Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 509)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Herci, hlášky, džungle, soundtrack, Predátor a Arnold dělají z tohohle filmu jeden z nejlepších akčňáků. I po třicátém zhlédnutí film neztratil ani špetku svého kouzla a řadí se mezi nesmrtelné, které mohu vidět stále a stále dokola. Výborný původní dabing a tak tuhle kultovku hodnotím nekompromisně 5 hvězdičky... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výrazně nadhodnocený snímek, který těží z nostalgie a věku uživatelů serveru. Špičce žánru se neblíží ani omylem. Je doslova ztělesněním žánrových klišé a kromě akce nabízí jen exotiku středoamerické džungle. Jednoduchý příběh, postavy, které vzhledem k požadavkům scénáře nemusí hrát, protože se stačí tvářit sveřepě a zběsile kolem sebe střílet. Spousta hloupostí - jeden z žoldnéřů třímá v ruce kulomet, který se montuje na podvozek letadel a váží tolik, že kdybych ho měl v extrémních podmínkách džungle se stoprocentní vlhkostí vláčet, nečekal bych na predátora a skoncoval bych s tím sám. (Asi po pěti minutách.) Nijak zvlášť objevná režie, nicméně McTiernan drží úroveň - v rámci žánru se najdou pochopitelně nesrovnatelně horší kousky. Dal bych i tři hvězdičky, třebaže nejsem fanouškem žánru, ale ta politická předehra, kdy americké komando bojuje proti zlým partyzánům, byla jednoduše řečeno nechutná. Politická realita střední Ameriky v 80. letech vypadala přesně opačně - americká vláda podporovala kdejaký diktátorský šmejd.. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Najde se vůbec někdo, kdo viděl dobrodružství odredovaného vesmírného nimroda s červeným zaměřovacím paprskem, laserem a fetišem na lidské lebky méně než dvacetkrát? Nebo nějaká guma, které by se nelíbilo? Jednoduchý, ale působivý scénář bří Thomasů (Predátor 2, Boeing 747 v ohrožení) s úspornými dialogy kráčí zřetelně ve stopách Vetřelců, po jejichž vzoru také nabízí boj špičkové, těžce vyzbrojené vojenské jednotky s komplexním monstrem, rozdělený na umně budované tajemné ticho před bouři v první polovině a masivní vyvražďovačku v polovině druhé. McTiernanova nabušená režie klade důraz na dusnou atmosféru, exotickou výpravu, parádní akci, výrazný casting a vymačkává z Arnieho jeden z jeho nejlepších hereckých výkonů. K tomu skvělá kamera, která džungli maximálně prodává, a fantastická Silvestriho hudba, která tomu dává neskutečnou atmosféru i koule. Plus lekce zásadního významu, kterou ale naši učitelé na základce jaksi přeskočili, a sice, že když to krvácí, můžeme to zabít. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jim Thomas, John Thomas | Hudba: Alan Silvestri | Produkcia: Joel Silver, Lawrence Gordon, John Davis | Distribúcia: 20th Century Fox | Štúdio: Davis Entertainment | Rozpočet: 15 miliónov $ | Tržby: 98,267,558 $ || Jeden z najatmosferickejších filmov vôbec. Napätie v niektorých pasážach by sa dalo krájať. Mne osobne vadili len niektoré vizuálne efekty. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Když může krvácet, může i umřít. Ja mám jasno. Po Terminatorovi je pre mňa Major Dutch druhá najlepšia postava akú Arnie hral. A určite nie len pre mňa. Jeden z mala sci-fi hororov, ktoré máju tu správnu atmosféru akú ma horor mať. A správnych zabijakov. Sympatické komando drsňákov proti vyše 2 metrovému neviditeľnému zabijackému monštru, ktoré číha na každom kroku (alebo na každou strome to už je na vás). Výborný vzhľad Predatora (Winston dizajn, Cameron klepetá), super prostredie dusnej džungle, fajnový scenár a dialogy (Si raněnej, vždyť vykrvácíš. Nemám čas krvácet.), dobrý vyber hercov (Schwarzenegger, Weathers, Ventura, Duke) geniálna hudba (Silvestri), atmosféra a réžia (McTiernan), to sú predovšetkým silné stránky Predatora, ktoré ho radia medzi klasiku v tomto žánri. Arnieho asi najťažší filmový protivník! Jeden s Top akčných sci-fi filmov (Aliens, Terminator), ktoré ja osobne milujem dodnes. Obľúbené soundtracky: Main Title, Jungle Trek, Goodbye,Predator Unmasked, Bad Idea, The Trap. Dillone! Ty parchante! Co je to s tebou? U CIA teď brousíš tužky? 100% - 5* ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Ve filmu se dále objevovaly efekty jako světélkující krev, neviditelnost Predátora nebo elektrické výboje po těle mimozemšťana. Krev byla vytvořena smícháním lubrikačního gelu a chemikálie z klasické svítící trubičky využívané v armádě nebo při kempingu. Maskovací systém predátora vznikl pomocí sytě červeného obleku, který byl následně z filmu vystřižen a místo nahrazeno druhým snímkem. Film byl v kategorii zvláštních efektů nominován na cenu Akademie. (endoskop)
  • Namiesto blata bol Arnold Schwarzenegger (Dutch) natieraný hrnčiarskou hlinou, ktorá spôsobovala, že sa telo ochladí o niekoľko stupňov, preto sa triasol od zimy. Medzi zábermi sa musel doslova niečoho držať, aby sa neklepal. Po spustení kamery sa stále snažil aspoň na chvíľu netriasť. Snažili sa ho ohrievať ohrievačmi a lampami, ale blato sa vysušovalo, preto to nechali tak. (gogo76)
  • Než Billy (Sonny Landham) objeví těla Hopperovy jednotky, má rukavice, ale jakmile je objeví a kryje si obličej před supy, má holé ruce. (nedvva)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama