Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Titul Road to Perdition lze chápat ve dvou významech. Perdition je jméno města, do kterého jede Michael Sullivan (Tom Hanks) se svým synem Michaelem Sullivanem jr. (Tyler Hoechlin). Perdition - zatracení - je také eufemismus pro peklo. A Sullivan senior poznává, že si zvolil životní cestu vedoucí do pekel. Modlí se, aby svého syna od takové cesty uchránil. Je rok 1931, doba velké hospodářské krize. Michael Sullivan, nájemní vrah, pracuje pro irský gang. Do jeho života vstoupí pan John Rooney (Paul Newman). Zachrání mu život dřív, než si Michael Sullivan vůbec uvědomí, že o krk jde. Pan Rooney je pro Sullivana seniora vzorem. Totéž k svému otci cítí Sullivan junior. Annie Sullivanová (Jennifer Jason Leigh) svého muže velmi miluje. Neptá se ho na jeho práci. Má se dobře a je za to vděčná, ale často má strach. Bojí se o děti. Avšak práce zasáhne do života Sullivanovy rodiny. Umírá manželka Annie a jejich starší syn. Michael Sullivan se s druhým synem vydává na cestu odplaty a vyrovnání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (863)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes natočil nablýskanou krásu v utlumených barvách, na níž dokázal, jak umí režírovat. Ale režie není jenom dokonalost záběrů. Postavy musí taky přijít naproti divákovi, který s nimi musí příběh prožívat. To rejža podle mého nějak nezvládá. Už k "AK" jsem měl vnitřně plno výhrad, které se mi tady jenom potvrdily. I když tu hrají moji velcí oblíbenci (a rozhodně ne špatně), tak jsem se na konci cítil, jako by mě někdo okradl. Vždyť já se tak těšil ! Jako bych si koupil nádherné Ferrari, ale byl v něm tak slabý motor, že bych mohl jet jenom stodvacet. No nic, je to přece jenom Ferrari a tři hvězdy by byly asi málo. Při vší dokonalosti - po střele do zad by se u dotyčného mohla objevit alespoň malá dírka v saku :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný film s výbornými hereckými výkonmi a kamerou. Ale tým chvála končí. Aby mohla byť Road to Perdition gangsterka na úrovni Coppolových Kmotrov, musela by viacej pozornosti venovať vzťahu Paul Newman / Tom Hanks. A ponurú atmosféru by nesmel rozbíjať žiaden humor. Takto ide skôr o taký Eastwoodov Dokonalý svet, navoňaný parfémom Americkej krásy a zakončený prehnane nafúknutým vyvrcholením. A dejová šablónovitosť v ňom taktiež nerobí dobrotu. Formulku „he was my father“ som mal na jazyku skorej, než ju vyslovil malý Sullivan. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Napoprvé mě převálcoval. Od první sekundy až do konce obrazově oslnivý filmový zážitek. Z každého záběru je cítit bezchybná souhra skladatele Thomase Newmana (charakteristicky působivý, ale ne úplně stejný), kameramana Conrada L. Halla a Sama Mendese, který potvrdil svou režijní výlučnost. Režisérovým pomníkem nechť se stane lahůdková scéna v dešti, v níž kulky baletně smetou gangstery, a pak dovolí Paulu Newmanovi ukázat, čemu se říká mistrovství jednoho pohledu. Pravda, s odstupem už Road to Perdition nepůsobí obsahově tolik vitálně. Jde o jednorozměrný výlet otce a syna, který na komplexnost Americké krásy a Mariňáka nemá. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes splnil očekávání a po Americké kráse natočil další vynikající film, který vás strhne svou atmosférou a originální režií. Netradiční gangsterce dominuje skvělá kamera a herecké výkony všech zúčastněných. Přestože jde teprve o druhý Mendesův film, již nyní je znát jeho "rukopis" a i v žánrově natolik odlišném filmu, jakým Road to Perdition je, můžeme nalézt mnoho prvků, které oba jeho snímky spojují. Jedno je jisté - Sam Mendes dokáže natočit film plný dechberoucích scén, nad kterým prostě musíte přemýšlet. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Kamera + 5 nominací: Herec VR - Paul Newman, Výprava, Hudba, Zvuk, Střih zvuku . . . . . . . . . Zlatý Lev - výběr ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Minimálně dvě velká herecká esa a minimálně dvě scény, které připomenou ty lepší momenty z Kmotra. 80% Zajímavé komentáře: zputnik, andrewz, Vronsky, LuckyStar, newt17 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

KDYŽ SE MĚ LIDÉ PTAJÍ, ZDA BYL MICHAEL SULLIVAN DOBRÝ ČLOVEK, ANEBO V NĚM NEBYLA ANI ŠPETKA DOBRÉHO, POKAŽDÉ ODPOVÍM STĚJNĚ. ŘEKNU JIM: BYL TO MŮJ OTEC... Ostatními obdivovaný film obdivuji i já, k tomu není co dodat. Jen bych napsal, že tento film Sama Mendese na mě zdaleka nezapůsobil tak silně, jako jeho debut. Bohužel. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Paráda jen těsně pod maximálním hodnocením. Skvělé herecké výkony, podmanivá retro-komiksová stylizace (u závěrečné scény vyúčtování jsem uslintával blahem) a jak je u Mendese zvykem, velmi pěkná hudba. Tahle Cesta do zatracení mi prostě vyloženě sedla. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks není zrovna můj favorit, ale tady zahrál parádně a nejen on. Třeba Dan Craig, myslel jsem si že v kategorii mafianů nikdo ani na moment nepřekoná Joa Pesciho v oboru "mafián-surovec" ale scéna kdy Dan doběhne Michaela, který zrovna chytil svýho syna a ty pohledy tam, hmm v tu chvíli mně bylo jasný že začne bejt velmi brzo hodně lidem horko a po větě "je to tvůj syn, to mě stačí" nasledoval ještě jeden pohled se rozjasnilo úplně. Každý film, kterýmu dávám nadprůměr mně musí něčím zasáhnout a tady zafungovaly dva elementy, totální herectví všech zůčastněných a vynikající obrazová složka. Těch záběrů co mám teď v hlavě je víc, ale samozřejmě vrcholem je závěrečný střílecí scéna, kterou jako třešinku na dortu ještě zvýraznily herecký výkony Paula Newmana s Tomem Hanksem a právě to propojení dokonalýho obrazu a mistroveského herectví udělalo tuhle scénu věčnou. Jediný co jsem nesplknul až s takovou chutí byl vyvíjející se vztah mezi otcem a synem, tam to chtělo ještě přidat nějakou tu minutu, nějakej ten dialog, pohled nebo gesto, ale i tak patří tenhle bijáček mezi ty, kvůli kterým milujeme kouzlo pohyblivých obrázků, slyšící na jméno Film. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Cival napísal, že ho to s odstupom času už tak neberie. Mňa to naopak berie s každým ďalším zhliadnutím viac a viac. Tá atmosféra, tá atmosféra... A keď raz niekto zostaví rebríček najlepších prestreliek a nebude tam Hanksovo "sólo pre Thompson a nočný lejak", tak už neviem. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mafiánské filmy dokážou mít sílu, dokážou. Je k tomu ale potřeba pár dost zásadních věcí a ty tady dobré sice jsou, ale ne natolik dobré, abych si je nadobro vypálil do hlavy. Příběh? Nechci říkat, že je úplně nezajímavý, ale přiznám se, že zajímavých částí bych v něm našel méně než pomálu. Hudba? Hezká, vždyť jí složil Thomas Newman, ale v závějích mlhy a šedě, jako celý film. Herci? Dobře, ti jsou dobří, těm se skutečně nic vytknout nedá. Akce? Rychlá, efektivní, ale okamžitě jsem na ní zapomněl. Výsledkem je film, který u mě skončil tak nějak na půli cesty. Prvně jsem u něj usnul, podruhé jsem ho s veškerým vypětím sil shlédnul. Nezaujal mě a asi nikdy nezaujme. Holt mafiáni ve filmech své krále už dávno mají. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $104,454,762Tržby Celosvetovo $181,001,478Sam Mendes natočil geniálnu gangsterku! /videl v kine: 100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes ... TEN Sam Mendes, který režíroval úžasnou Americkou krásu, která je opravdu lepší než tento film přesto nelze hodnotit špatně. Road to perdition je totiž úplně jiný film, který těží z dvou tří hlavních postav procházející Amerikou 30cátých let minulého stoleté. Po druhém a třetím shlédnutí musím však jednu hvězdičku z maxima ubrat. Nemohu se zbavit pocitu ze zbytečné rozvleklosti a chvilkové nudy, kdy divák už jen čeká na ty opravdu skvělé scény a tu geniální atmosféru a prostředí doby dávno minulé. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Aneb jak i přímá cesta do zatracení může vést k filmové dokonalosti. Vizuálně nepopsatelně atmosférická podívaná. Herecky přesné, kamerou dokonalé a režijně bezchybné i invenční. Sam Mendes natočil doposavad nejvěrnější adaptaci komiksu převedeného na filmové plátno. Dějová linka je sice hodně jednoduchá, ale právě v tom tkví její síla. Možná by se dalo vyčíst, že je to nádherně nablýskané nic o sbližování otce se synem, ovšem já ten pocit nemám. Ba naopak, minimálně scéna v dešti se zařadila do mého žebříčku nejoblíbenějších scén. V té je prostě naprosto vše. Od emocí, přes nádherné zpracování, hutnou atmosféru až po pány herce. A v mírně rozmělněné podobě je takový i celý film. To přeci není zase tak málo, ne? ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších mafiánských filmů všech dob. Skvěle ponurá atmosféra podpořená přesnými hereckými výkony, zvlášť Jude Law mi utkvěl. Tom Hanks svoji, pro něj, dost netradiční roli také zvládl a Daniel Craig je se svým slabochem opravdu odpudivý/skvělý. No a Paul Newman je prostě třešnička na dortu. Sam Mendes je prostě jeden z nejlepších režisérů co znám. Zde se mu navíc povedl geniální tah se skvělou hudbou bez které by byl film sotva poloviční. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Akční scény (nebo obecně scény, kde se střílí ) jsou vrcholy tohoto snímku. Zejména Jude Law versus Tom Hanks a Tom Hanks s Thompsonem versus Paul Newman. Druhá rovina filmu, rozvíjení vztahu otce a syna, není tak dobrá. Ty scény jsou příliš dlouhé a do děje zasahují trochu násilně. Sem tam i trocha nepříjemného sentimentu. Ale pořád se jedná o nadprůměr. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

kdo jste? mike sullivan! a doprdel.. ! čestný muž vždy platí dluhy a drží slovo. tak to mělo a má platit stále. a platilo to i v zimě 1931, když m. sullivan musel řešit problémy v rodině a ještě chránit syna nejen před zlem, ale také před cestou, vedoucí do horoucích pekel. vše je nám podávano s filmařským citem pro světlo, střih i humor. dramatické napětí při scénách ve kterých bych to nečekal (např. conorova omluva) o tom jistě přesvědčí každého. přesto tam něco chybí. a rozhodně to nejsou ruce od krve.!! ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že můj vkus je orientovaný pouze na Horory a Asii, tenhle film potvrzuje, že mým oblíbeným subžánrem jsou i drsné gangsterky. Opět vynikající herecký cásting, v životě jsem Hanskovi nedržel palce jako zde ( Strašnéj frajer!) a jakmile se na scéně objeví psychopatický Jude Law, tak od první vteřiny mu přejete to nejhorší. Určitě je potřeba vyzdvihnout i úžasně temný retro styl, inteligentní story a parádní soundtrack, ke konci i slzička ukápla. Vše je vlastně bezchybné, nelze nic vytknout. ()

Související novinky

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

Tetované a jiné holky pro Daniela Craiga

10.07.2011

V rozsáhlém interview pro magazín Esquire Daniel Craig tvrdí, že thriller The Girl with the Dragon Tatoo (u nás film půjde pod stejným názvem jako předloha a švédská adaptace, tedy Muži, kteří… (více)

Komiksová kázeň Sama Mendese

Komiksová kázeň Sama Mendese

31.10.2008

Tak z tohohle se vyvine buď stoprocentní kachna, anebo jedna z nejzajímavějších komiksových adaptací vůbec. Studio Columbia Pictures totiž koupilo práva na drsného Preachera a momentálně prý ukecává… (více)

Adios, Hombre... :-(

Adios, Hombre... :-(

27.09.2008

A taky Luku, Butchi, Gondorffe či Johne Rooney. Paul Newman, jeden z největších sympaťáků filmového plátna vůbec a ikona své generace, dnes ve věku 83 let podlehl rakovině plic. Je zhola zbytečné… (více)

Reklama

Reklama