Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na úsvite tretej svetovej vojny, sa študenti strednej školy na stredozápade USA formujú do partizánskych oddielov, aby opätovali útok sovietskej armáde. (sliver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (192)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, ač je ve valné většině své minutáže nechutně kýčovitý, stupidní, patetický a hloupý (jak jen americké hrdinské vlastenecké filmy umí být – proti třem plně vyzbrojeným bitevním vrtulníkům se s pouhým samopalem postaví jen idiot, nebo John Rambo a ten v tom filmu nehraje), mám docela rád (ač tomu mé hodnocení odporuje), protože ve mně vyvolává několik asociací. Představa vojenské invaze na území Spojených států je docela zajímavá a z toho škodolibého hlediska i zábavná – jen ať si taky vyzkouší jaké to je :-). Na druhou stranu to hodně ukazuje o Amících samotných – kdyby se tento příběh odehrával (a že se určitě odehrává) svého času např. v Iráku nebo Afghanistánu, zdejší hrdinská skupinka neohrožených partyzánských usmrkanců by byla těmi nejhoršími krvežíznivými teroristy. Inu, dějiny holt píší vítězové. Ale zpět k filmu – je to akční, svižné, zábavné a jak už jsem řekl, tak nechutně vlastenecky vylízané, že je radost jednou za čas na to kouknout. Oddechnout si a pobavit se. Jednou ze závažných chyb toho filmu je, že v něm hlavní roli nehraje Sly, Arnold nebo Dolph, s nimi by to bylo mnohem stravitelnější a „přirozenější“. Navíc, hodně možností k setkání s Jennifer Grey zase tak moc není. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Něco jako hra Freedom Fighters, ale v horách. Začne to teda šmahem. Rusáci tam střílej bazukama do školy už asi po dvou minutách a já byl nadšen. Bohužel v pozdějších fázích filmu si Rusáci skoro neškrtaj a ta malá partyzánská skupinka jich zabíjí absurdní množství strašně snadno a fakt dlouho. Prostě ten film nemá téměř žádný vývoj, i když na druhou stranu obsahuje pár moc pěkných scén. Například Rusáci fotící se v národním parku, nebo když Patrick Swayze popraví neozbrojenýho rukojmí. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Vždy som si prial vidieť film, v ktorom by došlo k regulérnemu vojnovému konfliktu medzi spojenými štátmi a sovietskym zväzom a som rád, že sa mi to vďaka Červenému úsvitu aspoň raz podarilo. Síce v trochu naivnom a teenagerskom, ale predsa len aj nadmieru zábavnom a údernom podaní a našťastie film vznikol v polovici osemdesiatych rokov, kedy tvorcovia s podobnými zápletkami dokázali pracovať najlepšie. Možno by bolo lepšie, keby film ťahal nejaký regulérny akčný hrdina, ktorých v tej dobe bolo viac než dosť, ale tvorcovia sa rozhodli skôr pre bojazlivejších mladíkov a nakoniec to ani nebola zlá voľba. Film našťastie nie je zase tak teenagerský, ako som sa spočiatku obával, síce začne útokom na školu a tak prvou obeťou okupačných síl sa stáva učiteľ, ale neriešia sa tu žiadne nezmysli, ako rôzne romantické línie, ale prežívanie partizánov, ktorý trpia nedostatkom jedla a hlavne informácií a tak sa ich snažia postupne získavať, život v okupačnej zóne, kde nechýbajú ani masové popravy a samozrejme odbojová činnosť. A tak dejovo mi to prišlo dostatočne zaujímavé, bez akýchkoľvek hluchých miest, pričom na to hlavné ani netreba dlho čakať a tak už po pár minútach musia postavy čeliť invázii, chválim, že aj napriek naivnejšej zápletke je film vážne pojatý a navyše ponúkne plno výborných heroických momentov. Jedine ma mrzí trochu horšie zvládnutá gradácia, keďže vrchol filmu sa nachádza niekde v polovici, ale aj potom ma to stále bavilo až do konca. Po akčnej stránke si tu teda nemôžem sťažovať, toto sú jednoducho tie pravé osemdesiate roky, kedy je akcia výborne natočená a možno až prekvapivo veľkolepá, poteší hlavne slušné nasadenie rozmanitej bojovej techniky, nespočet efektných explózií a hlavne výborných prestreliek. Postavám sa tu síce darí omnoho lepšie, ako by sa im v takejto situácii mohlo, ale predsa len je to stále len film a tu je zábavnosť prednosťou. Film síce nie je v eRkovom ratingu, čo je vzhľadom na dobu filmu prekvapivé, ale vôbec mu to neškodí a akcia je dostatočne úderná aj bez toho. Plusom je nakoniec aj to obsadenie, mladícke trio vychádzajúcich hviezd Patrick Swayze, Charlie Sheen a C. Thomas Howell, ktorých podporujú sympatické Lea Thompson a Jennifer Grey a stred filmu spestrí aj nejaký ten dospelejší predstaviteľ Powers Boothe, ako charizmatický pilot, ktorý ponúkne podstatné informácie. Režijne si tu nemôžem sťažovať, John Milius tu v rámci žánru odviedol skvelú prácu a tak sa film môže pochváliť nielen veľkoleposťou a kvalitnou vizuálnou stránkou, ale aj dobre zvládnutou akciou, výbornou atmosférou a funkčnými emocionálnymi momentmi. A podporuje ho aj výborná hudba. Takže ako fanúšik akčných osemdesiatych rokov si tu nemôžem výraznejšie sťažovať, výborná žánrová zábava. 76% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No ty krávo, to byl super mazec. Během celýho filmu jsem byl neustále v šoku z té neuvěřitelné imbecility, kterou ze sebe film chrlí jak Etna lávu v dobách své největší formy. Jako aby si rozuměl(a) o čem je řeč, tak takhel tam nějakej voják vysvětluje jak se událo přepadení Ameriky "Od Mexika byla Amerika napadena vojsky Kuby a Nikaraguly a ze severu jim pomohlo 60 pluků Sovětů, který přešli přes Kanadu." Ty vole i rekláma na tampony má v sobě víc myšlenek než tohle. Bylo super vidět spolu zase hříšné tanečníky Johnyho s Bejby a film má v sobě určitý kouzlo nechtěnýho, ale je to hustý mlha nad Brčálníkem. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh postavený na hypotéze, co by se stalo, kdyby Rusové podnikli invazi na USA a obsadili část území. Film ukazuje, jak se z party amerických výrostků z jednoho malého města stavá partyzánská bojůvka, válčící proti ruským okupantům. Ano, zní to šíleně a je to šílené. Nebo spíše směšné. Ale když vypnete mozek, koukat se na to dá. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (30)

  • Film bol zapísaný do Guinnesovej knihy rekordov za dovtedy najviac násilných činov. V priemere sa vo filme nachádza 134 násilných činov za hodinu alebo 2.23 násilnosti za minútu. (matt6)
  • Pri natáčaní scény s inváziou parašutistov boli piati parašutisti, prezlečený za ruských vojakov, odviati vetrom o viac ako míľu ďalej od miesta dopadu. (matt6)
  • Herci podstúpili intenzívny 8-týždňový vojenský výcvik, než začali na filme pracovať. (matt6)

Související novinky

Ruská invaze v bourneovském stylu?

Ruská invaze v bourneovském stylu?

21.06.2009

Vše tomu nasvědčuje. Scenárista Tony Gilroy byl přizván studiem MGM, aby napsal finální verzi předělávky Rudého úsvitu. Původní film režiséra Johna Miliuse vyprávěl o partizánském boji skupiny… (více)

Mise pro dva válečné týmy

Mise pro dva válečné týmy

11.07.2008

Američané budou opět zachraňovat svět. Nebo alespoň americkou demokracii. Máme zprávy o remaku téměř zapomenuté pravičácké klasiky Red Dawn a Tarantinových Inglorious Bastards. Oba filmy jsou na… (více)

Reklama

Reklama