Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Síce jeden z najlepších tunajších filmov posledných rokov, v porovnaní s konkurenciou, ale úprimne, Eva Nová je trochu vyššie. Dôvod vidím v tom, že išlo o čistú psychologickú drámu, keďže Nech je svetlo naháňa veľa zajacov naraz a snaží sa byť okrem dôveryhodnej psychologickej drámy aj vyjadrením ku všetkým možným problémom súčasnej slovenskej, ale aj európskej spoločnosti. No a v konečnom dôsledku sa film pomaly rozbieha a príliš rýchlo končí. Akoby šlo len o druhé dejstvo trojaktovej štruktúry, kde expozícia a vyvrcholenie ostali na strihačskom stole. Čo nie je vôbec zlý nápad, ale asi by ho bolo treba ešte lepšie dopracovať. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Eva Nová mě nevzala, ale tady už to bylo ono, i když to lehce brzdili dětští herci a katarze u mě zcela nedozněla, s tímhle mohou bratia do sveta. Velice nepříjemné prozření jednoho veselého, pracovitého optimisty, který by za rodinu i duši vypustil, přestože jí zaslíbil Bohu. Po dlouhé době očekává hřejivě domovské prostředí, ale přijíždí do ledové a temné místnosti, která bývala jeho domovem a jejíž zdi se postupně svírají, je potřeba se všemu přizpůsobit. Nejsnadnější je jít s davem, na dětský i dospělácký způsob, náš skvěle zahraný hrdina má ovšem svůj rozum a vydá se vlastní cestou...tou lidsky správnou. Na téma slovenský nacionalismus si netroufám moc psát, to náleží jiným, já žiji v odlišném prostředí, u nás se fašouni tak nějak stáhli, bejvávalo to vážně mnohem horší. Ale v našem bratrském národě je a bude tato otázka stále otevřená, naštěstí tam žijí tvůrci, kteří se tomu dokáží postavit formou sobě vlastní, formou umění...na Slovensku jsou po stránce filmové zase o kousek před námi. ()

Reklama

dubinak 

všechny recenze uživatele

Sociálně citlivé téma zobrazené slovenskou režií bylo zpracované vcelku zručné, avšak vyznění bylo až naivně povrchní a v podstatě to ve vás nezanechá moc dojmů. Na to, že to mělo ve Varech docela slušný hajp, čekala jsem, že se asi trochu víc zatlačí na pilu, nebo to nabídne něco, co diváky víc rozburcuje. Tohle bylo jen takové otírání se o nevyřčené. Přála bych si něco na polský způsob, abych na ten film hned druhý den nezapomněla. Ale snaha pěkná. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Slovenský vidiek nie je tak jednoznačne napojený na militaristickú omladinu, krytú pláštikom nostalgie za farskou republikou, ako naznačuje film. Upozornenie na rozdiely medzi mestom a dedinami, na ktorých má cirkev dodnes veľký vplyv je však potrebné. Spoločenské debaty sa totiž v sk mediálnom priestore točia prevažne len okolo hlavného mesta. Zvyšok krajiny akoby neexistoval. Časť farárov dodnes nosí fotku Jožka Tisa v Biblii. Neonaci spolky - Slovenskí branci, Akčná skupina Vzdor Kysuce či Slovenská pospolitosť, lákajú medovými motúzmi dobrovoľnej pomoci pri ťažkostiach tam, kde štát zlyháva. Helfnú po povodniach, zosuvoch, obdarujú sociálne slabých i chorých, postavia hliadky pred cigánskymi zlodejmi. Film síce hyperbolizuje, ale to je ok. Poukázanie na hroziace nebezpečenstvo sa účinne nedá totiž spraviť realistickým opisom situácie. Príbeh zobrazuje pobožnú rodinu, ktorá sa ocitá v bludnom kruhu potreby vymanenia sa z novodobých móresov naviazaných na ustálené dedinské zvyklostí. Psychicky to devastuje ich deti. Komunita obce, cirkev, ani polícia pri snahe o normálny život však nápomocné nie sú. Ich lídri sú často myšlienkovo naklonení smerom, na ktorý varovne ukazuje film. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Zdraví sme, pekní sme, už len toho rozumu..“ Kde schází vzájemný respekt, jde všechno do prdele na úrovni vztahové, rodinné i společenské. Na takové místo asi nemá smysl světlo donquijotsky přinášet, lépe se mu vydat vstříc.. V roli kritického komentáře to honí po oravském poli až příliš mnoho zajacov, nicméně vše je zasazeno do prostředí, kde jde obyčejnost ruku v ruce s uvěřitelností a záběry jsou akorát tak dlouhé, aby vnesly intimitu. Škoda jen, že úroveň hereckých výkonů není konzistentní, z té opravdovosti to něco ukrajuje.. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Ondrík hrá na začiatku filmu hru "War Thunder". (Johnny.ARN)
  • Úvodní scény se točily před německým zámkem Hohenschwangau a jedna z finálních scén filmu v prostorách Slovenské televize v Mlýnské dolině. Technický sklad v budově Slovenské televize si režisér filmu zvolil jako vhodný prostor pro policejní úřadovnu. (SONY_)
  • Když se v největším kině Hvězda v Uherském Hradišti promítal tento film, provozovatel kina si musel vyžádat souhlas místních hasičů, že může porušit kapacitu kina a na schodech seděla další stovka diváků. (ČSFD)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama