Reklama

Reklama

Šaman

  • USA Medicine Man (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uprostřed mizejícího amazonského dešťového pralesa daleko od civilizace žije zahořklý biochemik, doktor Robert Campbell. Kdysi jeden z nejnadějnějších vědců pracuje uprostřed pralesa mezi příslušníky indiánského kmene. Vědeckému institutu, který financuje jeho výzkumy, se ozve po třech letech jen proto, aby požádal o dokonalejší přístroje a nového asistenta. Na jeho základnu dorazí s novým vybavením doktorka Rae Craneová, která sice přivezla požadované přístroje, ale současně má prověřit Campbellovy výzkumy a rozhodnout o jejich dalším financování. Teprve když Campbellovi oznámí, že institut uvažuje o zrušení jeho výzkumu, neochotně jí prozradí, že je zřejmě na stopě léku na rakovinu. Bohužel ho ale nedokáže ze zkušebních vzorků izolovat. Přes vzájemné antipatie se vědci pouštějí společně do dalšího výzkumu, který se nečekaně stává závodem s časem, neboť k unikátní lokalitě se neúprosně blíží motorové pily a buldozery, pracující na stavbě dálnice. (TV Nova)

(více)

Recenze (156)

golfista 

všechny recenze uživatele

Velké dobrodružství zažívá doktor Campbel a jeho kolegyně na Amazonce, když se rýsuje možnost nálezu nejhledanějšího léku světa. Výborný Sean Connery v netradiční doktorské roli pod taktovkou překvapivě klidného Johna McTiernana. Pohodový film. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nádhera amazonského pralesa, boj s časem o lék na zákeřnou chorobu, v hlavní roli výborný Connery a ještě navrch úžasná hudba. Balzám na duši... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mix romantiky a dobrodružství, zasazený do exotického prostředí amazonského pralesa a postavený hlavně na charismatu a osobnosti Seana Conneryho. Celkově jde o slušně odvedenou práci, byť bez chybičky tento film ani zdaleka není. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $45,500,797Tržby Celosvetovo $-John McTiernan je v džungli ako doma, čo je z tohto filmu dosť cítiť, len škoda že tento príbeh o zázračnom lieku nemá o niečo viac pútavejšiu podobu, postavám chýba väčšia hĺbka, je to bez nejakých silných scén, čo by priniesli niečo emociálne silné a preto to príde dosť nudné. Taký neškodný film na strešne nudnú chvíľu ale pre druhé pozretie vás k nemu už nič nebude ťahať. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Od McTiernana jsem čekal více. Vlastně i od Seana Conneryho. Šaman je filmem velmi pomalým, který je skoro o ničem (vědec hledá v pralese lék na rakovinu). Nejde o špatný film, jen v něm není nic co by vás i po měsících nebo letech nutilo ho znovu shlédnout. Herecké výkony zde nejsou oslňující. Pokud je Šaman brán jako oddychový film, lze jej považovat za slušný. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tom Schulman, Sally Robinson .. John McTiernan to má v džungli zřejmě rád.. Nyní se tam vrací (tentokrát Amazonská) a opět uvidíme boj. Tentokrát doktora, který po dlouholetých výzkumech a bádání stojí na prahu objevení jedinečného léku proti rakovině, ovšem sám musí bojovat proti jiné rakovině - globalizaci - ničení pralesa včetně unikátních živočichů a rostlin.. Příjemný mix dobrodružného a romantického žánru. Sean Connery ve velice sympatické roli v níž mu držíte palce, aby to nebyl jen fiktivní film a ten lék skutečně našel.. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jerry Goldsmith: 1. Rae's Arrival ,2. First Morning ,3. Campbell and the Children ,4. The Trees ,5. The Harvest ,6. Mocara ,7. Mountain High ,8. Without a Net ,9. Finger Painting ,10. What's Wrong ,11. The Injection ,12. The Sugar ,13. The Fire ,14. A Meal and a Bath , ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ono sa tu toho vlastne príliš veľa nestane. Vlastne skoro nič. Napriek tomu to vôbec nevadí. V 90. rokoch to na Markíze reprízovali pomaly každý piatok a tak sa nám to možno trochu sprotivilo, ale s odstupom desaťročí Šamanovi musím dať 4*. Sean Connery bol možno ako filmový producent kretén, ale v titulnej úlohe ukázal charizmu, prostredníctvom ktorej drží divákovu pozornosť i v neakčných momentoch. To je super, lebo Šaman v podstate ani iné, než neakčné momenty neobsahuje (ak necháme bokom rozpačitú „bitku“ s palicami pri vodopáde, ktorú mali radšej vystrihnúť). Hoci mal vtedy ex-Bond už 62 rokov a jeho filmová partnerka Lorraine Bracco (ktorá sa nikdy poriadne nepreslávila, ale časom dostala peknú rolu v Sopranovcoch) sladkých 38, Šamana nemôžeme radiť medzi filmy s rekordnými vekovými milostnými rozdielmi, kam patrí napr. sci-fi Saturn 3 s Kirkom Douglasom (31 rokov) alebo heist movie Pasca tiež s Connerym (šialených 39 rokov). Pravda je totiž taká (a aj to si na scenári vážim), že ústredné postavy spolu neskončia v posteli, ale ide o čisto profesionálny (hoci priateľský) vzťah. Samozrejme si ku kladom treba pripočítať parádnu džungľovú výpravu (v ktorej sa režisér McTiernan po Predátorovi zjavne cíti ako doma), hravú hudbu Jerryho Goldsmitha (vďaka ktorej úvod vyzerá ako rozšafná komédia) a zaujímavý koniec, kedy vyjde najavo nezabudnuteľná „mravcová pravda“. Tvorcom sa podarilo vystihnúť zvláštnu, miestami až opojne mystickú atmosféru od reality odtrhnutého miesta, na ktoré stačí, aby prišiel jeden biely idiot s chrípkou a vyhubí celý indiánsky kmeň. Kameraman Donald McAlpine (Predátor, Jasné nebezpečenstvo, Muž bez tváre) sa hrá a užíva si, či už pády do jazera, strmhlavé šplhanie do závratných výšin, malebnú indiánsku dedinku s rozkošnými zákutiami, ale i zlovestný dym, ktorý je k nej čoraz bližšie a ktorý nevypovedá o ničom peknom. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli ti malí oranžoví parchanti existují někde jinde ... já je najdu." Přiznám se, že Dr. Campbell je vědec dle mého gusta. Nepotřebuje totiž bílý plášť, špičkově vybavenou laboratoř, mozek intelektuálního mimoně a ani nechce kandidovat na prezidenta. Místo toho upřednostňuje smysluplnou práci v terénu, golf v džungli a sex na čerstvém vzduchu. To je mi sympatické, baví mě to a ačkoli jsem nikdy nebyl voličem zelených teroristů, tak při souboji asfaltu s deštným pralesem stojím vždycky na straně šamana. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nevim, proč tak malý hodnocení. Podle mě to je dobrej dobrodružnej film s originálním nápadem, kterej je i dobře a zábavně zrežírovanej. Myslim si že McTiernana udělal určitě dobře, že do hlavní role obsadil Seana Conneryho, v tý džungly vypadá naprosto přirozeně, nikdo jinej v jeho věku by se na tu roli nehodil víc. Taky mě docela překvapila Lorraine Bracco, ta byla taky hodně dobrá. Celkově je to peo mě výbornej film, kterej sice svý mouhy má, ale vždycky se na něj rád kouknu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Příjemný konverzační výlet do džungle. Jen jsem čekal, že Connery bude víc zábavně grumpy a mohlo to být dramaticky pohrocenější. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Pro ten výlet do amazonské džungle dokážu filmu odpustit vše, co zde nějací (zajisté) erudovaní kritici haní. Snadno uveřitelný příběh badatele, který je na prahu kolosálního objevu. Skvělý film, skvělé téma a vyborný Sean Connery. Co chtít víc. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemná hudba, příjemný Connery, příjemné prostředí, příjemná kamera, příjemná Lorraine, příjemný film pro příjemné chvíle pohody :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tu sa to všetko posralo. Nehovorím, že to má na svedomí Connery, pretože ten si svoju rolu viditeľne užíval, rovnako ako scenéria džungle bola rozprávková, no Johnov potenciál akčných peciek sa nadobro vytratil pričuchnutím k takejto limonádovej somarinke, ktorá navyše berie na ramená posolstvo, ktoré si kľudne mohla odpustiť a prenechať vážnejším filmom. (to bola veta :D) Ale na druhej strane ak odhliadnem od toho, tak vznikol celkom pohodový snímok. 60%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Óda na záchranu přírody, kácení deštných pralesů a problematiku zmenšování se množství zeleně na zemi. Jednoudše, byť úderně podaná, inteligentně odvyprávěná a jakž takž v rámci žánru solidně zahraná. Několik scén je naprosto fenomenálních - slaňování po stromech - přičemž stejně důležité jako jméno režiséra je hlavní hudební composer, kterým není nikdo jiný než legenda filmové hudby Jerry Goldsmith. Přestože je v Šamanovi naťuknutá současná politika a vztah člověka k přírodě, jde spíše o klasický dobrodružný a napínavý příběh o hledání léku na nejhorší chorobu lidstva, takže ono poselství zůstalo tak nějak v půli cesty. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po filmech "Predátor", "Smrtonosná past" a "Hon na ponorku" si John McTiernan na chvíli odpočal od akčního žánru a natočil "Šamana". A musím říci že se mu to povedlo. Nenudící dobrodružství, romantika, krásná příroda, pěkný příběh, nějaká ta romantická vložka, trochu i humor a to vše dostatečně vyvážené. Sean Connery v hlavní roli je jak jinak než skvělý a dobrá je také Lorraine Bracco. Velmi dobrá podívaná. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, kterému musím pět hvězd dát. Spojení Connery+džungle+neskutečný Goldsmith+McTiernan+kamera mě bude fascinovat pořád. Film je dojemný, zábavný i poučný a je třeba si cenit toho, že se z něj nestane laciná ekologická agitka, ačkoliv by mohla. ()

Reklama

Reklama