Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 506)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Dva naolejované bicepsy Arnolda Schwarzeneggera proti těžkotonážnímu dermatofilnímu dredaři s výškou Kevina Petera Halla. Zápasištěm nejsou tatami, nýbrž těžce schůdná vlhká džungle, a rozhodujícími prvky taktika, strategie, selský rozum a palebný arzenál. Posledně zmíněné dostává v případě Predátora nový význam, protože disponuje nevídaným množstvím bojových možností: optická kamufláž, laserový kanón, hroty nebo sebedestrukční mechanismus. Navíc má ukrutnou sílu, na bicepsovém zdvihu by si poradil pravděpodobně i se stometrovou sekvojí a džunglí se pohybuje živěji a rychleji než Tarzan. Konfrontace vesmírného lovce se skupinkou elitních vojáků je dynamická, napínavá, krvavá a funguje skvěle i na opakovaná shlédnutí. Plus uhrančivá hudba Alana Silvestriho a nesmrtelná Arnoldova hláška. 15 miliónů dolarů(rozpočet)/98 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Po nějakých deseti letech jsem si Predátora pustil znovu. Bez přehánění můžu zkonstatovat, že ten film je dokonalejší, než jsem si myslel. Parta ostrých žoldáků, na něž si uspořádá hon jeden mimozemský lovec lebek i po těch letech uchvacuje perfektní atmosférou, která těží především s plíživé voyeurské kamery a Silvestriho nervózní hudby. Nad tím vším drží pevnou ruku režisér McTiernan, který v 80. letech patřil v akčním žánru k absolutní špičce… a v devadesátých letech se zbláznil. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečný akční film se sci-fi příměsí. McTiernan dokazuje, že není jen otráveným rutinérem, ale že si umí akci pěkně užít. Velmi se mi zamlouvá práce s kamerou v první části filmu, kdy jsou naši krásní a svalnatí hrdinové špehováni (výborně je užito termografických záběrů a nájezdů kamery, které působí velmi stísněným dojmem). Atmosféra hloučku žoldáku, z nichž se stává lovná zvěř uprostřed pralesa, je bezchybně dusná a přesvědčivá. Těžko soudit, zda absence hereckých výkonů je na škodu, protože některé Arnoldovy grimasy prostě patří do zlatého fondu hereckého antitalentu a tak nějak se spolupodílejí na kultovnosti snímku. Akční filmy nemám rád, ale tenhle jsem si namoutěkotě užil... ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Atmosfera je napata a husta od uvodnych tituliek az po uplny koniec.Stale mate pocit, ze ON je niekde nablizku.Hudba vyzenie vas adrenalin na maximalnu moznu mieru. Arnoldove hlasky s neopakovatelnym rakusackym prizvukom nestratia na originalite ani za 100 rokov:) a scena "ako sa rube les" vojde do zlatej siene kinematografie. Ked som to videl asi 5x krat ako maly fagan bolo to za 6*, ked som to videl teraz ako velky:) je to za 4*, logicky mi z toho vychadza cista 5*. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

MCTiernanova režie je tvrdá a rutiní a stejně jako samotný major Dutch. A je to právě režie na které celý film stojí. Bitka s partyzány mi přišla výbroná - opět tvrdá, neotřelá a dynamická. Napětí které přichází na scénu spolu s Predátorem je velmi hutné a mimozemšťanova konfrontace s Arniem má nezapomenutelnou atmosféru. Bravo! ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Studio dlouho váhalo, kterému režisérovi projekt svěřit. Arnold Schwarzenegger však nedlouho před natáčením zhlédl snímek Kočovníci smrti (1986) režírovaný Johnem McTiernanem, na jehož základě Johna doporučil. Svou volbu odůvodnil tím, že když McTiernan v tak levném filmu dokázal od první do poslední minuty udržet diváky v napětí, tak to zvládne i s filmem o rozpočtu desetkrát větším. Tato volba se nakonec ukázala jako trefa do černého. (ClintEastwood)
  • Jeden ze zvuků, které jsou slyšet v predátorově termovizi, je prásknutí bičem. (Langy10)
  • Štír, kterého Mac (Bill Duke) zabije, je druh Hadrurus arizonensis. Nachází se pouze na jihovýchodu USA a v nejsevernějších částech Mexika. Ve Střední Americe vůbec nežije. (Jan.Kanak)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama