Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (384)

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že autor knihy si s režisérem tak oblíbil nejpopulárnější loňský český seriál, že se rozhodl si z něj pro filmovou adaptaci kdeco vypůjčit a okatě napodobovat, ale nechci křivdit, knihu jsem nečetla, jen mi přijde, že i Cína a Erika tu mají být vtipným mrknutím na diváka. Pokud to tak je, rozhodně platí, že když dva dělají skoro totéž, není to vůbec totéž a příště raději pojďmě vlastní cestou a kopírování řekněme Dost! Pokud to tak není a má jít opravdu o úplně původní dílo, které si nikde nic nebere, pak je to ještě víc k pláči, protože film je i tak zbytečně ztracenej čas pro diváka i všechny zúčastněné. ()

movie 

všechny recenze uživatele

50% Líbil sem mi Altrichterův debut SCHMITKE, zejména pro svou psychedelickou zacyklenost a děj izolovaný na sudetském maloměstě. N.T. ake spíš působí potřebou vyhovět divácké zakázce po hrdinech z lidu, kteří pro facku, hospodské moudro a nějakého "čuráka" nejdou příliš daleko. Celé dílo sálá značnou neautentičností (ostatně ho napsal lev solónu Jaroslav Rudiš o jehož příslušnosti či zkušenosti s nižší třídou z jižáku lze minimálně pochybovačně debatovat) a hlavní postava Vandama (u níž lze alespoň částečně pochopit zdroj frustrace) je bohužel neskutečně jednorozměrná mudrlanstká krabice, ostatní postavy si vystačí s jednoslovnou charakterizací a totální prázdnotou. Paradoxně Vandam je asi jediným dobrým důvodem ke shlednutí filmu a musím alespoň trochu obdivovat Čermákovu jadrnou flow s jakou absolutně bezemotivně trousí procesí "čuráků" a "píč". Nicméně třeba jeho televizní postava Rapla mi příjde v nečem svojší a košatější. Altrichter se do budoucna bude doufám věnovat vlastní tvorbě. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Hynek Čermák je to najlepšie, čo mohlo tento film stretnúť. Jeho komplikovaná postava Vandama, plná vlastných démonov z minulosti, neschopnosť existovať v súčasnosti a s neistou budúcnosťou je zahraná dokonale a presne. Odkaz na udalosti spred 30-tich rokov z Národní třídy sú veľmi povrchné a žiadali si väčší priestor, z tohto pohľadu názov filmu pôsobí zmätočne. Pravdou však je, že spomínanie na minulosť je lepšie ako samotný príbeh, ktoré postavy prežívajú. Záver je značne kontroverzný a zhadzuje film. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Stávajících 54% zde, které převálcují i mnohé české/slovenské veskrze debilní, tupé, břídilsky zrežírované a mizerně zahrané komediální sračky, bez scénáře a smysluplného příběhu mě od Národní třídy mírně odrazovalo a ejhle! Hynek Čermák vynikající, bavil mě v každém záběru, taktéž Honza Cina i Kateřina Janečková. Příběh mě zaujal, místy rozesmál a co se týče těch nesplněných snů, lehounce i dojal. Podobnost Severky se Severkou není náhodná. Každá sídlištní knajpa, se štamgasty z panelákového šílenství alla Dubina/ Petržalka/ Jižní Město/ Šumbark/ Sásová je jako přes kopírák. Nešťastní padesátníci, kteří přišli o práci a už se nechytli, také ti, kteří pracovat nechtějí, nebo pracující, kteří to ale tlučou od výplaty k výplatě, pro které jsou nečekané, i docela banální výdaje likvidační, ale na pivo a cigára mají vždycky... Přičteme- li všelijakou minulost jednotlivců, s trochou fantazie si levou zadní vyskládáme osádku takovéto Severky. I se zadluženou hospodskou/ hospodským. Most! s tím slavil úspěch. Chápu, drsný humor oslovil, navíc se v příběhu sešlo více společenských témat. V pohodě. Však tento film na podobnou tématiku dojíždí a to je škoda. Nebýt Prušinovského seriálu, reakce mohly být lepší. Každopádně se jedná o zajímavý počin. Vandam je týpek nezapomenutelný, člověk mu fandí. Scéna s Langošem neměla chybu. Malý velký film, vhodnější spíše pro festivalové publikum než pro davy těch, kteří žijí podobně a rádi se zabaví něčím úplně odlišným. Líbilo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Štěpán Altrichter atmosféru stále umí vykouzlit, ale do tohoto příběhu se mu ji daří dostat jen v menším počtu scén, než to bylo u Schmitkeho. Film táhnou herci v čele s buldozerem Hynkem Čermákem, ale po té hodince a půl bych nejvýše řadil civilnější herecký výkon Kateřiny Janečkové. Pořád mám ale pocit, že tenhle námět měl navíc, než je tento lehký nadprůměr... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Děj knižní předlohy se odehrává v Praze na Severním Městě. Děj filmu je zasazen na pražské Jižní Město, kde se v době natáčení nacházela i skutečná restaurace Severka v ulici Metodějova, ve které se děj odehrává. (Ampi)
  • Při scéně na střeše panelového domu má dojít k focení místního politika společně s Vandamem (Hynek Čermák) a Psychem (Jan Cina). Novinář je fotí zrcadlovkou se zakrytým objektivem krytkou. (Peytl)

Související novinky

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

Vyhrajte cestu na filmový festival v Cannes

06.03.2020

Program Kreativní Evropa MEDIA letos v únoru už počtvrté vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu.… (více)

Reklama

Reklama