Reklama

Reklama

Nekonečný příběh 2

  • USA The NeverEnding Story II: The Next Chapter (více)

Obsahy(1)

Na plátna kin se vrací chlapec Bastien se svými přáteli - létajícím drakopsem Falkem a chlapcem - válečníkem Atrejem. Znovu se pomocí kouzelné knihy dostává do říše Fantazie, která je ve velmi špatném stavu. Chátrá a její obyvatelé i vládkyně ve Slonovinové věži jsou ohroženi neustálým zmenšováním zásob snů a pohádek ze světa lidí. Bastien se stává jejich poslední nadějí na záchranu. Toho si je vědoma i zlá čarodějnice, která se snaží chlapce zbavit jeho síly a přimět ho, aby si přál splnit co nejvíce přání. S každým takovým přáním totiž zmizí z Bastienovy paměti jedna vzpomínka. Po mnoha dobrodružstvích zbývají poslední dvě přání... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Jediným pozitivním aspektem tohoto brakového pokračování je zlá princezna "Xaida," jejíž podlé a zvrácené intriky jsou alespoň částečnou kompenzací za všechna ta zvěrstva, kterých se tvůrci dopustili. První díl měl ponurou a depresivní atmosféru, precizní technické zpracování a obstojně hrající herce - oproti tomu působí "The Next Chapter" jen jako ryze americký komerční kýč, v němž je upřednostněna kvantita před kvalitou, díky čemuž pak celkové technické zpracování vypadá nejen lacině, ale i zastaraleji než v jedničce. Výběr herců je rovněž dosti nešťastný - chápu sice, že muselo dojít k jejich přeobsazení kvůli pětileté časové prodlevě a faktu, že knižní předloha má pouze jeden jediný (dějově velmi obsáhlý) díl, ale proč k sakru vybrali taková herecká a nesympatická polena? Predstavitel "Bastiana" mě iritoval falešnýma a chladnýma očima, "Átrej" byl na přes držku a "Dětská císařovna" již rovněž nevzbuzovala dojem té éterické bytosti z jedničky. Vypelichaný "Falco" a chlápek v kostýmu kuřete pak celou katastrofu už jen završují. ()

HellFireFery 

všechny recenze uživatele

Po legendární jedničce byl vytvořen díl druhý, který vlastně ani vzniknout neměl. Celý film se (kromě známého knihovníka) tváří úplně jinak. Postavy jsou stejné, ale díky novým hercům ztrácí své kouzlo. Nesympatický Bastian či naprosto nevhodně zvolený Atreyu jsou jen dalším černým bodem. Nehledě na to, že děj skutečně za moc nestojí. ...a to nás čekala ještě trojka! :-/ ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,OSTÁVA TI UŽ LEN JEDNO PRIANIE. TAK POUŽI ČO TI OSTALO Z MOZGU A PRAJ SI VRÁTIŤ SA DOMOV.“ __ Keď som Nekonečný príbeh 2 pred 200 či 300 rokmi videl opakovane na VHS prevládali vo mne zmiešané pocity. Z formálnej či vizuálnej stránky som si najviac pamätal Bastianov strach zo skoku do vodopádu a najmä absolútne úžasných gigantov, dosiaľ spracovaných natoľko pôsobivo, až ich je škoda do filmu takých rozporuplných kvalít. Zároveň som cítil sklamanie, že sa do úloh Bastiana a Atreya nevrátili ich pôvodní predstavitelia. Dnes je najväčším problémom filmu to – ako tu napísal jeden užívateľ – že hoci knihovník Koreander upozorňuje Bastiana, že opakované čítanie prináša vždy iný zážitok, samotný dej sa o nič inovatívnejšie kam by mohol príbeh posunúť nesnaží, nanajvýš prináša zbytočné postavy s ktorými nevie pracovať (Kameňožrútovo dieťa, vták Nimbly...).  Okrem toho od filmu s takým štedrým rozpočtom by som nečakal opakované použitie záberov Atreyovej jazdy z prvého filmu. Striedma 80 minútová stopáž bez titulkov len svedčí o tom, že scenár nevedel, čo viac by mohol ponúknuť, zároveň však robí sledovanie znesiteľnejším. Priemerné hodnotenie napokon nedávam z nostalgie, že výsledok bol napokon lepším, než som si myslel. Žeby som si ešte skúsil pripomenúť Trojku? Hmmm...  (9429. hodnotenie, 210. komentár k filmu) ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, že dvojka mi jako malému přišla povedená, jenže hlavní důvody byly 1) viděl jsem ji před jedničkou 2) v té době se mi líbilo prostě všechno, kde byly nějaké fantasy atrakce jako magické bytosti a příšery, kouzla, pohádkové světy a podobně. A taky jsem neznal knižní předlohu. Dneska, když jsem se na dvojku podíval po asi 20 letech znova a navíc těsně po prvním dílu, vidím jen špatně odvyprávěnou zpatlaninu bez atmosféry s mizernými novými herci, na které je nejlepší pár nápadů převzatých z Endeho předlohy, které jsou necitlivě vhozeny do průměrného příběhu o záchraně kouzelné říše. Dneska už mi toto nestačí. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Druhé pokračovanie stratilo originálnosť pôvodného diela a nepridalo nič zaujímavé. Samotná zápletka bola postavená dosť na nedorozumeniach, bolo tam trocha smútku a celkovo nič takého extra kúzelného pre deti a mládež tam nebolo. Dal by som možno aj lepšie hodnotenie, no bolo to celkom krátke a ani tá princezná sa mi nepáčila. Ako teraz vážnejšie, bolo to ako samostatný príbeh, ktorý aj to rodičovské puto nerobil veľmi dôveryhodným, lebo keby som bol otec a moje dieťa by zápasilo s divokou vodou a veril by som, že je tam v skutočnosti, tak by som bol asi inak v šoku. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (12)

  • Celosvětová premiéra proběhla v Německu 25. října 1990. (Varan)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Michaela Endeho. (Hans.)
  • Natáčelo se od 19. června do 27. října 1989 v Německu, Itálii, Francii, Austrálii, Argentině a v Kanadě. (Varan)

Reklama

Reklama