Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 506)

lamps 

všechny recenze uživatele

Prostě a jasně řečeno: K posrání dokonalé. Když jsem si Predátora po delší době celého zopakoval, uvědomil jsem si, že patří do té hrdé smetánky mnou milovaných filmových děl, z nichž bych nevyjmul a ani do nich nepřidal jedno jediné okénko. Bez debat nejchlapáčtější snímek historie, kde tvrdí hoši nejprve ostře rozdávají, aby deklamovali svou neohroženost, a následně dostávají na hubu způsobem, jaký bych nepřál snad ani rakovinové buňce na mých nejcitlivějších tělních aparátech. A zakončeno nejvíce strhujícím soubojem jeden proti jednomu, kde člověk tváří v tvář skutečnému monstru přijímá jeho pravidla a coby lovec z dávných časů se zcela upíná na podmínky okolní divoké přírody. Bad Ass Arnold jako tradičně bezkonkurenční, ale tady byli největšími hvězdami určitě Alan Silvestri, jehož soundtrack je nepřekonatelným ztělesněním napětí a konfrontace s tajemným zlem, a režisér McTiernan, který vystřelil celý příběh bez jediného klopýtnutí a zinscenoval tolik kultovních okamžiků, že žádné pokračování už nebude mít šanci tenhle originál překonat (ze všech vypichuji scénu hromadné "přestřelky" s neviditelným nepřítelem, která je pro mě jednou z nejzábavnějších z celých osmdesátých let - tu mohu vidět pětkrát denně, ale Arnoldův výraz při minutové střelbě do prázdna mě nikdy neomrzí). 100% ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

MCTiernanova režie je tvrdá a rutiní a stejně jako samotný major Dutch. A je to právě režie na které celý film stojí. Bitka s partyzány mi přišla výbroná - opět tvrdá, neotřelá a dynamická. Napětí které přichází na scénu spolu s Predátorem je velmi hutné a mimozemšťanova konfrontace s Arniem má nezapomenutelnou atmosféru. Bravo! ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Niektoré filmy boli priam predurčené stať sa kultom a Predátor je jednoznačne jedným z nich, určite je to jeden z najzásadnejších filmov osemdesiatych rokov. Po votrelcovi je tu ďalší prvotriedny zabijak z vesmíru, ale s úplne iným univerzom, vzhľadom a bojovými schopnosťami, pričom práve Predátora som mal vždy radšej a hlavne v tomto prvom diely, v ktorom je to tajomná hrozba, ktorej tajomstvá sa len postupne odhaľujú. Väčšinu filmu by som kľudne označil za žánrovo dokonalú a plnú mojich obľúbených prvkov, hlavne kombinácia špeciálneho komanda, džungle a samozrejme mimozemšťana na love. Dej je samozrejme trochu priamočiary, ale tu ani nič iné chcieť nemôžem a ani nechcem, tu len jedna nezabudnuteľná scéna strieda druhú a výborné je úplne všetko, nielen tie zásadné scény, ale aj dialógy vojakov alebo obyčajné plíženie v džungli majú neopakovateľné čaro. Dokonca by som možno povedal, že tajomná atmosféra prvej polovice si ma získala ešte viac, než samotné likdidácie a aj scény, ako pozorovanie stromu si skutočne užívam. Ale prakticky celý film je prvotriedny, trochu problém mám len so záverečnou fázou. Tá síce tiež obsahuje plno výborných momentov, ale vzhľadom na predchádzajúci priebeh filmu ma tento vyrovnaný stret dvoch lovcov už tak nebavil. Určite tu musím pochváliť obsadenie, v ktorom sa zišlo plno známych tvárí osemdesiatych rokov, akčná ikona Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Bill Duke, Jesse Ventura alebo aj stopár Sonny Landham vytvorili jednu z najlepších filmových vojenských jednotiek vôbec, chémia medzi nimi funguje bezchybne. Akčno-hororová zložka tiež sklamať nemôže, plnohodnotná akčná scéna je tu vlastne len jedna, úvodné vyčistenie tábora, ktoré je perfektné, ale inak aj na všetky tie strety s predátorom je radosť pozerať. Atmosféra je dokonalá a o napätie nie je núdza. John McTiernan tu rovnako odviedol prvotriednu prácu, perfektná vizuálna stránka a spomínaná atmosféra podporená výbornou hudbou. Takže tu skutočne môžem trochu vytknúť len tú záverečnú fázu, ktorá za zvyškom filmu predsa len zaostáva, ale inak o plnom hodnotení nemôže byť pochýb, Predátor je jedna z najväčších klasík nielen osemdesiatych rokov, na ktorú sa dá pozerať prakticky stále. 88% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jim Thomas, John Thomas .. Dnes, takřka po devatenácti letech, se jedná už o nezapomenutelnou vzpomínku na opravdové kultovní akční sci-fi pirátských videokazet. John McTierman se blýskl skvělou režií, kde výborné akční sekvence doplnil též výbornou hutnou a zelenou atmosférou. Výborná podívaná - začíná to pozvolna jako tajná vojenská záchranná výprava a končí jako drsný masakr, když se do cesty elitnímu armádnímu komandu postaví mimozemský a doslova profesionální lovec. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mala to byť rutinná akcia. Vyskočiť potichu v džungli, skalpovať nejakých tých partizánov a v pokoji odviezť do bezpečia papalášov z CIA. Že tu začína niečo mimozemské smrdieť si Dutch a jeho neortodoxná partička veteránov uvedomili až príliš neskoro. Na Schwarzeneggerových filmoch som vyrastal videl som asi trištvrte filmov a to aj tie, ktoré sa natáčali v rokoch keď som ešte ani nebol na svete. Tento film je jedným z jeho najlepších, v ktorých podal nezabudnuteľný výkon. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Predátor má dodnes pouze jeden český dabing (rok výroby 1994), což je velmi neobvyklá věc. (ClintEastwood)
  • Namiesto blata bol Arnold Schwarzenegger (Dutch) natieraný hrnčiarskou hlinou, ktorá spôsobovala, že sa telo ochladí o niekoľko stupňov, preto sa triasol od zimy. Medzi zábermi sa musel doslova niečoho držať, aby sa neklepal. Po spustení kamery sa stále snažil aspoň na chvíľu netriasť. Snažili sa ho ohrievať ohrievačmi a lampami, ale blato sa vysušovalo, preto to nechali tak. (gogo76)
  • Arnold Schwarzenegger dostal nabídku na roli ve volném pokračování Predator 2 (1990), ovšem dle něj nestál scénář za nic, proto nabídku odmítl. "Nikdo nestojí o to, koukat na Predátory, jak řádí v ulicích města. Tady už máme svoje 'predátory'," uvedl ke svému postoji. (Lucasion)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama