Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

nash. 

všechny recenze uživatele

Ještě než si Patrik a Bejby zatančili Hříšný tanec, likvidovali komunisty. A vidět Bejby u těžkého kulometu, už jen proto stojí za to původní verzi Rudého úsvitu vidět. Navíc to na rozdíl od nové verze není jen taková korektně nezávadná akční zábava pro omladinu, ale malé válečné drama postavené na poněkud bizarním nápadu. Stačilo ho přijmout a přes několik nelogických detailů, jsem si ho užil v pohodě. Hrdinové nejsou neprůstřelní a předem neodhadnete, kdo přežije a kdo ne, postavy nejsou žádní Dušínové bezchybného charakteru. Některé scény jsou působivé a některé až překvapí svou nekorektností (však také v nové verzi už neprošly a byly překrouceny do zcela bezzubé, ale korektní podoby). Navíc te dnes už svým způsobem klasika. Pokud už tedy Rudý úsvit, pak určitě tento původní. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Ještě dříve, než studenti v Calumetu pochopí, že začala válka, umírají při útoku parašutistů z SSSR. Šest jich však unikne do divočiny, a protože se nechtějí smířit s okupací své země, obsazené jednotkami Sovětského svazu a Kuby, stávají se z nich partyzáni. Čeká je však krutá zima, na kterou sice nejsou připraveni, ale nemají jinou možnost než ji přečkat v divočině. pustí se do boje, a přestože protivníka překvapí, mají první ztráty. Okupační jednotky proti nim podniknou rozsáhlou akci, ale nejvíc problémů skupině způsobí zrádci, o nichž nikdo nevěděl. Když jsem viděl v tomhle údajně znepokojivém filmu pobíhajícího Swayzeho s větvičkou za vojenskou helmou, nešlo se nesmát. Tak nezvládnutý film jsem hodně dlouho neviděl. Z původně provokativního filmu se vyloupla skvělá fraška. 0% ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Trochu naivní dobrodružná bojůvka z 80. let. Námět mi připomínal počítačové hry Freedom Fighters a Homefront, tedy vpád Sovětské armády do Spojených států. Námět zajímavý, zpracování ovšem lehce béčkové. Film má ale takový ten typický 80. feeling, který spočívá především v realisticky působící akci - žádné umělé CGI efekty. Krásné prostředí ale nedokáže zamaskovat místy plytký děj a ploché postavy. V rámci čistě akčních filmů je to ovšem příjemná jednohubka s tehdá ještě mlaďoučkou Leou Thompson. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Reds a Rudý úsvit, rozmezí 4 let, v obou se hrála Internacionála. Dva pohledy na sověty, byť s odstupem pár desetiletí, jedné světové a jedné studené války. Jinak ale nebe a dudy... Představa konvenční války mezi SSSR a USA v osmdesátých letech je asi tak stejně reálná, jako svatořečení J.V.Stalina. Nemám v zásadě nic proti námětu "co by, kdyby", ale nesmí to "co by" vypadat tak strašně jako v tomhle filmu (proti tomuhle "kdyby" v podstatě nic nenamítám, alespoň zajímavá myšlenka). Směs naivity, nafoukanosti "to být Američan" a trapnosti. Nad detaily odboje se nesmí přemýšlet, jinak hrozí zkáza i toho mála, co se režiséru Miliusovi (dobré jméno) podařilo zachránit. Pro mě osobně je film zajímavý spíš setkáním Patricka Swayze s Jennifer Grey (v tomhle čtyřiadvacetiletou), tři roky před Hříšným tancem. Patrickovi bylo v době natáčení přes třicet, ale vypadá spíš na polovinu. Musíte-li vidět budoucí Baby střílet z kulometu na sovětský tank, je to film pro vás. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja by som rozprávkovosť a drzú provokatívnosť Červeného úsvitu až tak neriešil, vtedy sa totiž riešila vojna v Afganistane a film je jej doslovnou reminiscenciou. Nakoniec ak je niečo 80kovo smiešne, je to skôr plusom. problémy sú čisto filmového rázu, vďaka dĺžke sa totiž nedarí udržať po celý čas divákovu pozornosť a slušné scény strieda vata. Film je však prekvapivo drsný a nepredvídateľný a nikdy si nemôžete byť istý, kto bude "ďalší na rade". Sme svedkami verejných popráv a je fajn, že Milius ukazuje, čo robí vojna s ľudskou psychikou a čoho je v nej človek schopný. Červený úsvit tak nakoniec nie je slabší pre svoju uletenú zápletku, ale pre spomenuté nedostatky a neschopnosť pocítiť, že konflikt je skutočne celosvetový. Zmienka o Číne zaváňa skôr veľmi čiernou paródiou. Ak si v sci-fi 50. rokov dosadzujeme za mimozemšťanov Rusov, tak tu si zase kľudne dosaďte za Amíkov mimozemšťanov a nemusíte sa rozčuľovať nad ideológiou filmu. To sa nemuseli ani Sovieti, pretože filmári ich ukazujú ako národ, ktorý bez problémov vtrhne do USA a urobí z nej fašírku. CIA je tak bezmocná a americká armáda nie je schopná reagovať. To, že nič netušili vopred, je ešte veľavravnejšie. Lenže týchto lapsusov si asi tvorcovia vedomí neboli a my sa tak môžeme baviť o to viac. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Pôvodný názov scenára bol "Ten Soldiers" (10 vojakov). (matt6)
  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)
  • Při natáčení si Patrick Swayze a Jennifer Grey absolutně nesedli. Později však vytvořili nezapomenutelný pár ve snímku Hříšný tanec (1987). (Redyx111)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama