Reklama

Reklama

Alcatraz - Největší útěky

(seriál)
  • USA Alcatraz: The Great Escapes
USA, 2018, 2x45 min

Režie:

Dan Bree

Obsahy(1)

V neblaze proslulém, asi třicetiletém období historie Alcatrazu se z této pekelné věznice podle oficiálních záznamů pokusilo uprchnout třináct lidí. Ale překážky byly nepřekonatelné: tlusté, neproniknutelné zdi, ostnaté dráty, velký počet strážců. Hlavní překážkou však bylo přibližně půldruhé míle studené, rozmarné a nevypočitatelné mořské vody. Uprchlíci byli buď chyceni, nebo přišli při útěku o život. Vzpomíná se na pokusy, které se proslavily svou hloupostí, například když si jistý trestanec nacpal kapsy u kalhot kameny a doufal, že se tak lépe udrží nad vodou. Jiné pokusy o útěk zase skončily krutým masakrem jako vězeňská vzpoura známá pod označením „ bitva 46”. Ovšem díky čím dál tím sofistikovanějším plánům měli vězňové chtějící vzít do zaječích stále více šancí na úspěch. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

otík 

všechny recenze uživatele

Po prvním díle hodnotím jako velmi dobrý dokument, který přináší sice známé, ale možná už i pozapomenuté události. Na pozadí "Velkého" útěku z roku 1962 mapuje dokument většinu útěků, ať již dobře připravených nebo zcela pošetilých. Největší část je ale věnován právě onomu útěku, který se podle některých zdařil, podle jiných ne. Druhý díl líčí hlavně velký útěk a přitom už jen dvě pořádné snahy o útěk - jeden lišácký, druhý velmi brutální. Rozhodně se jedná o výtečný dokument, který dokáže být nejen zajímavý, ale i napínavý. Hudba: Extreme Music ()

Reklama

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Skvělý dvoudílný dokument. Velký útěk z Alcatrazu je poměrně známý, ale ty ostatní pro mě byly novinkou,. Vždy ocením, když mne nějaký film vzdělává. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokumentární dvoj díl je cenný především pro přehlednou komplexnost všech útěků z vězení Alcatrazu. Také se v něm objeví řada pamětníků a i z tohoto pohledu je pořad zajímavý. Těžko říct, co se stalo s těmi, u nichž se to povedlo, ale celkově je to velmi zajímavá připomínka nejen místa samotného, ale i jeho historie. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama