Reklama

Reklama

Predátor

  • USA Predator (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Arnold Schwarzenegger má jako major Dutch v Predátorovi vcelku rutinní úkol, vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů uprostřed džungle. Nakonec se ale musí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem. On i jeho muži čelí děsivému mimozemšťanovi, který postaví americké hrdiny poprvé v životě před opravdový strach. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 506)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečný akční film se sci-fi příměsí. McTiernan dokazuje, že není jen otráveným rutinérem, ale že si umí akci pěkně užít. Velmi se mi zamlouvá práce s kamerou v první části filmu, kdy jsou naši krásní a svalnatí hrdinové špehováni (výborně je užito termografických záběrů a nájezdů kamery, které působí velmi stísněným dojmem). Atmosféra hloučku žoldáku, z nichž se stává lovná zvěř uprostřed pralesa, je bezchybně dusná a přesvědčivá. Těžko soudit, zda absence hereckých výkonů je na škodu, protože některé Arnoldovy grimasy prostě patří do zlatého fondu hereckého antitalentu a tak nějak se spolupodílejí na kultovnosti snímku. Akční filmy nemám rád, ale tenhle jsem si namoutěkotě užil... ()

choze 

všechny recenze uživatele

Najde se vůbec někdo, kdo viděl dobrodružství odredovaného vesmírného nimroda s červeným zaměřovacím paprskem, laserem a fetišem na lidské lebky méně než dvacetkrát? Nebo nějaká guma, které by se nelíbilo? Jednoduchý, ale působivý scénář bří Thomasů (Predátor 2, Boeing 747 v ohrožení) s úspornými dialogy kráčí zřetelně ve stopách Vetřelců, po jejichž vzoru také nabízí boj špičkové, těžce vyzbrojené vojenské jednotky s komplexním monstrem, rozdělený na umně budované tajemné ticho před bouři v první polovině a masivní vyvražďovačku v polovině druhé. McTiernanova nabušená režie klade důraz na dusnou atmosféru, exotickou výpravu, parádní akci, výrazný casting a vymačkává z Arnieho jeden z jeho nejlepších hereckých výkonů. K tomu skvělá kamera, která džungli maximálně prodává, a fantastická Silvestriho hudba, která tomu dává neskutečnou atmosféru i koule. Plus lekce zásadního významu, kterou ale naši učitelé na základce jaksi přeskočili, a sice, že když to krvácí, můžeme to zabít. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Neviem, či ešte vôbec niekedy vo filme sa nájde väčší zhluk svalovej hmoty ako mal bývalý sedemnásobný Mr.Olympia! Bolo to treba využiť a to on urobil za pomoci rolí, ktoré mu boli ušité priamo na mieru. Predátor je opäť jedna z jeho klasík plných zábavy a akčnej explózie. Navyše na predýchanie ozaj hustej atmosféry som musel film párkrát aj stopnúť a byt párkrát vyvetrať! 100%. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Človek versus mimozemská háveď ... Poviem rečou S.Leoneho, že v 80.a 90.rokoch boli dva druhy ľudí. Tí, čo milovali Arnolda a tí, čo zbožňovali Stalloneho. Pravda, bola tu ešte jedna skupinka (Van Damme, Lundgren, Ch.Norris...), ale akýkoľvek úspešný film tejto dvojky, ktorí akčnému filmu kraľovali ich zadupal čoraz hlbšie do zeme. Súperenie týchto hviezd o to, kto natočí lepší film, prinášalo fanúšikom iba radosť. McTiernan Predátorom a Smrtonostnou pascou dosiahol svoj vrchol kariéry a nám ostáva si iba želať, aby naňho nadviazal, no zatiaľ sa mu to nedarí. O Predátorovi sa hovorí, že to bola najlepšia reakcia na úspešného Ramba. Nepochybne najlepší Arnoldov akčný film, u mňa súperiaci o prvú priečku s T2. Neskutočne pozerateľný film. Celý film ani na sekundu nenudí a od druhej polovice, keď je Arnold na Predátora sám, má pre mňa dodnes zvláštne čaro. Človek a príroda proti mimozemskej hávedi. Samostatnú kapitolu tejto akčnej pecky tvorí dokonalá Silvestriho hudba. Spolu so Stoneovou Čatou, je to film, ktorý som videl najviac krát. Príchod DVD techniky mi rýchlo dala možnosť zabudnúť na snáď najhorší dabing (síce boli aj horšie) z VHS, ani nie tak hlasový ako zvukový. Arnoldove nočné asi 10-sekundové zrevanie lesom s ozvenou, zdabovali na odporné 3-sekundové škreknutie bez ozveny. Takýto "profesionálny" dabing mi vždy vedel dokonale pokaziť zážitok, preto už roky rokúce pozerám filmy zásadne s titulkami. Zo zatiaľ vydaných DVD je určite najlepšie 2DVD vydanie s DTS. Kúpil som ho za 1.199,- Sk a o mesiac na to som ho videl v Tescu vo výpredaji za 300,- Sk. Skoro ma jeblo od zlosti. No čo už. Takto mi ostáva si svoju zlosť zmierniť tým, že si film pustím znovu a spolu s Arnoldom opäť nakopeme Predátorovi riť. Adios! 100%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jim Thomas, John Thomas .. Dnes, takřka po devatenácti letech, se jedná už o nezapomenutelnou vzpomínku na opravdové kultovní akční sci-fi pirátských videokazet. John McTierman se blýskl skvělou režií, kde výborné akční sekvence doplnil též výbornou hutnou a zelenou atmosférou. Výborná podívaná - začíná to pozvolna jako tajná vojenská záchranná výprava a končí jako drsný masakr, když se do cesty elitnímu armádnímu komandu postaví mimozemský a doslova profesionální lovec. ()

Galerie (166)

Zajímavosti (174)

  • Na začátku útoku na povstalecký tábor Dillon (Carl Weathers) křičí: „Cílem je ta chajda uprostřed“, ale jeho rty se vůbec nepohybují. (Jan.Kanak)
  • Poté, co tým ukončí střelbu na Predátora, Poncho (Richard Chaves) zkontroluje známky tvora a prohlásí: „Vůbec nic. Žádná stopa. Žádná krev, žádná těla. Bylo to k ničemu.“ Ale Mac (Bill Duke) tvora zjevně zasáhl, protože jasně zelená krev vystříkla na část podrostu. Dokonce Anně (Elpidia Carrillo) se podaří objevit stopy této krve a otřít ji do šatů, je proto velmi nepravděpodobné, že by si jí vysoce trénovaný Poncho nevšiml. (Jan.Kanak)

Související novinky

Nový Predátor našel staronového režiséra

Nový Predátor našel staronového režiséra

10.02.2024

Když v létě roku 2022 dorazilo na streamovací služby Hulu a Disney+ akční sci-fi Predátor: Kořist v režii Dana Trachtenberga (Ulice Cloverfield 10), zaznamenal tento nejnovější příspěvek do… (více)

Zemřel Carl Weathers

Zemřel Carl Weathers

02.02.2024

Přichází smutné zprávy ze zámoří. Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles americký herec Carl Weathers, známý především svou rolí boxera Apolla Creeda z… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama