Reklama

Reklama

Zdaleka

  • Venezuela Desde allá (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Zavedený padesátník, majitel dílny na zubní náhrady Armando si na ulici vyhlédne Eldera, problémového mladíka, který se s obtížemi protlouká životem na periferii venezuelského hlavního města Caracas. Co začne jako pouliční prostituce se záhy změní v málomluvný, nepředvídatelný a nevyrovnaný vztah, v němž se oba aktéři snaží překonat prvotní agresivitu, distanci a jizvy z vlastní minulosti. Lorenzo Vigas ve svém debutu pracuje s důslednou distancovaností, radikálním výpustkovým vyprávěním a odosobněnými kulisami caracaské periferie. Bouřlivý vztah se tak mění ve zneklidňující sled nedořečených útržků, jejichž síla spočívá právě ve vzdálenosti, kterou film od svých postav udržuje. Zdaleka je působivým obrazem citové vyprázdněnosti, manipulativnosti i toho, že někdy je právě sblížení s jiným člověkem tím, co může nakonec fatálně odhalit nepřekonatelnou hloubku naší samoty. (Film Europe)

(více)

Recenze (26)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nekomunikativní vyprávění, omezující informace o ústředních postavách na to, co právě vidíme, nám moc odpovědí neposkytuje. Pochyby přetrvávají i po dějovém zvratu na konci filmu, který otázky ohledně motivací Armanda a Eldera nezodpovídá, pouze nastoluje další. Jakkoli přesvědčivé jsou herecké výkony obou představitelů, z jejichž reakcí si často musíme domýšlet, koho nebo co zrovna pozorují, nepomáhají ani pochopit jednání postav, ani zmírnit odtažitost celého filmu, na které se výrazně podílí nezaujatý pozorovací styl dlouhých statických záběrů. Je na nich poznat, jak moc si režisér a kameraman dávali záležet na kompozicích, určité vzdálenosti herců od objektivu nebo hloubce ostrosti. V záběrech s Elderem například vidíme více dění v pozadí, což odpovídá mladíkově výraznější interakci s vnějším světem. Armandova izolace od okolí je oproti tomu zesílena záběry, které jej z okolního prostoru vyčleňují. Zejména zásluhou jasného, důsledně dodržovaného autorského konceptu je Zdaleka pozoruhodnou studií dvou kontrastních charakterů. Výpověď o životě v současné Venezuele ale nenabízí. Podobný příběh by se mohl odehrát prakticky v libovolném městě. Také v zanedbatelném zohlednění vlivu místa a doby na chování hrdinů je Zdaleka k vlastní škodě až příliš důsledně minimalistickým filmem. 65% ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Vyprázdněná hra na efekt, ze které i přes minimum plnovousů a matéčka čpí rádobyartové hipsterství na míle daleko. Hezké, leč banální myšlenky o lásce a přátelství jsou podané bez schopnosti přenést emoce. Spousta zbytečných a nikam neplynoucích záběrů zklame stejně jako nevysvětlené a dost nahodilé motivace. Kdo bude chtít hodně šťourat, určitě si smysluplná dílčí témata najde, ovšem jako celek velké zklamání. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý debut, který se zdá být příslibem dalších zajímavých snímků. Vyhovuje mi, když má divák prostor pro domýšlení. Film má klást otázky a ne podbízet odpovědi, to se tu povedlo vrchovatě. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Snímek o komplikovaném vztahu padesátníka a mladého kluka z caracaského předměstí. Nádherná kamera a přesné herecké výkony. O scénáři inspirovaném povídkou Guillerma Arriagy nemluvě. Režisér Loranzo Vigas tímto filmem sice celovečerně debutuje, ale debutantské neduhy nejsou naštěstí vůbec znát, naopak má divák pocit, že Zdaleka je snímkem zkušeného tvůrce. 9/10 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Armando a Elder. Do hláv im nevidíme a Vigas skoro všetko nechal na nás ... na našej fantázii, pocitoch. A s tým tento film celý čas ráta, že si odvedieme dobre svoju robotu. Atmosféra Caracasu, práca hercov a kamery na výbornú. 3,5* ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Lorenzo Vigas Castes natáčal svoj film "s odstupom", aby v príbehu vyniklo to čo podľa neho vyniknúť malo, teda neverbálna komunikácia a atmosféra. Film sám o sebe nebol zlý a záver ma dokonca prekvapil. Nedokážem však definovať či príjemne, alebo nepríjemne. Jednoducho len prekvapil. Svojím spôsobom spracovania totiž u mňa patrí do kategórie tzv. pocitoviek, ktoré vás buď úplne pohltia, alebo sa nechytáte. Mne sa stalo to druhé. Dá sa povedať, že ma to zďaleka obišlo. Preto len za tri...60%. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Já už jsem na podobný typ festivalových filmů úplně alergický. V tom, v čem někdo vidí promyšlené vyprávění a důmyslně úmyslné vypouštění informací, v tom vidím bohužel už jen pseudoartové pozérství, schovávající za zcela wtf motivaci postav a celé psychedelické dění, nějaký vyšší princip filmového umění. No way, tohle už nějak nedávám. 2/10 ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Pečlivě připravený festivalový šampion. Režisér je sice celovečerní debutant, scenáristou je ale na Oscara nominovaný dlouholetý spolupracovník Alejandra Gonzáleze Iñárrita, producentem je hvězda Edgar Ramírez a kameramanem Sergio Armstrong od Pabla Larraína. Tyto položky v závěrečných titulcích částečně zpravují o tom, proč Zdaleka v některých pasážích působí jako vysoustružený kalkul složený z nejúčinnějších prostředků alternativní queer kinematografie. Komplikace pro soužití ústředního nezvyklého páru tvoří známé faktory – zaprvé předsudky rodiny a společnosti, zadruhé neujasněná sexualita chlapce hledajícího sebe sama a zatřetí jeho přílišná horlivost, s jakou se svému staršímu chráněnci snaží zavděčit. Jenom díky poslednímu bodu snímek dospívá k poměrně nečekanému a emocionálně silnému konci. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, který vnímám hlavně tak, že je možné se podívat na to, jak vypadá jiné prostředí a jak tam funguje zvláštní příběh o dvou mužích, kteří si k sobě nacházejí specifickou cestu. On je starší, druhý zase příliš mladý. Mají spolu intimní vztah, ale zároveň jsou každý jiný. Prostředí tomu velmi pomáhá. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Většina zobrazovaného děje dostala plný smysl až po závěrečné pointě. 1) 22letý Luis Silva (Élder) je pro mě hlavním tahákem. Jeho naturščické herectví s hranou, nicméně autenticky působící živelností působí velmi sexy. Silva mohl díky filmu opustit svou práci v supermarketu a získal job jako soukromý řidič. Dostal ubytování, stravování a 25 USD měsíčně. Sám žije bez otce jen s matkou ve velmi chudých poměrech. Studuje angličtinu a chce opustit Venezuelu a žít a pracovat ve Spojených státech (info z roku 2016)._____ 2) Spoiler. Další text prozrazuje pointu. Nečtěte, pokud jste film ještě neviděli! Otázkou je, zdali Armando vůbec je gay - nevypadá na to ani se tak nechová. Totéž platí o mladém Élderovi. Armando řeší svou samotu a odtažitost jednoduchým způsobem (i když mladá děvčata by snad mohla být snazší cestou) a Élder se prostě zamiluje v rámci svého sexuálního dospívání do člověka, který je na něho hodný (což nikdy předtím nepoznal) a chce mu udělat radost. Schopnost chovat se homosexuálně z člověka ještě homosexuála nedělá, jak znalí věci vědí. Ostatně sám jsem v životě opakovaně zažil, jak se "čistý" heterosexuál se ženou a dětmi najednou zamiloval do chlapa._____ 3) Spoiler. Armandova motivace je tedy nejasná. Můžeme přijmout nabízející se výklad, že jeho jednání je od začátku (nebo prostě delší dobu) účelové - prostě hledal někoho, kdo za něho vykoná pomstu. Manipulátor je dobrý a Élder je typická oběť takového zneužívání. Pak začne celý film dávat smysl, dosud nejasné nebo nedostatečně vysvětlené kroky se objasní a divák může odejít spokojen, že filmu porozuměl a zklamán z toho, jaká kurva se z Armanda nakonec vyloupla._____ 4) Spoiler. Ale film umožňuje i další výklady. Může jít o prostou shodu okolností a Armando se nakonec zalekl, když uviděl, s jakou neřízenou střelou má co do činění._____ Armando se taky mohl bát závaznosti a vážnosti takového vztahu. Élderova vášeň ho vyděsila a on se raději rozhodl, že se ho zbaví._____ Mladý si ho taky mohl vyzkoušet, jak se zachová, pomocí několika vystřelených nábojnic. Uznávám, že tato verze je už dost přitažená za vlasy a neodpovídá intelektuálním kapacitám Ěldera, ale vzít v potaz ji musím._____ Asi bych si dokázal vymyslet ještě několik dalších vysvětlení, jakže to vlastně všechno bylo. 5) Příběh je tedy v prvním plánu obtížně srozumitelný. Ovšem nelamme nad ním hůl. Ve druhém plánu je snímek jednoznačný a jasně čitelný. Film není ze života, je o životě. Je to hyperbola našich životních osudů, lásky, nenávisti a krutosti a toho všeho, co naše životy tvoří._____ 6) 12 000 bolívarů činilo v oficiálním kursu v roce 2015 asi 800 dolarů. V černém kursu to bylo podstatně méně._____ 7) Zajímavý koment: Unna. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

1* k tomuto dílu musím být hodně kritický a vlastně nechápu jak mohlo něco takového dostat cenu na festivalu. Už samotná kamera je podivná a často se soustřeďuje na věci mimo obraz a divák si má nejspíš domýšlet. To bych ještě bral, ale příběh mi přijde už hodně ujetý a vůbec nechápu motivace v chování obou hlavních představitelů. Takže pokud si troufnete na tento film, tak se připravte na těžkou a drsnou atmosféru - pro středoevropana určitě, minimalistické artové provedení a buď vypnete mozek, nebo se Vám bude vybavovat jen samé PROČ..., na které mi nikdo nejspíš neodpoví. A buhví jestli by mu rozuměli samotní venezuelané ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 2 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Sociálna queer záležitosť z južnej Ameriky na tému citovej prázdnosti a manipulácie. Úsporne vyrozprávaný debut, pri ktorom sa oplatí byť trpezlivý, aby ste si ho napokon v plnom rozsahu užili. Doznieva ešte dlho po videní... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Velice dobré herecké výkony obou hlavnich představitelů a výborná kamera udržely mou pozornost po celou stopáž filmu. Nevím, zda to bylo nepříliš kvalitními titulky a jejich občasnou absencí, ale bylo dost obtížné orientovat se v jednání hlavních postav. Možná to také bylo trochu jinou mentalitou, kterou Venezuelané oproti nám Evropanům určitě mají. Námět týkající se vztahu staršího muže, který rozhodně netrpí finančním nedostatkem a mladíka, jež má hluboko do kapsy, mě však upoutal. Přikláním se tedy ke slabším čtyřem hvězdičkám. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Dopředu promyšlený kalkul anebo strach z nepoznané blízkosti? Anebo ještě jiný motiv?  Ta nejistota, kterou v nás vyvolává závěr filmu, je na něm zároveň to nejlepší. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Nepřibližuj se!" Příběh vyprávěný takřka beze slov, za které však hovoří výrazy obličejů vypovídající o tom, že když někomu dáte peníze, pocit domova a koupíte auto, udělá pro vás doslova cokoliv. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

nezvykle mnoho mlčení.Venezulané jsou asi chytřejší.Já bych potřebovala aby víc situací bylo okomenováno dialogy.Nebo to bylo překladem?Původně jsem ohodnotila ** ale dám pět, protože film má asi svoji hloubku ,má co říci ale já jsem to tam prostě neviděla.Jen zasmušilého starého muže a mladíka který byl vychován ulicí (angažován zřejmě neherec)....Tak abych nepoškodila,normálně se k tomu neuchyluji ale filmů z těchto zemí není mnoho a jsou asi těžko pochopitelné,je to jiná kultura. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Lhal bych, kdybych řekl, že vím, o čem to bylo. Starý buzerant si vodí do bytu chlapce a platí mu, aby se mohl při pohledu na něho ukojit. Chlapec nemá peníze a zoufale chce auto, jenže mu na něj peníze chybí. Přitom udělal své holce dítě, ale jemu to jaksi šuma fuk. Nakonec dojde k tomu, že starý zubní protetik vychová nového homosexuála, který mu na oplátku zavraždí otce - a najednou je konec filmu... Skutečně nevím, co tím chtěl autor povědět. Z tohoto latinskoamerického filmu jsem hodně zklamán. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Po filmu El Príncipe, kde mě zaujal chilský herec Alfredo Castro, jsem se chtěl podívat na něj i u tohoto filmu a nelitoval jsem ani zde. Shoduji se i s mým předhodnotitelem v tom, že "určitě doporučuji", ale s velkou výhradou, že takové doporučení není pro všechny, protože mnozí film, natočený zcela nezvykle a jeho příběh, nepoberou nebo i odsoudí. Myslím si, že celkově má film svou hodnotu a nezvyklou hloubku a zasáhl mě především příběhem a hereckými výkony. Překvapivě i druhou hlavní postavou - Eldera (Venezuelan Luis Silva). Zahrána rovněž velmi dobře. Nemá cenu zde popisovat příběh nebo se rozčilovat nad chováním postav, protože teprve samotný konec snímku divákovi vše převrátí naruby. Proto má snímek tak široký "sortiment" hodnocení na jiných serverech. Od naprostého nepochopení až po hluboké uznání. A toho si na tomto filmu nejvíce cením ... 9978 ()

Související novinky

La Película spouští předprodej

La Película spouští předprodej

06.02.2017

Postapokalyptické sci-fi, mrazivé thrillery, ztřeštěné komedie, psychologická dramata, ale i zdánlivě všední příběhy obyčejných lidí či naopak snímky otevírající tabuizovaná témata - festival La… (více)

Reklama

Reklama