Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Prvotina Vladimíra Michálka vznikla na motivy nedokončeného díla Franze Kafky „Nezvěstný“. Mladík Karel Rossman (Dejdar) si vynutí souhlas rodičů a opouští Prahu, aby odcestoval přes oceán za strýcem Jakobem (Lábus). Jakob je multimilionář, který se vypracoval díky čerpání a prodeji vody. Karel se nechá zasvětit do tajů strýcova impéria a stává se jeho součástí. Jeho slibně se rozvíjející kariéru však zničí setkání s dcerou bankéře Pollundera Klárou (Rytychová). Rossman se tak záhy ocitá v bahně přístavu, kde se seznámí s opileckým topičem (Schmitzer)... (J.Connor)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (188)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Já si prostě nemyslím, že by se měl někdo chopit Kafky. Ať ho lidé rozebírají, ať ho zkouší pochopit, ale zkoušet podle něj točit film nebo třeba psát a kreslit komiksy, prostě nebude fungovat. Jasně, nemusí to být špatné, ale nebude to ani skvělé. Bohužel v tomhle případě je nejsilnějším dojmem hudba a finální píseň. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Film "Amerika" je inšpirovaný literárnym dielom "Nezvestný". Je to nedokončený román pražského spisovateľa židovského pôvodu Franza Kafku. V roku 1994 túto predlohu spracoval do filmovej podoby český scénarista a režisér Vladimír Michálek. Od vtedy čo som videl jeho film "Je treba zabiť Sekala" má môj rešpekt a uznanie. Snímok "Amerika" sa mu tiež velice vydaril. Natočil výbornú postmodernistickú sociálnu drámu. Vizuálne i atmosfericky je to silne pôsobivé. **** ()

Reklama

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Zajímavý český snímek, původního Kafku jsen nečetl, ale filmové zpracování mě velice zaujalo. Svou depresí, svým ponurým stvárněním a v neposlední řadě výtečnými hereckými výkony. Dejdar v jeho zlatých hereckých letech předvádí vysoký standard, ale není tím nejlepším. Prostě to, co předvádí Jiří Lábus, je nevídané a velice příjemně mě to překvapilo. Poprvé jsem viděl tohoto snad ne věčného komika ve vážnější (a též zápornější) roli - samozřejmě není jeho jediná, ale výkon je to úctyhodný a Lev byl namístě. Lucie se postarala o výbornou muziku, která spolu s unikátním výtvarným obličejem filmu vytváří tu specifickou atmosféru. Opravdu interesantní podívaná, jež zabředává do náročnějších vod. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

On to ten podvyživený hebrejský němčour nedopsal, co? No, je to vidět. Kafku přenést do vizuálna, to je úkol nadlidský, patrně nemožný, ovšem o to více láká. Pěkně si tak pohrát s depresivnem a beznadějí, kámoši museli Michálkovi závidět. Není to pokakané, některé scény kafkovinou přinejmenším zavání. Hudba Lucie se k danému tématu tak evidentně nehodí, až relativně sedla a přinejmenším nic nekazí. Ozák asi není nejlepší variantou pro osudem smýkaného Rossmanna, ale co už. Nechci nikoho zrazovat, vidět by měl kdejaký pseudointoš, řadil bych do povinné výbavy kavárenských cintálků. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že tento film mi pořád unikal, věděl jsem teda, že existuje, ale nějak jsem se k němu nemohl pořád dokopat. Vždycky mi ho připomněl soundtrack od Lucie, který se mě velmi líbil. Knižní předlohu neznám. Chápu, že měl film působit depresivně o nenaplnění amerického snu, takže vyvolání té  tísnivé atmosféry je vlastně v pořádku i když tam hrála plejáda herců, které máte zafixované, jako komiky tak je to těžké. Asi v polovině jsem si dokonce řekl, že jsem vlastně o nic nepřišel. Ale je pravda, že na to nechcete koukat stále znova, ale určitě ve vás něco zanechá, což se u jiných filmech nedá říct. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (9)

  • Libor Bouček sa vyjadril, že pre neho je film: "Symbolom deväťdesiatich rokov, kedy sme si mysleli, ako to tu u nás ekonomicky rastie a dotkneme sa tej Ameriky." (Arsenal83)
  • Výtvarné ztvárnění filmu malířem Jaroslavem Rónou bylo inspirováno Verneovkami Karla Zemana. (hippyman)
  • Jedná se o první kinematografický film podle Kafky v české produkci. (Snorlax)

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama