Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Dnesný komentár bude v meme štýle - How can be something so controversial, yet so brave? Veľkolepé, provokatívne, pravdivé, vážne, kruté aj trpko vtipné. A skvelí herci, i keď Kevin Spacey ako Lester so svojim vycibreným hudobným vkusom jednoznačne vyniká. "I am just an ordinary guy with nothing to loose." ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Mam tenhle film rad. I tehdy i ted (2020). Neco nam říká, a nedela to supidne naplno, ale hezky v naznacich mezi radky. A tak to ma byt! ()

Snagleo 

všechny recenze uživatele

Drama je můj úplně nejoblíbenější žánr. Dokáže vždy u člověka vyvolat emoce, a to já prostě miluji. Když jsem se dozvěděl o snímku Americká krása, tak jsem si řekl, že to bude určitě fajn. Příběh spolu s obsazením mě nejvíce nalákal. Po zhlédnutí filmu jsem neměl slov. Celý příběh je naprosto geniální a dramatický, což mám hodně rád. Nebudu lhát, film nekončí happyendem. Přesto to ale není vůbec špatně, jelikož to filmu dodává originalitu. Postavy jsou skvěle a nejlepší je samozřejmě Kevin Spacey v roli Lestera, který je prostě svůj a podává neuvěřitelný výkon. Oscar je zde rozhodně zasloužený. Za zmínku stojí také Wes Bentley jako Ricky. Když ve filmu vyprávěl, tak jsem měl pocit, jako bych seděl vedle něj a poslouchal ho. Až tak moc jsem byl vtáhnut do děje. Jinak, některé ostatní postavy jsou dost nepříjemné, ale úžasně zahrané např: Annette Bening jako Carolyn nebo Chris Cooper jako Frank. Hudbu z filmu bych dokázal poslouchat pořád, protože je skvělá a uklidňující. Co se týče dialogů, tak také nemůžu nic vytknout. Každý jsem si v klidu vychutnával. Na závěr řeknu, že se definitivně jedná o nejlepší Drama snímek, jaký jsem kdy viděl. Muže se to samozřejmě změnit, ale nemyslím si, že se něco takového stane. Nejedná se jen o nelepší film roku, ale i o jeden z nejlepších filmů na světě. Kdybych někdy Sama Mendese potkal, tak mu poděkuji a podám ruku. Jsem dojat. 100% ()

adamix 

všechny recenze uživatele

Mendesovská dráma o toxickej rodine, kríze stredného veku, nevere, voyerizme a ďalšej divnej rodine. Ten Spacey vždy bol, je a vždy bude úchyl, ale na ňom to tak perfektne sedí, že ho za tie uštipačné poznámky s náznakom sarkazmu a hlavne PRESVEDČIVÉHO pohľadu úchyla budete zbožňovať. Málokedy sa však vidí tak skvelé vyváženie vtipu a drámy vo filmoch. to druhé samozrejme dominuje. Pochvala za scenár a krásnu tváričku Meny Suvariovej. U mňa 5* a 90%. ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Perfektně zvolený soundtrack a pořádný herecký koncert. První dvě věci, které mě po shlédnutí Americké krásy napadly. Kevin Spacey zde podal opravdu hvězdný výkon a mě nezbývá nic jiného, než smeknout a dát bůra - 90%. ()

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

Docela dobrej emerický biják o americký kráse s Kevinem Spaceyem a hlavně a hlavně především sexy Menou Suvari. Škoda, že tam nebylo víc erotických scének. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Slovo, které mi vždy probleskne hlavou, když byť jen pomyslím na film Americká krása. Film, jenž mě emocionálně dokázal rozložit na molekuly. Film, jenž disponuje nedozírných kvalit na všech frontách. Film, jenž mi svým způsobem (alespoň z části) změnil pohled na svět. Ano, jsou to silná slova, ale v případě Americké krásy si za nimi plně stojím a ostatně jak jinak, než silnými slovy jde popsat jeden z nejlepších filmů mého života? 100% ()

korect 

všechny recenze uživatele

Neumím se rozhodnout, jestli ta doslovnost byla na škodu, nebo naopak ne. Filmařsky unikátní, významově autentické, přesto neuvěřitelné. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Moj dojem z filmu je nesympaticky. Odpudive postavy a ich problemy, este ako tak som sucitila s Lesterom, aspon sa snazil zo svojej depresie dostat. Hlboka myslienka isla uplne mimo mna a na lietajucom sacku nevidim vobec nic poeticke. ()

liquuid 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh o tom, že touha a chtíč jsou někdy silnější, než rozum. Táta celkem solidní prasák a co se mu pak stane je jen důsledek jeho počínání. Karma je zdarma. Holka, která se nejvíc vychloubá a tvrdí, že měla nejvíc kluků, tak je ve finále panna. Věřím, že takhle to je v polovině případů. Kdo lže ten krade, do pekla se hrabe. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Poeticky střelená a cinefilně obohacující událost. Americká krása dokáže podat všeobecný stereotyp, překopaný do skoro zvrácené sebeparodie, ale přitom nedokáže diváka odtrhnout a pohlcuje ho každým jednotlivým záběrem. Ten film je filmařská preciznost, kalkulující nejen skvělým obsazením, ale hlavně scénářem, jehož triumf spočívá v schopnosti stát na hraně obyčejnosti a spontánnosti, přičemž ta křivka, která obojí protíná, se až nebezpečně přibližuje k mému vkusu a nutí mě tetelit se blahem každou vteřinu natočeného materiálu. Mendes mě svojí počáteční tvorbou má až neočekávaně v hrsti a já mu to žeru i s navijákem. ()

Marg 

všechny recenze uživatele

Pro nepřipravené nebezpečný film. Mě to třeba úplně převálcovalo. Doporučuji nečíst recenze a nechat se převálcovat taky. Prostě krása. ()

vilik 

všechny recenze uživatele

Netradiční film, paradoxně na něm moc amerického stylu divák nenalezne.Příběh je tak zvláštní že jsem film musel skouknout dvakrát a stejně dodnes u některých náznaků netuším, co tím chtěl básník řici... Kevin Spacey za film dostal Oscara naprosto právem, a scéna Meny Suvari ve vaně plné růží... nelze zapomenout :) ()

Frix 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála vzácných případů, kdy se má vysoká očekávání naplnila. Film jsem videl až v roce 2001 a byl jsem naprosto unešen. Spacey je bezpochyby geniální herec a bez něj by atmosféra tohoto hluboce depresivního příběhu nebyla zdaleka taková. Klenot moderní filmařiny! ()

Bratr 

všechny recenze uživatele

Americká krása mě dostala, protože je svým způsobem nádherně banální a do té banality mě dokázala bezezbytku vtáhnout. Naprosto jsem uvěřil, že létající pytlík je krásný, že rock a ryhlá auta jsou boží, že krásné ženy jsou banální, že není nic lepšího, než joint po ránu a opravdová láska je skrytá za zvykem. Vizuální stránka filmu je dokonale propojena s hudbou, což z oné zdánlivé banality vytvořilo nezapomenutelný zážitek. ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama