Reklama

Reklama

Muzeum nevinnosti

  • Česko Nevinnost vzpomínek (festivalový název) (více)
Trailer
Velká Británie, 2015, 90 min

Obsahy(1)

Muzeum nevinnosti je istanbulské fiktivní muzeum, v němž jsou umístěny skutečné předměty, které dokumentují milostnou aféru vylíčenou ve stejnojmenném románu. V obou případech se jedná o výtvor spisovatele Orhana Pamuka. V této celovečerní dokumentární eseji jsou fakta umně protkána s fikcí. Hlavními postavami příběhu jsou Istanbul, Muzeum nevinnosti a Orhan Pamuk samotný, jehož život i práci nesmazatelně ovlivnilo město, kterým se potuluje. Vzájemnost všech vztahů - románu a muzea, spisovatele a města, reality a fikce - je zkoumána skrze unikátní kombinaci narativního komentáře, rozhovorů, hudby, animace, fiktivních sekvencí a archiválií. Režisér Grant Gee nás vezme na filmové, atmosférické a noirové putování opuštěnými ulicemi nočního Istanbulu, na plavbu po vodních cestách Bosporu a - co je pro tento úchvatný, originální snímek klíčové - provede nás mezi vitrínami Muzea nevinnosti. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Překrásný film. Nejen ten, kdo má rád Loni v Marienbadu, si přijde na své. -------- V titulcích filmu uvedeno: koprodukce Velká Británie / Irsko / Itálie. ()

thommas 

všechny recenze uživatele

Film―kniha―objekt. Osobitý halucinogenní pokus překlopit Pamukovo Muzeum nevinnosti jako text i místo a související myšlenky do obrazové básně. Poklona objektům, které do jednoho nesou naše příběhy, poklona Istanbulu po setmění, toulavým psům i kolemjdoucím. Fabulace o nenaplněné tragické lásce, dokument o městě, portrét náhodných taxikářů, politické prohlášení, biografie významného spisovatele i experimentální poéma v jednom. Fascinující stylová nuda. Meditace pro trpělivé flagelanty. "Kolik je vzpomínka a kolik je fikce?" ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který se formou vyprávěcího rádoby dokumentu snaží představit fiktivní příběh, který se zajímavou formou promítá s realitou dnešního Istanbulu. Silný je tento film v záběrech samotného Istanbulu a pak především díky formě, která se onen příběh jedné nešťastné lásky snaží odvyprávět. Přiznám se, že ze začátku jsem vůbec nevěděl, co si o tom myslet, aby mě později ta magičnost Istanbulu naprosto učarovala. Popravdě se přiznám, že vlastně ani nevím, jak takový film hodnotit. Na jednu stranu jsem si během shlédnutí říkal, že by mi stačilo poslouchat jen ten komentář, ale na druhou stranu by byla škola přehlídnout ten úchvatný vizuál. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemne ladený dokument, ktorý kombinoval príbeh Pamukovho Múzea nevinnosti a pestrej mozaiky istanbulských reálií. Všetko to krásne kontrastovalo a napokon to vytváralo pôsobivý celok. Zároveň celá lovestory Kemala a Füsun balansovala v chodbách múzea na hranici reality a fikcie, čo ešte viac prispievalo na pozoruhodnej atmosfére celého tohto zaujímavého projektu. Kto má rád Istanbul, určite bude o to viac očarený... Má to len jednu obrovskú chybu - veľmi ľutujem, že som si najprv neprečítal Pamukovu knihu Masumiyet Müzesi. Teraz, keď už viem ako to celé s Kemalom a Füsun skončilo, už budem bohužiaľ obrovskou mierou ukrátený o tento zážitok. Ale aj tak som rozhodnutý, že si knihu prečítam, a potom pekne v Istanbule zájdem aj do pozoruhodného a zároveň bizarného múzea na Çukurcuma Caddesi (v štvrti Beyoğlu). ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Výborný film originálním způsobem přibližující geniální román Muzeum nevinnosti od Orhana Pamuka. Předpokládám, že tomu, kdo nečetl tuto propracovanou a hlubokou knihu s romanticky tragickým a rozervaným příběhem nenaplněné ale přitom šťastné lásky (nebo tomu, komu se nelíbila, není určitě pro každého), zřejmě film nic moc neřekne. Ale ti, co byli z knihy nadšení stejně jako já, budou z filmu stoprocentně stejně odvaření jako ze samotné knihy. Film obsahuje nejen obrazové ztvárnění hlavní osy zmíněné knihy, ale také literární inspiraci jejího autora a jeho melancholický pohled na starý a omšelý Istanbul plný zapomenutých příběhů místních lidí... čímž se vytváří ještě propracovanější kruh uzavírající se kolem Muzea nevinnosti. Ten kruh tvořený geniálním uměleckým záměrem autora, který je zhmotněn nejen románem, ale také fyzickým muzeem vytvořeným jednou z postav románu z věcí s vazbou k tragickému příběhu, které v knize sám sbíral. Při cestě do Istanbulu mám jasno, co stoprocentně navštívím. Abych si opět a znovu připomněl svůj úžas nad knihou, ke kterému se nyní přidal i úžas nad jedním z nejzajímavějších filmů, jaké jsem poslední dobou viděl. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama