Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 506)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vlajková loď svého žánru s atmosférou hustou jako samotná džungle, kde vesmírný lovec v souboji s guvernérem sklízí veškeré mé sympatie. „Tam v džungli na nás něco čeká a není to člověk. Všechny to zabije..“ Pokud toto pronese stopař Billy, zrovna si lehněte do US Army khaki pytle na mrtvoly a nechte zatáhnout zip zvenčí. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem, či ešte vôbec niekedy vo filme sa nájde väčší zhluk svalovej hmoty ako mal bývalý sedemnásobný Mr.Olympia! Bolo to treba využiť a to on urobil za pomoci rolí, ktoré mu boli ušité priamo na mieru. Predátor je opäť jedna z jeho klasík plných zábavy a akčnej explózie. Navyše na predýchanie ozaj hustej atmosféry som musel film párkrát aj stopnúť a byt párkrát vyvetrať! 100%. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečný akční film se sci-fi příměsí. McTiernan dokazuje, že není jen otráveným rutinérem, ale že si umí akci pěkně užít. Velmi se mi zamlouvá práce s kamerou v první části filmu, kdy jsou naši krásní a svalnatí hrdinové špehováni (výborně je užito termografických záběrů a nájezdů kamery, které působí velmi stísněným dojmem). Atmosféra hloučku žoldáku, z nichž se stává lovná zvěř uprostřed pralesa, je bezchybně dusná a přesvědčivá. Těžko soudit, zda absence hereckých výkonů je na škodu, protože některé Arnoldovy grimasy prostě patří do zlatého fondu hereckého antitalentu a tak nějak se spolupodílejí na kultovnosti snímku. Akční filmy nemám rád, ale tenhle jsem si namoutěkotě užil... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika žánru. Nezbytná věc pro každého fanouška Arnolda. Nadčasové dílo prověřené časem. I po tolika letech nebylo lepší akční sci-fi natočeno (s vyjímkou Terminátora). Ten fešák co se kryje džunglí je opravdu hustej. A elitní jednotka nemá taktéž slabé místo. U mě je to jasných 5 bodů. PS: Kdo nemá rád Predátora nemá rád život:) 110% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď to môže krvácať, môže to aj skapať.“ VOTRELCOV mladší brat (skupinka ničnetušiacich pozemšťanov bojuje v de facto uzavretom priestore s tajomným mimozemšťanom, ktorý ich po jednom vyvražďuje) od rovnakého štúdia. Tu naozaj nie je dôvod šetriť hodnotením (napriek slabšiemu "pračlovečiemu" finále, ktoré ma vždy otravovalo a asi dvadsiatim sekundám s dosť úsmevne zostarnutým počítačovým trikom). PREDÁTOR je úžasná klasika 80. rokov. Strhujúca hudba Alana Silvestriho, kultová vojenská macho atmosféra (naolejované svaly, sexistické vtipy o vagínach, penisoch a prsiach, cigara v helikoptére, Bezbolestná, hnusný žuvací tabak), kultové hlášky ("Nemám čas krvácať."), nenapadnuteľné herecké obsadenie (naozaj ťažko povedať, či je najlepší Weathers, Black, Duke, Ventura, Landham alebo Chaves... ale asi Arnold), drastické vraždy, hrôzostrašné zlo (nápad Stana Winstona a Jamesa Camerona) a dusná džungľová atmosféra. Vidieť Barbara Conana strácať jeho povestné sebavedomie je pohľad na nezaplatenie. Nikdy som ale nepochopil "morálnosti" boja, v ktorom sa jedna zo strán doslova zneviditeľní a následne zákerne vraždí svojich súperov od chrbta. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Keď mal film premiéru v USA, prišiel veľký počet fanúšikov. Pri scéne, keď si Dutch (Arnold Schwarzenegger) zapaľuje cigaru vo vrtuľníku, začala celá kinosála tlieskať a skandovať. (DJ Rocco iNc)
  • Vzhled predátora je v prvním filmu přisuzován Stanu Winstonovi. Během společného letu s režisérem Jamesem Cameronem do Japonska Winston pracoval na prvním náčrtu predátora. Cameron později uvedl, že Winston během letu pořád maloval a byl stále nespokojený. Cameron utrousil: "Vždycky jsem si přál vidět něco s kusadly". Winston na tuto Cameronovu hlášku reagoval tím, že je monstru přimaloval. Poté, co původní návrhy kostýmu pro Jean-Claude van Damma ztroskotaly, zpracovalo Winstonovo studio kompletní podobu, zvukové efekty a samozřejmě kostým pro Kevina Petera Halla. Winstona doporučil režisérovi Arnold Schwarzenegger po dobrých zkušenostech z filmu Terminátor (1984). (Danny F.)
  • Shane Black nenáviděl brýle, které musel jako Hawkins nosit. Původně chtěl balistické brýle, které nosí vojáci, ale režisér trval na tom, aby vypadal co nejvíc "divně". (Langy10)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama