Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prvotina Vladimíra Michálka vznikla na motivy nedokončeného díla Franze Kafky „Nezvěstný“. Mladík Karel Rossman (Dejdar) si vynutí souhlas rodičů a opouští Prahu, aby odcestoval přes oceán za strýcem Jakobem (Lábus). Jakob je multimilionář, který se vypracoval díky čerpání a prodeji vody. Karel se nechá zasvětit do tajů strýcova impéria a stává se jeho součástí. Jeho slibně se rozvíjející kariéru však zničí setkání s dcerou bankéře Pollundera Klárou (Rytychová). Rossman se tak záhy ocitá v bahně přístavu, kde se seznámí s opileckým topičem (Schmitzer)... (J.Connor)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

bubun 

všechny recenze uživatele

Podle mě nespravedlivě podceňovaný film, který by si zasloužil červenou barvu. Knihu jsem nečetla, nicméně četla jsem od Kafky jiné věci, a typické atributy jeho tvorby, jako je jedinečná a těžko popsatelná atmosféra, tíživost, nedovysvětlené pointy, náznaky a nedořešená tajemství, na mne byly z Ameriky přeneseny. Dekorace a kulisy, jakkoli byly papundeklové, pro mne ve filmu fungovaly a naopak podtrhly vzezření popisovaných let. Co mne ale odradilo od páté hvězdy bylo (možná záměrné, ale i tak nepříjemné) přehrávání jedné z hlavních ženských hrdinek (Jaroslava Rytychová) - nebo to můžeme nazvat hereckou stylizací, pokud to měl být záměr. Každopádně bylo jako protipól k úspornému, ale působivému herectví Lábuse a Dejdara. I Landovský byl celkem věrohodný. Ovšem Kaiser ze své typicky groteskní roviny, jakkoliv se snažil, nevybředl a mohl za to i ten jeho titěrný copánek. Toto však nezmiňuji coby výtku. Ať už byl záměr jakýkoli, výsledek prostě působí. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Vladimír Michálek jako režisér umí, což prokázal například u filmů Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala a Babí léto. Jako svou prvotinu si v roce 1994 ale zvolil nesmírně těžkou látku na zfilmování. Jako motiv si vybral nedokončený román Franze Kafky Nezvěstný. Jeho snaha vyšla z mého pohledu tak napůl. Atmosféra byla výtečná, čemuž pomohly spíše divadelní kulisy a interiéry. Obsazení bylo dobré a herecké výkony slušné. I ten Martin Dejdar to nakonec zvládl, i když jsem o něm nejvíc pochyboval. Vcelku to bylo ale takové neslané nemastné. Kafka není moc „filmový“ spisovatel. Pokud jej máte rádi, je rozhodně lepší ke čtení. V něm si člověk vždy najde tu svou vrstvu, která mu nejvíce vyhovuje a nemusí brát tu jednu konkrétní od tvůrců filmu. Taky mi k celému filmu nesedla hudba. Ač mám Lucii rád a její písničky se mi velmi líbí, sem se to vůbec nehodilo. Jako režisérskou prvotinu a vzhledem k náročnosti předlohy, to hodnotím za slabší tři hvězdy. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosté nepochopení předlohy a neschopnost dotáhnout Kafkovu myšlenku do konce. Dokud se jede podle Kafky, má to grády, ale poté autory přestalo bavit domýšlet, jak to mohlo být dál, a natočili si road movie z výletu po USA bez jakékoliv další zápletky nebo myšlenky a pointy. Přičemž vše směřuje jen k odpalu závěrečné písničky. Jó, kdyby to natočili tak, že strýček v pozadí vše organizuje, přičemž Karel se zatvrdí a bude mu chtít ukázat, že není žádný nýmand, mohlo by jít o něco zcela jiného. V závěru by pak byl tvrdší, než strýc, a mohlo to končit scénou, kdy strýček s úsměvem pokývá hlavou a řekne: Vítej do rodiny. To by člověka mrazilo. Ale takhle je to jen selanka. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Prvotina Vladimíra Michálka, ve které exceluje především Jiří Lábus v roli strýčka hlavního hrdiny Karla, v podání Martina Dejdara, který příjíždí do Ameriky ke strýčkovi na doporučení svého otce. Vynikající stylizace, perfektní kulisy, krásné makety lodí a Ameriky dělají z tohoto snímku zajímavý originál. Ne každému se proto Amerika bude líbit. Slovo originalita je zde zcela na místě. Kromě Lábuse ve filmu ještě zaperlil Jirka Schmitzer jako nenapravitelný norek a Oldřich Kaiser jako zabiják a jeho "bodni se!!", z jeho úst vyznívá hodně přesvědčivě a mrazivě. Holt Michálek ví, co točí a je rozhodně náš jeden z nejlepších, ne-li nejlepší současný režisér. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že Kafka mi nic neříká a ani nemám v plánu si ho doplňovat. Kdybych o vztahu filmu s Kafkovým románem nevěděl, řekl bych, že se jedná o snímek inspirovaný něčím orwellovským. Ponurá atmosféra je protkána celým filmem a neméně výrazně ji doplňují povedené kulisy kontinentu za Atlantikem. Snímek se mi ale netrefil do noty, přestože Michálkovy filmy mám docela rád. Nic naplat, sorry Dejdare. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (10)

  • Film vychází ze stejnojmenné inscenace Studia Ypsilon (1989), ve které už tehdy hrál Martin Dejdar hlavní roli a shodné jsou i některé další role. (NinadeL)
  • Jedná se o první kinematografický film podle Kafky v české produkci. (Snorlax)
  • V knize Jaroslava Sedláčka "Rozmarná léta českého filmu" je na natáčení ve skutečné Americe vzpomínáno takto: "'Říkal jsem si, že se ve všem uskromním, ale že v tom filmu musí být aspoň jeden záběr z Ameriky, aby se to celé rozsvítilo,' vypráví Vladimír Michálek. 'Ameriku už jsem trochu znal, takže jsem věděl, že když poletíme na západní pobřeží, pojedeme do Arizony a tam uhneme doleva, tak dorazíme do Utahu, do takových městeček a vesnic, kde chlapi opravují repliky starých aut, a že tam je i poušť a růžové hory, tak jsme letěli do Los Angeles, odbočili do hor, třetí den našli chlápka s autem a celé to natočili. Nestálo to víc než sto dolarů.' Jednu komplikaci to ale přece jen neslo. 'Já mám trauma letadlo jen vidět, netož do něj sednout, říká Martin Dejdar. (...) Kvůli závěrečeným záběrům ho přitom čekal let z Helsinek, kde v tu dobu byl na zájezdu s Ypsilonkou, do New Yorku a odtud do Los Angeles, kde už na něj čekal producent Bouček. 'Čtyřiadvacet hodin jsem letěl, jen co jsem přistál, odvedli mě na jídlo s tím, že hned jedeme do Utahu a ať se nezlobím, ale že hned ráno v sedm se točí. Přijeli jsme tam asi v pět, já si šel na tu chvíli lehnout. Probudím se, koukám na hodinky a bylo jedenáct. Říkám si: Ty bláho, něco se děje, tohle není jen tak. Rozhrnu záclony v motelu a venku ležel sníh. Začal jsem se štípat, jestli se mi to nezdá. Vylezu ven, tam stál Vláďa Michálek, kouřil a říkal: Ty vole, tohle tady ještě nikdo nikdy neviděl. Tady padá sníh, protože tady točíme Kafku.'" (NIRO)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama