Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvný film vypráví ne jeden, ale hned několik příběhů. Ústředním dějovým motivem je konflikt mezi otcovsky rozvážným řidičem družstevního náklaďáku Pávkem a jeho mladým, mentálně zaostalým závozníkem Otíkem. Neméně důležité jsou však i další dějové prvky, vykreslující střediskovou obec a její obyvatele s humorným nadhledem a přitom s mimořádnou plastičností a autenticitou. Snímek je naplněn typickým svěrákovským inteligentním humorem, někdy trochu drsnějším, avšak nikdy vulgárním, umocněným Menzelovým smyslem pro "poezii a prózu" všedního života. (Ateliéry Bonton Zlín)

(více)

Diskuze

A.L.E.S.

A.L.E.S. (hodnocení, recenze)

Měl bych takový dotaz: jak je možné, že tady Svěrák vypadá mnohem starší a šedivější než v Obecné škole, která je z roku 1991?

na příspěvěk reagoval janejo, topi80

fricek12

fricek12 (hodnocení, recenze)

Na začátku filmu, když je záběr na Otíka na dvorku, jak se vítá se psem - je zřetelně vidět, že pes je uvázaný na vodítku :-)

rounen

rounen (hodnocení, recenze)

Nikdo nedokáže dnes natočit podobný film.... Je to bída... Asi už nemáme tak dobre herce

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Skvělý film, na který se dá dívat i po mnoha letech, u něhož i titulky mají vysokou uměleckou hodnotu zejména ve srovnání s "tvorbou" po '89...

Gryphon

Gryphon (hodnocení, recenze)

Zdravím, nemá náhodou niekto soundtrack z filmu Vesničko má středisková? Alebo neviete kde sa dá stiahnuť alebo kúpiť?

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

hojchna:

Stanislav Aubrecht, který hrál např. také rotného Maňase v Tankovém praporu nebo herce ve 3. díle Básníků, kde recitoval věrného Pátka s hořčicí!

Fill16

Fill16 (hodnocení, recenze)

Je tu nějaký expert na staré písně?  Potřeboval bych vědět alespoň jméno zpěváka, který nazpíval písničku "Praha už volá" :)  Díky

na příspěvěk reagoval TomiikuCZ

hojchna

hojchna (hodnocení, recenze)

Jak se jmenuje herec, který hrál syna pana Pávka? Kudrnatej blonďák. Nevíte někdo?

na příspěvěk reagoval Artigas

Dusanahoj

Dusanahoj (hodnocení, recenze)

No MOC DOBRÝ Tento film je, jako všechny filmy od Zdeňka Svěráka, krásný. Odehrává se zejména na venkově, ale i v Praze. Podle mě byl nejlepší doktor, který místo aby řídil vozidlo, tak se "kochal" krajinou.

mannheim

mannheim (hodnocení, recenze)

Pre mňa - vrchol láskavosti českého humoru. Ešte o máličko milšie ako Hrabal.

KrvPatejl

KrvPatejl (hodnocení, recenze)

njlepší československý film, ta pohoda která z něj čiší se nedá popsat, ještě že jsme zažili takové herce jako byl pan Hrušínský.

jirka86.eu

jirka86.eu (hodnocení, recenze)

Na tento film jsem alergickej. Vždy jsem ho nesnášel a nechápal jsem, jak se to může někomu líbit.

na příspěvěk reagoval lachesis83

sator

sator (hodnocení, recenze)

...páč jim serou po sochách...tohle snad nikdy nezapomenu :)

 (hodnocení, recenze)

Velmi zdařilá komedie, i když neřekl bych že je tak dobrá jaké tu má hodnocení

erased

erased (hodnocení, recenze)

(fjw): no jo,tak toto už asi zůstane jenom individuální záležitostí :-) ..ale neříkám že je tento film špatný, jenom mi připadá že je to kvalitní, "tuctový" český film (ostatně,tak mi připadaly třeba i oscarové Ostře sledované vlaky :-D)

jupisova

jupisova (hodnocení, recenze)

Tak jsem se zase kochala.....Pokolikáte už ? Moc milá záležitost , která pohladí po duši , ale nejvíc mně vždycky dostane postava Rudolfa Hrušínského alias doktora Skružného . Je v té roli naprosto ohromující , laskavý ...Děkuji pane Hrušínský....

(fjw)

(fjw) (hodnocení, recenze)

erased: škoda, že je to až 27 místo, řadil bych ho uplně mezi nejlepšíma. Kam se hrabou některé ty americké filmy.

erased

erased (hodnocení, recenze)

hmm...to vám,lidi, ten film přijde fakt jako 27. nejlepší na světě? ...To mi nějak nejde do hlavy..

IvcaG

IvcaG (hodnocení, recenze)

Tak tohle je jasný případ "zlatého věku" komedií z 80 let.. skvělý film

Anýz

Anýz (hodnocení, recenze)

Tento film je, jako všechny filmy od Zdeňka Svěráka, krásný. Odehrává se zejména na venkově, ale i v Praze. Podle mě byl nejlepší doktor, který místo aby řídil vozidlo, tak se "kochal" krajinou.

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

No neni to tak zle,ale ruku na srdce bez Rudolfa Hrusinskeho st.by ten film asi nemel takovou kulisu jako ma.Je to bohuzel odkaz z nasi minulosti,dnes a do budoucna se na to divame jinak a nasim detem uz to asi nic nerekne,mozna skoda mozna dobre.Zkratka ta doba je zaplatbuh fyc.

Imagion

Imagion (hodnocení, recenze)

Jeden ze tří (až pěti) nejlepších českých filmů posledních dvaceti, třiceti let.

Rázlik

Rázlik (hodnocení, recenze)

Výborny film. Jeden z nejlepších českých filmů, co jsem kdy viděl.

grimmb

grimmb (hodnocení, recenze)

Znám podobnou vesničku. Znám i podobné sídliště plné spalchovacích záchodů i lidí. Jasný výběr. Vždycky to bude ta moje malá rodná vesnička středisková. S nezkaženou morálkou.

 (hodnocení, recenze)

Styl se mi zda ponekud chaotický, když uvážíme základní zápletku jako konflikt sevřeného funkčního vesnického života, do kterého se díky vzepření se zvyku (výchova závozníka řidičem Pávkem) vkrádá nebezpečí konzumu reprezentovaným Prahou, pražáky. Pávek, po tom, co zjistí, že do chalupy se púrostě stěhuje šmejd a šlendrijan, sám jde za Banem a bere ho zpět na vesnici s vědomím, že bude trpět jako zvíře, ale to je stále lepší než ta komerční sračka. Tento film byl produkovaný již v pozdněkomunistické době, zřejmě bolševikovi nedělal tolik problémů, nebo, jak jsem naznačoval na žačátku, určitá rozostřenost, fragmentálnost a fejetonistický, střihový styl neupoutal pozornost na zásadní problém konzumu. To jen ve skratce

Lenulinka

Lenulinka (hodnocení, recenze)

Nemůžu si pomoct, ale tenhle film mě vůbec nebavil. Nevím, čím to je, ale...

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama