Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britský divadelní režisér Sam Mendes (nar. 1965) se doma i v zahraničí prosadil řadou pozoruhodných jevištních inscenací, mj. slavného muzikálu Kabaret nebo Schnitzlerova Reje (pod názvem Modrý pokoj), a bylo jen otázkou času, kdy si jeho talentu všimnou v Hollywoodu. V roce 1999 mu byl nabídnut scénář Alana Balla Americká krása a Mendes výzvu přijal, určitě i proto, že mu společnost DreamWorks zaručila značnou tvůrčí svobodu. Výsledek předčil veškerá očekávání. Americká krása se stala filmem roku s pěti Oscary na svém kontě (nejlepší film, režie, původní scénář, herecký výkon v hlavní roli – K. Spacey, kamera) a celou řadou dalších prestižních ocenění. Mendesova nečekaně hluboká a působivá sonda pod nablýskaný povrch spokojeného předměstského života si navíc získala i přízeň diváků... Hrdinou filmu je dvaačtyřicetiletý Lester Burnham (Kevin Spacey), který se v náhlém hnutí mysli rozhodne opustit teplé, ale nudné místo redaktora v místním inzertním časopise a dělat jen to, co ho baví. Jeho manželka Carolyn (Annette Beningová), která se snaží udělat kariéru jako realitní agentka, ho už dávno považuje za odepsaného a obdivem k němu neplane ani jeho zasmušilá pubertální dcera Jane (Thora Birchová). Lesterovo okouzlení dceřinou vyzývavou kamarádkou Angelou (Mena Suvariová) a příjezd nových sousedů, zakomplexovaného plukovníka Fittse (Chris Cooper), jeho vyhaslé ženy (Allison Janneyová) a podnikavého syna Rickyho (Wes Bentley), dávají do pohybu sled událostí, směřujících k neodvratnému konci... Mendesovi se podařilo dát Ballovu propracovanému scénáři svébytný filmový tvar (za mimořádné pomoci kameramanského veterána Conrada L. Halla), jehož jednotlivé složky jsou ve vzácném souladu. Mimořádné herecké výkony všech představitelů jen umocňují výsledný dojem. Americká krása je nemilosrdně ironickým portrétem americké posedlosti úspěchem, která, pokud propukne naplno, dokáže zničit všechno lidské, co v člověku je. Není divu, že po úspěchu jeho debutu byla i další Mendesova díla očekávána s nevšedním zájmem. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 662)

babkyfusky 

všechny recenze uživatele

Velmi realistický pohled na jednu americkou rodinu.Dokázal jsem se sžít s každou postavou, chápal jsem jejich jednání, jejich pocity.Bylo to neuvěřitelné, jakoby někdo moje vlastní myšlenky vzal a zfilmoval.Děkuji, pane Mendes.Úžasný film, skvělý Kevin Spacey. ()

mirakk 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se nasmál, ale taky mi ztuhl úsměv, když jsem se v tom filmu párkrát viděl. Rozhodně silnej zážitek. ()

BillyBob 

všechny recenze uživatele

Váhat s plným hodnocením u mě nebylo na místě. Tento film mě absolutně sejmul svou upřímností a pohledem na život obyčejných lidí. Skvělý scénář podpořen skvělými hereckými výkony a skvělou režií mě přibil do sedačky a po celou dobu jsem ani nedutal. DVD s tímto filmem jsem měl doma už dlouho, ale vždycky jsem se mu nějak vyhnul, no a teď lituju toho, že jsem to neudělal dřív, protože tento film vám otevře oči stejně jako mě. ()

Shtinky 

všechny recenze uživatele

Geniálne, ako film dokáže pôsobiť na človeka ako celok aj napriek tomu, že má jednoduchý dej a nenachádzať tam žiadne extra akčné scény. Hlavnou prednosťou filmu sú postavy, ktoré sú všetky dokonale napísané, myšlienky, na ktoré sa nezabúda /Na svete je toľko krásy, že citím, že už to neunesiem a moje srdce proste pukne./ a dialógy. Tento film ma celkom donútil prehodnotiť moje priority a pochopiť svet zvnútra. Patrí medzi moje skutočné svetové, filmové klenoty a túto pozíciu už nikdy nestratí. ()

gerojmanus 

všechny recenze uživatele

Americká krása = americká dokonalost. Je to jeden z mála komerčně úspěšních snímků made in Hollywood, který zaslouží to nejpřísnější měřítko! Excelentní výkon Kevina Spaceyho, Annette Bening, ale i Chrise Coopera! O režii ani nemluvím ... Osobně patří tenhle snímek do mé top ten. 100%. ()

radostR 

všechny recenze uživatele

Vynikající film o obyčejném - neobyčejném životě. Na začátku je jedno nefunkční manželství, náhlá a neustávající posedlost chlapa v nejlepších letech dceřinnou spolužačkou, v závěru neočekávaná smrt. Skvělá režie, výborné efekty, herecké výkony (jedinečný Kevin Spacey, jako vždy výborná Annette Bening). Film, který si vysoké hodnocení zaslouží. ()

Huhulačka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě překavpil. Nejprve jsem si myslela, že to bude "klasický americký film" , avšak byla jsem víceméně mile překvapena. Líbil se mi děj i role všech postav. Bylo fajn, že závěr filmu mě překvapil, což se tak často u amerických filmů nestává. ()

Drobeczech 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu jsem zůstal stát s otevřenou pusou, prostě bomba. kvalitní herci, příběh a režisér udělaly z tohoto filmu něco extra. Nemůžu jinak než dát sto procent. ()

Danetchek 

všechny recenze uživatele

Každodenní rutina se zašlým leskem amerického snu o životě na předměstí Mercedesu v garáži, manželce v posteli a dceři s culíky. Když odložíme tuhle masku a začneme žít pak jsme teprve těmi kterými jsme se zrodili!! O tomhle je Americká krása... ()

Související novinky

Sam Mendes jde do války

Sam Mendes jde do války

20.06.2018

Oscarový režisér Americké krásy a dvou posledních bondovských filmů Sam Mendes si vybral svůj další projekt. Napíše a natočí válečné drama 1917, na kterém se bude produkčně podílet i Steven Spielberg… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Reklama

Reklama