Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 509)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jim Thomas, John Thomas .. Dnes, takřka po devatenácti letech, se jedná už o nezapomenutelnou vzpomínku na opravdové kultovní akční sci-fi pirátských videokazet. John McTierman se blýskl skvělou režií, kde výborné akční sekvence doplnil též výbornou hutnou a zelenou atmosférou. Výborná podívaná - začíná to pozvolna jako tajná vojenská záchranná výprava a končí jako drsný masakr, když se do cesty elitnímu armádnímu komandu postaví mimozemský a doslova profesionální lovec. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Predátor je po Vetřelci (1-3) a Věci třetí nejkvalitnější film v subžánru, kde nepřátelští emzáci kosí na izolovaném místě (vesmírná loď/polární stanice/podmořská stanice…moc možností už nezbývá) skupinu do různé úrovně militantních a ozbrojených obětí. Byť se námětem jedná o béčko, zpracování je po všech stránkách tak moc dobré, že film obstojí i dnes a právem je kultem. Základem je scénář, který neurazí a pak obdivuhodně suveréní režie Johna McTierana, který zvládne obstojně natočit akční přepadení vesnice či napínavé souboj muže proti predátorovi a to tak, že se bavíte i přesto, že jedinou kulisou je džungle. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Poprvé když jsem ten film viděl, bylo mi kolem deseti a totálně mě to odrovnalo. Něco tak děsivého jsem nikdy nečekal a pár let to ve mně zůstalo zaseknuto, neřekl bych že bych se toho zpětně bál, spíš jsem nemohl zapomenout na to, co se ve filmu všechno odehrálo a jak jsem u toho nemohl popadnout dech. Ten film jednoduše zůstane jedním z těch nejlepších, ale především nejsilnějších filmových zážitků, co jsem kdy zažil. Arnie a jeho banda v džungli proti neznámému monstru z kosmu. Bomba. Největší nážezZ! Geniální atmosféra! Postupem času, kdy se počet zhlédnutí značně zvýšil, film samozřejmě omrzel, ale pořád je to krutá a napínavá jízda, která navěky zůstane tím, čím je. Také vynikající hudba si zaslouží vyzdvihnout. Kéž by někdy vzniknul podobný film, pochybuju... 100% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Hudba jak z pera Arama Chačaturjana, ale když k tomu přidáte džungli, všelijak zbarvený Khméry, tajemného zabijáka z kosmu a partičku testosteronových vojenských gum, dostanete story, které vezme za srdce každého kluka. Právem se to stalo kultem a předlohou mnohých pokračování a nástaveb, kombinací a zpracování v dalších mediích (např. komiks, PC hra). Tehdy poprvé, v postokomunistickém kině Alfa (dříve Karpinsk, a kolují dohady, že v určitém mezidobí se dokonce jmenovalo Čalfa), mě sebrala ta atmosféra neviditelného nebezpečí, kterému podlehnou i ti nejostřejší chlapi planety s Mr. Universe v čele. Protože jsem do té doby viděl pouze Kauza Králík a Zítra to roztočíme, drahoušku, byl jsem plně paralyzován a ani raději nemrkal, abych nepřišel ani o jeden bombastický záběr. Dodnes v suchých letních obdobích prakticky nevidím. U finálního souboje člověk vs. predátor jsem už jen mírně fibriloval v extázi, v jaké takový kluk může být. Kdykoliv si Predátora pustím, obklopí mě jakési fluidum obrovské nostalgie a takové to pálení na břiše, jako když se zamiluješ. Mnozí ten pocit určitě znají. Hrdě si tento snímek dávám do topky, abych mohl světu vykřičet svou lásku. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Když může krvácet, může i umřít. Ja mám jasno. Po Terminatorovi je pre mňa Major Dutch druhá najlepšia postava akú Arnie hral. A určite nie len pre mňa. Jeden z mala sci-fi hororov, ktoré máju tu správnu atmosféru akú ma horor mať. A správnych zabijakov. Sympatické komando drsňákov proti vyše 2 metrovému neviditeľnému zabijackému monštru, ktoré číha na každom kroku (alebo na každou strome to už je na vás). Výborný vzhľad Predatora (Winston dizajn, Cameron klepetá), super prostredie dusnej džungle, fajnový scenár a dialogy (Si raněnej, vždyť vykrvácíš. Nemám čas krvácet.), dobrý vyber hercov (Schwarzenegger, Weathers, Ventura, Duke) geniálna hudba (Silvestri), atmosféra a réžia (McTiernan), to sú predovšetkým silné stránky Predatora, ktoré ho radia medzi klasiku v tomto žánri. Arnieho asi najťažší filmový protivník! Jeden s Top akčných sci-fi filmov (Aliens, Terminator), ktoré ja osobne milujem dodnes. Obľúbené soundtracky: Main Title, Jungle Trek, Goodbye,Predator Unmasked, Bad Idea, The Trap. Dillone! Ty parchante! Co je to s tebou? U CIA teď brousíš tužky? 100% - 5* ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Shane Black nenáviděl brýle, které musel jako Hawkins nosit. Původně chtěl balistické brýle, které nosí vojáci, ale režisér trval na tom, aby vypadal co nejvíc "divně". (Langy10)
  • Predátor má dodnes pouze jeden český dabing (rok výroby 1994), což je velmi neobvyklá věc. (ClintEastwood)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama