Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 509)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Hudba jak z pera Arama Chačaturjana, ale když k tomu přidáte džungli, všelijak zbarvený Khméry, tajemného zabijáka z kosmu a partičku testosteronových vojenských gum, dostanete story, které vezme za srdce každého kluka. Právem se to stalo kultem a předlohou mnohých pokračování a nástaveb, kombinací a zpracování v dalších mediích (např. komiks, PC hra). Tehdy poprvé, v postokomunistickém kině Alfa (dříve Karpinsk, a kolují dohady, že v určitém mezidobí se dokonce jmenovalo Čalfa), mě sebrala ta atmosféra neviditelného nebezpečí, kterému podlehnou i ti nejostřejší chlapi planety s Mr. Universe v čele. Protože jsem do té doby viděl pouze Kauza Králík a Zítra to roztočíme, drahoušku, byl jsem plně paralyzován a ani raději nemrkal, abych nepřišel ani o jeden bombastický záběr. Dodnes v suchých letních obdobích prakticky nevidím. U finálního souboje člověk vs. predátor jsem už jen mírně fibriloval v extázi, v jaké takový kluk může být. Kdykoliv si Predátora pustím, obklopí mě jakési fluidum obrovské nostalgie a takové to pálení na břiše, jako když se zamiluješ. Mnozí ten pocit určitě znají. Hrdě si tento snímek dávám do topky, abych mohl světu vykřičet svou lásku. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Dva naolejované bicepsy Arnolda Schwarzeneggera proti těžkotonážnímu dermatofilnímu dredaři s výškou Kevina Petera Halla. Zápasištěm nejsou tatami, nýbrž těžce schůdná vlhká džungle, a rozhodujícími prvky taktika, strategie, selský rozum a palebný arzenál. Posledně zmíněné dostává v případě Predátora nový význam, protože disponuje nevídaným množstvím bojových možností: optická kamufláž, laserový kanón, hroty nebo sebedestrukční mechanismus. Navíc má ukrutnou sílu, na bicepsovém zdvihu by si poradil pravděpodobně i se stometrovou sekvojí a džunglí se pohybuje živěji a rychleji než Tarzan. Konfrontace vesmírného lovce se skupinkou elitních vojáků je dynamická, napínavá, krvavá a funguje skvěle i na opakovaná shlédnutí. Plus uhrančivá hudba Alana Silvestriho a nesmrtelná Arnoldova hláška. 15 miliónů dolarů(rozpočet)/98 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Arnie trošku z jiného soudku, přesto další z jeho vrcholů 80. let!! I když člověk asi nikdy nezapomene na jeho znamenité zarovnávání přerůstající flóry kulometem (Komando). Predátor je jiný, i na zvolený žánr „reálnější“. Nejprve se Arnold ocitne v čele záchranné čety, která má zlikvidovat tábor nepřátelských partyzánů a osvobodit rukojmí. Následně potřebuje zachránit on sám a jeho lidé. Nakonec se ocitá tváří v tvář neznámému nepříteli s neviditelným brněním, kde s pudem sebezáchovy ožijí i Arnoldovy zvířecí instinkty. Producenti poměrně riskovali, když do party přizvali prakticky neznámého Johna McTiernana, ten však udržel nejistotu a napětí na vysokých příčkách, dokonale využil guatemalské džungle s vysokou vlhkostí vzduchu, takže z těchhle ostrých chlapíků neustále teče pot. Trefou do černého pak bylo samozřejmě angažování Stana Winstona, díky němuž Predátor nevypadá ani po letech legračně. Alan Silvestri na jedničku, stejně jako kamera Donalda McAlpinea!! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Vlajková loď svého žánru s atmosférou hustou jako samotná džungle, kde vesmírný lovec v souboji s guvernérem sklízí veškeré mé sympatie. „Tam v džungli na nás něco čeká a není to člověk. Všechny to zabije..“ Pokud toto pronese stopař Billy, zrovna si lehněte do US Army khaki pytle na mrtvoly a nechte zatáhnout zip zvenčí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně jedna z nejlepších rolí legendárního Arnolda Schwarzeneggera, ale nejen to, řekl bych, že Predátor je jedna z nejsilnějších rolí jakéhokoli akčního hrdiny. Když souboj muže proti muži přestává stačit, přichází na scénu Arnold proti nadpřirozenému vraždícímu lovci. Film jsem si připomenul po téměř 35 letech a vnímám, jak dnešním hercům schází ono maskulinní charisma, které je v Predátorovi patrné nejen u Arnolda. Film bez okolků vyvolá velká očekávání hned v prvních vteřinách a poté pomocí tajemných prostřihů z pohledu Predátora a perfektního použití hudby buduje a udržuje napětí na maximu. Tahle vynikající podívaná nijak nezestárla. 9/10 ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Dutch (Arnold Schwarzenegger) se vydává se svojí jednotkou do fiktivní země Val Verde. Ve filmu Komando (1985) má Arnie coby plukovník Matrix zabít ve Val Verde tamního prezidenta. Když na newyorské letiště ve Smrtonosné pasti 2 (1990) přilétá stroj se zajatým generálem Ramonem Esperanzou (Franco Nero), jedná se o samozvaného diktátora opět z Val Verde (někdy se používá i přepis Valverde). Filmaři se tomuto fiktivnímu státu uchylovali, aby nehrotili napjatou politickou situaci té doby. (ing.Frosty)
  • Na začátku útoku na povstalecký tábor Dillon (Carl Weathers) křičí: „Cílem je ta chajda uprostřed“, ale jeho rty se vůbec nepohybují. (Jan.Kanak)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama