Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 506)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Niektoré filmy boli priam predurčené stať sa kultom a Predátor je jednoznačne jedným z nich, určite je to jeden z najzásadnejších filmov osemdesiatych rokov. Po votrelcovi je tu ďalší prvotriedny zabijak z vesmíru, ale s úplne iným univerzom, vzhľadom a bojovými schopnosťami, pričom práve Predátora som mal vždy radšej a hlavne v tomto prvom diely, v ktorom je to tajomná hrozba, ktorej tajomstvá sa len postupne odhaľujú. Väčšinu filmu by som kľudne označil za žánrovo dokonalú a plnú mojich obľúbených prvkov, hlavne kombinácia špeciálneho komanda, džungle a samozrejme mimozemšťana na love. Dej je samozrejme trochu priamočiary, ale tu ani nič iné chcieť nemôžem a ani nechcem, tu len jedna nezabudnuteľná scéna strieda druhú a výborné je úplne všetko, nielen tie zásadné scény, ale aj dialógy vojakov alebo obyčajné plíženie v džungli majú neopakovateľné čaro. Dokonca by som možno povedal, že tajomná atmosféra prvej polovice si ma získala ešte viac, než samotné likdidácie a aj scény, ako pozorovanie stromu si skutočne užívam. Ale prakticky celý film je prvotriedny, trochu problém mám len so záverečnou fázou. Tá síce tiež obsahuje plno výborných momentov, ale vzhľadom na predchádzajúci priebeh filmu ma tento vyrovnaný stret dvoch lovcov už tak nebavil. Určite tu musím pochváliť obsadenie, v ktorom sa zišlo plno známych tvárí osemdesiatych rokov, akčná ikona Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Bill Duke, Jesse Ventura alebo aj stopár Sonny Landham vytvorili jednu z najlepších filmových vojenských jednotiek vôbec, chémia medzi nimi funguje bezchybne. Akčno-hororová zložka tiež sklamať nemôže, plnohodnotná akčná scéna je tu vlastne len jedna, úvodné vyčistenie tábora, ktoré je perfektné, ale inak aj na všetky tie strety s predátorom je radosť pozerať. Atmosféra je dokonalá a o napätie nie je núdza. John McTiernan tu rovnako odviedol prvotriednu prácu, perfektná vizuálna stránka a spomínaná atmosféra podporená výbornou hudbou. Takže tu skutočne môžem trochu vytknúť len tú záverečnú fázu, ktorá za zvyškom filmu predsa len zaostáva, ale inak o plnom hodnotení nemôže byť pochýb, Predátor je jedna z najväčších klasík nielen osemdesiatych rokov, na ktorú sa dá pozerať prakticky stále. 88% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika žánru. Nezbytná věc pro každého fanouška Arnolda. Nadčasové dílo prověřené časem. I po tolika letech nebylo lepší akční sci-fi natočeno (s vyjímkou Terminátora). Ten fešák co se kryje džunglí je opravdu hustej. A elitní jednotka nemá taktéž slabé místo. U mě je to jasných 5 bodů. PS: Kdo nemá rád Predátora nemá rád život:) 110% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výrazně nadhodnocený snímek, který těží z nostalgie a věku uživatelů serveru. Špičce žánru se neblíží ani omylem. Je doslova ztělesněním žánrových klišé a kromě akce nabízí jen exotiku středoamerické džungle. Jednoduchý příběh, postavy, které vzhledem k požadavkům scénáře nemusí hrát, protože se stačí tvářit sveřepě a zběsile kolem sebe střílet. Spousta hloupostí - jeden z žoldnéřů třímá v ruce kulomet, který se montuje na podvozek letadel a váží tolik, že kdybych ho měl v extrémních podmínkách džungle se stoprocentní vlhkostí vláčet, nečekal bych na predátora a skoncoval bych s tím sám. (Asi po pěti minutách.) Nijak zvlášť objevná režie, nicméně McTiernan drží úroveň - v rámci žánru se najdou pochopitelně nesrovnatelně horší kousky. Dal bych i tři hvězdičky, třebaže nejsem fanouškem žánru, ale ta politická předehra, kdy americké komando bojuje proti zlým partyzánům, byla jednoduše řečeno nechutná. Politická realita střední Ameriky v 80. letech vypadala přesně opačně - americká vláda podporovala kdejaký diktátorský šmejd.. Celkový dojem: 45 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Najde se vůbec někdo, kdo viděl dobrodružství odredovaného vesmírného nimroda s červeným zaměřovacím paprskem, laserem a fetišem na lidské lebky méně než dvacetkrát? Nebo nějaká guma, které by se nelíbilo? Jednoduchý, ale působivý scénář bří Thomasů (Predátor 2, Boeing 747 v ohrožení) s úspornými dialogy kráčí zřetelně ve stopách Vetřelců, po jejichž vzoru také nabízí boj špičkové, těžce vyzbrojené vojenské jednotky s komplexním monstrem, rozdělený na umně budované tajemné ticho před bouři v první polovině a masivní vyvražďovačku v polovině druhé. McTiernanova nabušená režie klade důraz na dusnou atmosféru, exotickou výpravu, parádní akci, výrazný casting a vymačkává z Arnieho jeden z jeho nejlepších hereckých výkonů. K tomu skvělá kamera, která džungli maximálně prodává, a fantastická Silvestriho hudba, která tomu dává neskutečnou atmosféru i koule. Plus lekce zásadního významu, kterou ale naši učitelé na základce jaksi přeskočili, a sice, že když to krvácí, můžeme to zabít. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Arnoldův film, jeden z nejlepších mixů akčního nářezu s horrorem. Filmu se nedá vytknout snad vůbec nic. Originální nápad souboje skvěle vycvičené speciální vojenské jednotky s mimozemšťanem v prostředí jako je zrovna prales. Perfektní podání jednotlivých postav a jejich charakterů, skvěle vybraní ranaři tehdejší doby, úžasná atmosféra, kultovní úžasná hudba, brutalita, napětí, úžasné triky,které dodnes vůbec nezestárly. Film není ušit pro Arnolda, jako spousta jeho dalších, ale Arnold je zde jako rovnocený partner členů jednotky a je ve stejném průseru, jako oni. Geniálně propracovaná postava mimozemského lovce. Prostě naprostý kult, úžasná podívaná pro milovníky horrorů a akčních filmů, která nikdy nezestárne. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Predátor vydělal 100 milionů amerických dolarů, roku 1987 měl jedny z nejsilnějších tržeb za premiérový víkend, překonal ho pouze Policajt v Beverly Hills 2 (1987). (asdfasdf)
  • Než Billy (Sonny Landham) objeví těla Hopperovy jednotky, má rukavice, ale jakmile je objeví a kryje si obličej před supy, má holé ruce. (nedvva)
  • Vrak auta spojený s vodním čerpadlem běží na zpátečku. Ovšem když ho Dutch (Arnold Schwarzenegger) zvedne a nasměruje do tábora, najednou jede vpřed. (Jan.Kanak)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama