Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Možná první snímek, ve kterém dostali Sověti přes hubu a byl u toho hlavně Patrick Swayze. Osmdesátková naivita, která si pohrává s hodně zajímavou myšlenkou invaze na americké území. Dnes je tato myšlenka velmi absurdní, ale chápu že obavy, že by se něco podobného mohlo stát bylo v dobách studené války podstatně oprávněnější než dnes. Rudý úsvit není kdovíjak zázračný film, ale třeba úvodní seskok vypadá nabušeně. 50% ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Ako sedemročný som bol z toho excitovaný a pár týždňov som behal v bielej plachte po lese. Ako desaťročného ma to už vôbec nebavilo. Po dnešnej projekcii konštatujem, že je to mierne podpriemerný film, nemôžem však nezohľadniť jeho unikum, čo sa týka námetu. Prvá polovica má celkom dobrý spád, ale druhá už je dosť nuda. Sú to celkom šikovne pozliepané motívy z vojenských a najmä partizánskych filmov. Prestrelky a pátos ako z Ramba. Zaujímavý je ideologický podtext: Tí kubánci majú ešte nádej, to nie su až také svine ako Rusi. Kubánsky vojenský vodca si nakoniec sype popol na hlavu a ľutuje, že sa vôbec zúčastnil invázie do USA. Ruský politruk je však nefalšovaný hajzlík a toho treba na konci s chuťou zastreliť. Kuba (a iné menšie národy) sú len nevoľníkmi ruského komunizmu. Toto je asi hlavný ideologický odkaz filmu Rudý úsvit. ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Válečná fikce, ve které SSSR společně s Kubou napadne Ameriku, načež se parta dospívajících zachrání útěkem do hor, má své kouzlo nejen proto, že si „malí partyzáni“ začnou říkat Wolverines. Poměrně hutná atmosféra se ale v druhé polovině ztrácí a skoro rambovský konec ji nakonec definitivně zabíjí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tenhle film poněkud zapadnul, není to totiž typické béčko. Ano, většinu stopáže je docela naivní, ale některé momenty jsou dá se říci kultovní, nepříjemné, a především bořící žánrová klišé. A je tu i trocha toho humoru - např. hned na začátku, kdy ruský voják páčí z mrtvé ruky zbraň jistého příznivce National RIfle Association hned pod legendární cedulí "... from my cold dead hand":) John Milius tímto svým dílem chtěl narušit obraz typického žánrového hrdiny, a Patrick Swayze s Charliem Sheenem to kupodivu ztvárnili velmi dobře. Prostě to, co tu uvidíte, neodpovídá béčkovému scénáři, ale jde minimálně o půl třídy výš. O "historickém" významu téhle záležitosti svědčí nejen zcela zoufalý aktualizační remake z roku 2012 (mj. s Chrisem Hemsworthem), ale především to, že když se US Army a spol. v roce 2003 vydali (doslova) vyhrabat z díry jistého Saddáma Husajna, pojmenovali svoji operaci Red Dawn;) Ale dávejte si prosím pozor, abyste nenatrefili na nějakou dabovanou verzi, která byla před pár lety k vidění na MGM - tam totiž jaksi (typicky pro tento, opět doslova, kanál) chybí rozlišení, že v některých scénách nikaragujští a kubánští velitelé mluví mateřským jazykem nebo rusky (totéž platí pro sovětské "poradce")... Dávám 70%, i když tenhle tanec Patricka Swayzeho s Jennifer Greyovou mohl být podstatně hříšnější:) ()

movie 

všechny recenze uživatele

Záživná americká klasika, která pravděpodobně na zakázku Ronalda Reagana přenesla na plátno tehdejší obavy běžných američanů ze Studené války. John Milius to ovšem napsal v polospánku, logických berliček se tu člověk nedohledá a ke konci to působí dojmem, že už všem dochází dech. Nicméně pokud chcete vidět absurdní jízdu o partičce puberťáku, kteří založí militantní partizánskou buňku a vyjebou s komunisty, tak to tu máte. RED DAWN! Mimochodem, hraje tu Powers Boothe a Harry Dean Stanton a snímek obsahuje klasickou scénu, kdy Jennifer Grey prosí Patricka Swayzeho aby jí zastřelil. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Film bol zapísaný do Guinnesovej knihy rekordov za dovtedy najviac násilných činov. V priemere sa vo filme nachádza 134 násilných činov za hodinu alebo 2.23 násilnosti za minútu. (matt6)
  • Při natáčení si Patrick Swayze a Jennifer Grey absolutně nesedli. Později však vytvořili nezapomenutelný pár ve snímku Hříšný tanec (1987). (Redyx111)
  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama