Reklama

Reklama

El apóstata

  • Francie Dieu, ma Mère et moi (více)
Trailer 1

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (5)

campix 

všechny recenze uživatele

[Scope 100 - 2015] Pro naši kotlinu rozhodně těžce uchopitelný film už co se týče motivů hlavního hrdiny a nepochopení pojmu aposteze (pokud to píšu správně). Schválně, kdo ví, co tento pojem přesně znamená. El apóstáta je španělské drama, kde hlavní hrdina prochází jakousi existenciální krizí a jedním z úniků je pro něj revolta v podobě snahy o vystoupení z katolické církve. Poměrně kvalitně natočené drama (spíše než komedie), které naplno nevyužívá snových motivů z inkvizice a tak nějak nedotáhne do konce žádnou z načrtnutých dějových linií. Španělské drama, tak na půli cesty. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ááá, naše stará známá Bárbara Lennie (postava Bárbary ve filmu Carlose Vermuta Magická dívka), výborně - její herecká přítomnost (v tomto filmu ztvárnila roli Maite) mě zde velmi potěšila. Film se mi hodně líbil, a to nejenom proto, že mám v oblibě španělskou kinematografii. Apostate podle mě představuje zajímavý protějšek například k Almodóvarovým filmům Černá roucha (1983) a Špatná výchova (2004) nebo Buñuelovým filmům Přízrak svobody (1974) a Mléčná dráha (1979) - téma vztahu člověka v církvi mě hodně zajímá a oslovuje, byť samozřejmě chápu, že v tradičně katolické zemi, jakou je Španělsko, takové téma asi rezonuje u diváků víc než tady. Hlavní postava - inteligentní a přemýšlivý Gonzalo Tamayo - mi byla velmi sympatická svými pochybami a zdánlivě nesmyslnou a zbytečnou revoltou, v níž církev vidí jen mravní zpustlost a jeho matka sobecký výstřelek (sobecký, protože ohrožuje její vlastní reputaci u příbuzných a známých). Relativně vážné téma je zde odlehčeno humorem (Gonzalovy fantazijní vize a sny, boj s církevní byrokracií, ne nepodobnou úřednické mašinerii v Kafkově Zámku) a dalšími dějovými motivy (Gonzalovy vztahy k ženám, vzpomínky na dětství a dospívání, psaní dopisů příteli v zahraničí...). Samotná postava Gonzala je poměrně komplikovaná a těžko uchopitelná - není schopen dokončit vysokou školu, má milostný poměr s vlastní sestřenicí, chová se trochu nevypočitatelně, působí dojmem flákače, jehož život bezcílně plyne odnikud nikam, celý film odehraje v jednom oblečení (vytahaný tmavý svetr i košile, hnědé volné kalhoty - klasická uniforma rozevlátého bohéma a volnomyšlenkáře, kterou jen umocňuje Gonzalova hříva kudrnatých vlasů a tvář pokrytá neupraveným porostem vousů), a když chce potěšit chlapce, kterého chodí doučovat, ukradne mu dokonce v knihkupectví knihu. V konečném vyznění snímku se téma odpadlictví od katolické církve jeví nakonec jako podružné - hlavním motivem se zde ukazuje emancipace mladého člověka od autorit (církevních i rodičovských), vyrovnání se s vlastní minulostí a hledání vlastní cesty a zodpovědnosti za svůj život. V tomto ohledu film nabízí víc otázek než odpovědí, a poskytuje tak podnětnou látku k přemýšlení pro každého inteligentního diváka. Film si mj. odnesl z nejprestižnějšího španělského filmového festivalu v San Sebastiánu dvě ocenění pro režiséra snímku, což jen potvrzuje moje vysoké mínění, které o tomto filmu chovám. Skvělý film, který ale není pro každého - do české distribuce bych ho určitě nedoporučil. ()

Reklama

fola 

všechny recenze uživatele

Tento film mě bavil, obsahoval spoustu témat k zamyšlení. Hlavní osa filmu je kontroverzní a ikdyž byl natočen ve Španělsku, připadá mi, že se s naší slovanskou kulturou ztotožňuje. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Existenciálna kríza už v mladom veku, doprevádzaná chuťou opustiť svoju cirkev - čo nie je v mnohých prípadoch až tak ľahké. Film, ktorý aj vďaka svojej krátkosti sa dá jedenkrát pozrieť, ale neposkytuje ani silnú dramatizáciu a ani nejaký moment, ktorý by utkvel v pamäti. Ak máte chuť na typickú európsku produkciu, prečo nie, ale myslím, že sa dá aj lepšie využiť čas. Ale film samotný neurazil, pravdou je, že veľa mladých ľudí si prechádza podobnou krízou osobnosti a preto sa v ňom môžu niektorí "nájsť". 6/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem ve filmu nenašel ani zbla toho, co by ho mohlo označovat za komedii. Také jsem se nesetkal s kdoví jak zajímavým scénářem, který by mi dokázal osvětlit to, proč se hlavní hrdina tak strašně nadchnul pro církev. Kolega Vančura film přirovnal k zajímavému protějšku Almodóvarovým filmům, čemuž docela rozumím. Ani jeden mi totiž nepřišel k chuti. Pakliže nebudete otevřeni církvi, španělským filmům nebo poctivému uměleckému přístupu k obyčejným lidským situacím, budete stejně tak otráveni, jako jsem byl otrávený i já. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama