Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Recenze (192)

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh postavený na hypotéze, co by se stalo, kdyby Rusové podnikli invazi na USA a obsadili část území. Film ukazuje, jak se z party amerických výrostků z jednoho malého města stavá partyzánská bojůvka, válčící proti ruským okupantům. Ano, zní to šíleně a je to šílené. Nebo spíše směšné. Ale když vypnete mozek, koukat se na to dá. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tenhle film poněkud zapadnul, není to totiž typické béčko. Ano, většinu stopáže je docela naivní, ale některé momenty jsou dá se říci kultovní, nepříjemné, a především bořící žánrová klišé. A je tu i trocha toho humoru - např. hned na začátku, kdy ruský voják páčí z mrtvé ruky zbraň jistého příznivce National RIfle Association hned pod legendární cedulí "... from my cold dead hand":) John Milius tímto svým dílem chtěl narušit obraz typického žánrového hrdiny, a Patrick Swayze s Charliem Sheenem to kupodivu ztvárnili velmi dobře. Prostě to, co tu uvidíte, neodpovídá béčkovému scénáři, ale jde minimálně o půl třídy výš. O "historickém" významu téhle záležitosti svědčí nejen zcela zoufalý aktualizační remake z roku 2012 (mj. s Chrisem Hemsworthem), ale především to, že když se US Army a spol. v roce 2003 vydali (doslova) vyhrabat z díry jistého Saddáma Husajna, pojmenovali svoji operaci Red Dawn;) Ale dávejte si prosím pozor, abyste nenatrefili na nějakou dabovanou verzi, která byla před pár lety k vidění na MGM - tam totiž jaksi (typicky pro tento, opět doslova, kanál) chybí rozlišení, že v některých scénách nikaragujští a kubánští velitelé mluví mateřským jazykem nebo rusky (totéž platí pro sovětské "poradce")... Dávám 70%, i když tenhle tanec Patricka Swayzeho s Jennifer Greyovou mohl být podstatně hříšnější:) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No ty krávo, to byl super mazec. Během celýho filmu jsem byl neustále v šoku z té neuvěřitelné imbecility, kterou ze sebe film chrlí jak Etna lávu v dobách své největší formy. Jako aby si rozuměl(a) o čem je řeč, tak takhel tam nějakej voják vysvětluje jak se událo přepadení Ameriky "Od Mexika byla Amerika napadena vojsky Kuby a Nikaraguly a ze severu jim pomohlo 60 pluků Sovětů, který přešli přes Kanadu." Ty vole i rekláma na tampony má v sobě víc myšlenek než tohle. Bylo super vidět spolu zase hříšné tanečníky Johnyho s Bejby a film má v sobě určitý kouzlo nechtěnýho, ale je to hustý mlha nad Brčálníkem. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $38,376,497Tržby Celosvetovo $-Tržby za predaj DVD v USA $13,804,626 //počet predaných kusov 1,015,403║ V dobe vzniku mohol byť tento film slušný strašiak pre občanov USA, akčná stránka ide Miliusovi omnoho lepšie než tá dramatická a aj preto film skôr spadá k takému Rambovskému štýlu, kde ide skôr o akčnú zábavku než vážnosť témy či výpoveď nenaplneného studeného posolstva. Zahrievacie hriešne akčné kolo pre Patricka Swayze a Jennifer Grey. /55%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Milius je tak trochu schizofrenik, který se snaží přesvědčivě dojímat věcmi, které se nestaly... Rudý úsvit je pokusem o imitaci heroického válečného filmu, jen opěvuje hrdiny neexistující války se vší vážnosti a obřadností, která není vysloveně směšná, ale v důsledku jen tak zvláštně naivní (jako dítě, co si hraje s cínovými vojáčky a oplakává smrt některého z nich). Snaha o plastické vystižení partyzánského konfliktu amerických teenagerů a sovětsko-kubánských agresorů je nesmyslná už jako pouhá premisa (pokud ji tedy nechceme označit za propagandistickou ze své podstaty) a kdyby to celé bylo víc přepísknuté, bylo by to nepochybně mnohem zábavnější. Ale ta hra na autenticitu začne po chvíli nudit a nepomůže ani procítěné gumáctví Patricka Swayze. Závěr už je vysloveně mimo a jeho paranoickou slzavost lze připsat snad jen přízrakům Studené války. Beznadějně prošlý film, i když skalním republikánům a členům NRA se z něj možná dodnes zapalují lýtka... "Often feels like a Republican wet dream manifested into a surrealistic Orwellian nightmare". Pod tento výrok klidně vyškrábu své jméno. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Reynolds, John Milius .. Já jsem si tento snímek opravdu užil a v pohodě překousl i tu naivitu pozdějšího odboje. Příběh je perfektní a takhle zpracovaný námět (tedy uskutečnění se) invaze SSSR do USA se často nevidí.. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Něco jako hra Freedom Fighters, ale v horách. Začne to teda šmahem. Rusáci tam střílej bazukama do školy už asi po dvou minutách a já byl nadšen. Bohužel v pozdějších fázích filmu si Rusáci skoro neškrtaj a ta malá partyzánská skupinka jich zabíjí absurdní množství strašně snadno a fakt dlouho. Prostě ten film nemá téměř žádný vývoj, i když na druhou stranu obsahuje pár moc pěkných scén. Například Rusáci fotící se v národním parku, nebo když Patrick Swayze popraví neozbrojenýho rukojmí. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Záživná americká klasika, která pravděpodobně na zakázku Ronalda Reagana přenesla na plátno tehdejší obavy běžných američanů ze Studené války. John Milius to ovšem napsal v polospánku, logických berliček se tu člověk nedohledá a ke konci to působí dojmem, že už všem dochází dech. Nicméně pokud chcete vidět absurdní jízdu o partičce puberťáku, kteří založí militantní partizánskou buňku a vyjebou s komunisty, tak to tu máte. RED DAWN! Mimochodem, hraje tu Powers Boothe a Harry Dean Stanton a snímek obsahuje klasickou scénu, kdy Jennifer Grey prosí Patricka Swayzeho aby jí zastřelil. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Zase jeden film, kdy samotný námět zajistí diváckou atraktivitu filmu. V tomto případě jde o pozemní útok Sovětů na USA... a Amíky jako partyzány. Fascinující béčková stupidita, ale kde něco takového můžete vidět? (Z filmů s blízkým námětem sovětského útoku na Ameriku doporučuji komedii "Dožeň, co se dá http://www.csfd.cz/film/16539-dozen-co-se-da/", kdy rodina stráví 35 let v atomovém krytu.) Trailer Rudý úsvit: http://www.dailymotion.com/video/x3vv8q_red-dawn-theatrical-trailer_shortfilms ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chybělo tak málo. Stačilo jen zamakat na detailech, hovnocucem odstranit hromady patriotismu a byla by to jedna z nejlepších crazy komedií osmdesátých let. Jenže komunistický útok na pacifistické USA je, bohužel, míněn naprosto vážně, stejně jako parta študáků neomylně zasahujících cíle z neznámé techniky. Nemohu dát odpad, protože na to jsem se moc nasmál, ale stejně mám pocit, že hodně nadhodnocuji. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po tomhle intelektuálnim nesmyslu jsem dostal chuť na nějakej výplach mozku a zvolil jsem pro změnu tenhle nesmysl. Rudý úsvit jsem měl rád asi tak před dvaceti lety a v mojí alkoholem a drogama poznamenaný paměti mi to utkvělo jako klasický 80´s akční béčko s hromadou mrtvol. A těch mrtvol je tam opravdu dost. Od začátku filmu neuběhlo snad ani 5 minut a hned palba ze samopalů na nebohý študenty ve škole. Bohužel tady moje chvála bude končit, protože postupně to začne bejt tak strašně naivní a hloupý, že se na to nedá koukat ani s vypnutym mozkem. Trochu mi to přišlo jako ta historka o ruskym vojákovi, co přeběhnul zamrzlej Dněpr a pak se schoval v lánu obilí. Parta sedmi statečných puberťáků pod velenim Patricka Swayzeho drtí nepřátelskou armádu takovym stylem, že generál Patton by zblednul závistí. A v podstatě to podle filmu vypadalo, že tyhle puberťáci vyhráli 3. světovou válku. To by byl námět spíš na nějakou parodii. Jenže ono se to tváří celou dobu smrtelně vážně. Jinak za zmínku stojí, jak si kvůli natáčení vyhráli s úpravou nejrůznější bojový techniky, aby vypadala jako sovětská. Na první pohled to vypadá opravdu docela reálně a nedivim se, že jim to plno lidí sežralo (třeba i tady na čsfd). Nicméně na druhej pohled je to prostě lacinej fejk a třeba Hind je ve skutečnosti nějakej francouzskej vrtulník olepenej papundeklem. Mimochodem nejvíc jsem se zasmál, když jsem si tu přečet komentář nějakýho jelita, že kdo dá tomuto filmu nízký hodnocení, je levicovej intelektuál. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Nejvíc mě děsí, že je to myšleno zcela vážně. Jak se říká, "představují si to jako Hurvínek válku (nebo koncentrák)." Naprosto neskutečně dementní píčovina a snad nejzaslouženější odpad, co jsem kdy udělil. ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

V 80. letech už dávno o tržbách a tedy úspěchu filmové produkce rozhodovali američtí teenageři, a tak i propagandistický film se musel přizpůsobit jejich vkusu. Rudý úsvit představuje kombinaci dobrodružného teenagerského filmu a té nejhrubší politické propagandy vrcholící studené války. Psala se 1. polovina 80. let a ve Spojených státech tehdy vládl Ronald Reagan se svou představou Sovětského svazu coby říše zla. Oba bloky tehdy oprášily ty nejprofláknutější způsoby prezentace svého politického protivníka, jakoby vystřižené z 50. let. Z ničeho nic vtrhne na mírumilovné a nicnetušící americké občany nelítostná soldateska sovětských, kubánských a nikaraguiských hrdlořezů, kteří přes noc budují koncentrační tábory a hlavně zahání na útěk slaboučkou americkou armádu. Film se s ničím moc nepáře a ze všeho nejmíň s logikou. Je plný těch nejhloupějších klišé, amerického patriotismu a amerických rodinných hodnot. S odstupem doby je neuvěřitelné, jak vážně se tehdy tenhle kousek bral, ať už ze strany tvůrců nebo filmové kritiky, ale dokonce i publicistů, kteří ho považovali za seriózní námět k diskuzi. A stejně tak neuvěřitelných je těch 61 %, které k dnešnímu dni na CSFD tato slátanina posbírala. To, že se na plátně poprvé sešel tehdejší velký idol Patrick Swayze a začínající herečka Jeniffer Grey, kteří krátce nato zazářili v komerčně úspěšném hitu Hříšný tanec, není pro filmové dějiny nijak podstatné. Celkový dojem: 5 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"JÁ VÁM UKÁŽU, JAK UMÍRÁ SOVĚT!" - "TO UŽ JSEM VIDĚL." Už dlouho jsem nebyl z žádného filmu tak nadšený. Minulý týden jsem si půjčil jiný klasický studenoválečnický invazivní titul 80. let a sice INVASION U.S.A. s Chuckem, ale ten RUDÉMU ÚSVITU nesahá ani po kotníky. Zatímco INVASION U.S.A. je jen typická tupá béčková cannonovská akce, kde se není s kým ztotožnit a nad čím přemýšlet, u ÚSVITU plyne podstatná část diváckého zážitku z divákova ztotožnění se s jeho hrdiny, obyčejnými lidmi a jejich neobyčejnou situací. Tvůrci se ale zároveň nechali unést patriotismem a spíš než válečné drama taky točili akční film, takže autenticita dostala na frak, ale já jsem ten poslední komu by to vadilo, obzvlášť když to jako akční film šlape jako hodinky. Reynoldsovi se navíc podařilo napsat pár solidně působivých scén (úvodní invaze, setkání s otcem v koncentráku, zabití zrádce aj.) a co se mi obzvlášť líbilo byla postava Roberta, ze kterého se poté, co se dozví, že byl jeho otec zabit a sám zabije jednoho ruského vojáka, stává nelítostný stroj na zabíjení (mluvíme tu o teenagerovi). A ve svém chvalozpěvu nesmím zapomenout na skvělé obsazení slibnými, mladými a tehdy ještě neznámými herci jako je Patrick Swayze, Charlie Sheen, Thomas C. Howell, Lea Thompson či Jennifer Grey, plus starochy Powersem Boothem, Harry Dean Stantonem či Lane Smithem. Všem fanouškům HŘÍŠNÉHO TANCE speciálně doporučuji scénu, v níž Jennifer Grey žádá Patricka Swayze, aby ji zastřelil. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vždy som si prial vidieť film, v ktorom by došlo k regulérnemu vojnovému konfliktu medzi spojenými štátmi a sovietskym zväzom a som rád, že sa mi to vďaka Červenému úsvitu aspoň raz podarilo. Síce v trochu naivnom a teenagerskom, ale predsa len aj nadmieru zábavnom a údernom podaní a našťastie film vznikol v polovici osemdesiatych rokov, kedy tvorcovia s podobnými zápletkami dokázali pracovať najlepšie. Možno by bolo lepšie, keby film ťahal nejaký regulérny akčný hrdina, ktorých v tej dobe bolo viac než dosť, ale tvorcovia sa rozhodli skôr pre bojazlivejších mladíkov a nakoniec to ani nebola zlá voľba. Film našťastie nie je zase tak teenagerský, ako som sa spočiatku obával, síce začne útokom na školu a tak prvou obeťou okupačných síl sa stáva učiteľ, ale neriešia sa tu žiadne nezmysli, ako rôzne romantické línie, ale prežívanie partizánov, ktorý trpia nedostatkom jedla a hlavne informácií a tak sa ich snažia postupne získavať, život v okupačnej zóne, kde nechýbajú ani masové popravy a samozrejme odbojová činnosť. A tak dejovo mi to prišlo dostatočne zaujímavé, bez akýchkoľvek hluchých miest, pričom na to hlavné ani netreba dlho čakať a tak už po pár minútach musia postavy čeliť invázii, chválim, že aj napriek naivnejšej zápletke je film vážne pojatý a navyše ponúkne plno výborných heroických momentov. Jedine ma mrzí trochu horšie zvládnutá gradácia, keďže vrchol filmu sa nachádza niekde v polovici, ale aj potom ma to stále bavilo až do konca. Po akčnej stránke si tu teda nemôžem sťažovať, toto sú jednoducho tie pravé osemdesiate roky, kedy je akcia výborne natočená a možno až prekvapivo veľkolepá, poteší hlavne slušné nasadenie rozmanitej bojovej techniky, nespočet efektných explózií a hlavne výborných prestreliek. Postavám sa tu síce darí omnoho lepšie, ako by sa im v takejto situácii mohlo, ale predsa len je to stále len film a tu je zábavnosť prednosťou. Film síce nie je v eRkovom ratingu, čo je vzhľadom na dobu filmu prekvapivé, ale vôbec mu to neškodí a akcia je dostatočne úderná aj bez toho. Plusom je nakoniec aj to obsadenie, mladícke trio vychádzajúcich hviezd Patrick Swayze, Charlie Sheen a C. Thomas Howell, ktorých podporujú sympatické Lea Thompson a Jennifer Grey a stred filmu spestrí aj nejaký ten dospelejší predstaviteľ Powers Boothe, ako charizmatický pilot, ktorý ponúkne podstatné informácie. Režijne si tu nemôžem sťažovať, John Milius tu v rámci žánru odviedol skvelú prácu a tak sa film môže pochváliť nielen veľkoleposťou a kvalitnou vizuálnou stránkou, ale aj dobre zvládnutou akciou, výbornou atmosférou a funkčnými emocionálnymi momentmi. A podporuje ho aj výborná hudba. Takže ako fanúšik akčných osemdesiatych rokov si tu nemôžem výraznejšie sťažovať, výborná žánrová zábava. 76% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Film, který bych si asi přál vidět jako puberťák. Propaganda mi nepřišla zase tak hrozná, jako některým zde. Na ruské straně nejmodernější ruská vojenská technika (nebo její filmové makety). Jediné, co prudí (ale to je tradice), že dobrý hrdina pokosí 60 ranným samopalem 120 nepřátel, ale druhá strana při střelbě ze všech, i těžkých zbraní, sem tam někoho škrábne.... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to až tak pitomé, jak by se mohlo po přečtení zdejšího obsahu či textu na DVD zdát. Samozřejmě je od začátku do konce jasné, kdo jsou ti hodní a kdo ti zlí, a zároveň je občas vidět, že produkce nesehnala tolik peněz, kolik by film zrovna potřeboval. Akční scény jsou ale natočené velmi zručně a tu a tam se dokonce stane něco překvapivého, tak proč ne. ()

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama