Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Zase jeden film, kdy samotný námět zajistí diváckou atraktivitu filmu. V tomto případě jde o pozemní útok Sovětů na USA... a Amíky jako partyzány. Fascinující béčková stupidita, ale kde něco takového můžete vidět? (Z filmů s blízkým námětem sovětského útoku na Ameriku doporučuji komedii "Dožeň, co se dá http://www.csfd.cz/film/16539-dozen-co-se-da/", kdy rodina stráví 35 let v atomovém krytu.) Trailer Rudý úsvit: http://www.dailymotion.com/video/x3vv8q_red-dawn-theatrical-trailer_shortfilms ()

movie 

všechny recenze uživatele

Záživná americká klasika, která pravděpodobně na zakázku Ronalda Reagana přenesla na plátno tehdejší obavy běžných američanů ze Studené války. John Milius to ovšem napsal v polospánku, logických berliček se tu člověk nedohledá a ke konci to působí dojmem, že už všem dochází dech. Nicméně pokud chcete vidět absurdní jízdu o partičce puberťáku, kteří založí militantní partizánskou buňku a vyjebou s komunisty, tak to tu máte. RED DAWN! Mimochodem, hraje tu Powers Boothe a Harry Dean Stanton a snímek obsahuje klasickou scénu, kdy Jennifer Grey prosí Patricka Swayzeho aby jí zastřelil. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozjazd je skutočne bombastický. Potom to rapídne spomalí a vám neostane nič iné len sledovať budúce megahviezdy ako prežívajú sovietskú inváziu. Škoda toho. Ten začiatok je fakt niečo, no uvedomujem si, že pokračovať v takej intenzite asi by film nestál len 4 melóny. A to by už asi bolo pre štúdio riziko. Nech bolo ako bolo, za kuk to stačí. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Film, který má naprosto parádní začátek, prostě jen tak jdete do práce nebo do školy, najednou se na zem snese hromada parašutistů se samopaly a začnou bez milosti popravovat všechno živé, v tom lepším případě je odvedou do výchovných táborů. A nejedná se o žádné menší břídily než Rusy a Kubánce. Potenciál filmu, který velmi slibně začal, tak rychle opadl a pak už bohužel zase jen padal a padal. Skupina přeživších utečenců vytvoří v lesích partyzánskou skupinu odhodlanou za každou cenu vybojovat svoji svobodu zpět. Téma není špatné, ale postupně se děj přestane rozvíjet a zamrzne na mrtvém bodě, což ho sráží hodně dolů. Je to škoda, protože děj měl ještě potenciál se posunout dál. Za zmínku stojí i fakt, že se zde potkají ještě před natáčením Hříšného tance Patrick Swayze s Jennifer Grey. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Myšlenka invaze SSSR do USA je sice nereálná a absurdní a v předvedené podobě i úsměvná, ale v tomto případě to jediné zajímavé a originální na celém filmu. Viděla jsem řadu válečných snímků od klasických ruských až po současné americké velkofilmy, ale tak trapnou naivní slátaninu či komediální válečnou agitku by pohledal. K filmu mě nevážou žádné nostalgické vzpomínky, proto hodnotím jen z dnešního hlediska, i když za mého dětství si kluci taky hráli na partyzány. Levná výprava, slabé herecké výkony a stupidní dialogy umocněné mizerným dabingem tomuto dílu nasadily korunu. Obvykle bývám k tvůrcům milosrdná, protože dělali co mohli, ale tento klenot si moc milosrdenství nezaslouží, tak aspoň hvězdu za tu originální myšlenku a velký počet skolených agresorů. Ještě že se Patrick a Jennifer přeorientovali na tanec, protože jako partyzáni pohořeli. Možná ale, že jsem tak nemilosrdná proto, že mne štve ta vyhozená stovka za DVD. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Speciální jednotka, která dopadla Saddáma Husajna používala kódové označení právě z tohoto snímku, včetně partyzánské přezdívky Wolverines. (Pradlík)
  • Ve filmu se vyskytují jedny z nejvěrnějších filmových replik ruských bitevních vrtulníků Mi-24 Hind. Tvůrci si dali hodně práce, a tak je možné vidět dvě verze. Zatímco Hind-A je přemaskovaný evropský vrtulník SA-330 "Puma", který byl použit ve snímku Rambo III (1988), Hind-D je upravený starý transportní vrtulník Sikorski S-55. Ačkoliv vypadá velmi věrně a má celou falešnou příď i s falešnými kokpity pilotů, je možné si krom jiných rozdílů povšimnout i skutečné kabiny, která je těsně před hlavním rotorem, tedy tam, kde má skutečný Hind motory. (Stejšn)
  • Pôvodný názov scenára bol "Ten Soldiers" (10 vojakov). (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama