Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 509)

lamps 

všechny recenze uživatele

Prostě a jasně řečeno: K posrání dokonalé. Když jsem si Predátora po delší době celého zopakoval, uvědomil jsem si, že patří do té hrdé smetánky mnou milovaných filmových děl, z nichž bych nevyjmul a ani do nich nepřidal jedno jediné okénko. Bez debat nejchlapáčtější snímek historie, kde tvrdí hoši nejprve ostře rozdávají, aby deklamovali svou neohroženost, a následně dostávají na hubu způsobem, jaký bych nepřál snad ani rakovinové buňce na mých nejcitlivějších tělních aparátech. A zakončeno nejvíce strhujícím soubojem jeden proti jednomu, kde člověk tváří v tvář skutečnému monstru přijímá jeho pravidla a coby lovec z dávných časů se zcela upíná na podmínky okolní divoké přírody. Bad Ass Arnold jako tradičně bezkonkurenční, ale tady byli největšími hvězdami určitě Alan Silvestri, jehož soundtrack je nepřekonatelným ztělesněním napětí a konfrontace s tajemným zlem, a režisér McTiernan, který vystřelil celý příběh bez jediného klopýtnutí a zinscenoval tolik kultovních okamžiků, že žádné pokračování už nebude mít šanci tenhle originál překonat (ze všech vypichuji scénu hromadné "přestřelky" s neviditelným nepřítelem, která je pro mě jednou z nejzábavnějších z celých osmdesátých let - tu mohu vidět pětkrát denně, ale Arnoldův výraz při minutové střelbě do prázdna mě nikdy neomrzí). 100% ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Když může krvácet, může i umřít. Ja mám jasno. Po Terminatorovi je pre mňa Major Dutch druhá najlepšia postava akú Arnie hral. A určite nie len pre mňa. Jeden z mala sci-fi hororov, ktoré máju tu správnu atmosféru akú ma horor mať. A správnych zabijakov. Sympatické komando drsňákov proti vyše 2 metrovému neviditeľnému zabijackému monštru, ktoré číha na každom kroku (alebo na každou strome to už je na vás). Výborný vzhľad Predatora (Winston dizajn, Cameron klepetá), super prostredie dusnej džungle, fajnový scenár a dialogy (Si raněnej, vždyť vykrvácíš. Nemám čas krvácet.), dobrý vyber hercov (Schwarzenegger, Weathers, Ventura, Duke) geniálna hudba (Silvestri), atmosféra a réžia (McTiernan), to sú predovšetkým silné stránky Predatora, ktoré ho radia medzi klasiku v tomto žánri. Arnieho asi najťažší filmový protivník! Jeden s Top akčných sci-fi filmov (Aliens, Terminator), ktoré ja osobne milujem dodnes. Obľúbené soundtracky: Main Title, Jungle Trek, Goodbye,Predator Unmasked, Bad Idea, The Trap. Dillone! Ty parchante! Co je to s tebou? U CIA teď brousíš tužky? 100% - 5* ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Prvotřídní a dnes již zaslouženě legendární akčňák, jehož tvůrce dokázal z minima vytěžit maximum. To ovšem bylo v dobách, kdy měl McTiernan ještě formu a netočil nesmysly typu posledních několika výplodů. Predator obsahuje všechny atributy, které má správný akčňák mít. Drsné hlavní hrdiny, nemilosrdného zabijáka, strhující atmosféru, výtečně použitou drsnou přírodu, která za pomoci solidní práce s kamerou dost často nahání hrůzu i bez přímé přítomnosti lovce. A v neposlední řadě je zde i skvělý Arnold, který je drsnější než celý tábor teroristů dohromady. Milník, který se zařadil již velmi dávno mezi klasiku svého druhu. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alan Silvestri: 1. 20th Century Fox Fanfare [0:25] ,2. Main Title [3:51] ,3. Something Else [3:34] ,4. Cut'em Down [1:58] ,5. Payback Time [2:08] ,6. The Truck [4:22] ,7. Jungle Trek [1:48] ,8. The Girl's Escape [5:59] ,9. Blaine's Death [2:47] ,10. He's My Friend [1:25] ,11. We're All Gonna Die [3:32] ,12. Building a Trap [3:02] ,13. The Waiting [3:27] ,14. The Hunt is On [4:52] ,15. Dillon is Disarmed [2:06] ,16. Billy Stands Alone [2:34] ,17. Battle Plans [9:25] ,18. Wounded Predator [4:13] ,19. Hand to Hand Combat [3:12] ,20. Predator's Big Finish [3:42] ,21. The Rescue and End Credits [4:45], ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Než Billy (Sonny Landham) objeví těla Hopperovy jednotky, má rukavice, ale jakmile je objeví a kryje si obličej před supy, má holé ruce. (nedvva)
  • Predátor vydělal 100 milionů amerických dolarů, roku 1987 měl jedny z nejsilnějších tržeb za premiérový víkend, překonal ho pouze Policajt v Beverly Hills 2 (1987). (asdfasdf)
  • Na film volně navazuje komiks „Predátor betonová džungle“ z roku 1990, jehož autorem je Mark Verheiden. Nejenže rozšířil děj prvního filmu, ale také výrazně ovlivnil film Predátor 2 (1990). Následujícími komiksy jsou „Studená válka“ a „Temná řeka“. (Jan.Kanak)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama