Reklama

Reklama

Kluci

  • Švédsko Pojkarna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kim, Momo a Bella jsou kamarádky, které se potýkají se školní šikanou. Když ochutnají nektar bobulí tajemné květiny, netuší, že je rostlina dokáže proměnit v kluky. Kouzlo však může trvat jen jednu noc... (Film Europe)

Recenze (35)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavé drama o dospívání z trošku zase jiného úhlu pohledu. Nebál bych se film přirovnat k magickému realismu. Na formu dospívání tří holek se balí dost abstraktní situace, které byste v reálu věřili asi tak maximálně vyhoubičkovanému chudákovi, který žije v dodávce o ulici vedle Vašeho bytu. Nicméně natočeno to bylo poměrně zajímavě a docela se na některé situace nechalo koukat. Jako jednohubka se zamyšlením určitě dobrá. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V žánru chybí mystery. Zřejmě bych si tento jinak film nevybrala, těšila jsem se na čistokrevné drama. Tajmené bobule mě nechávají chladnou. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Film s tolika nepřesvědčivými momenty, že to nebylo možné nechat bez odezvy. Originální myšlenka, poměrně sypmatické obsazení, výborná kamera a tradičně seversky kvalitní hudba (dočkali jsme se i, poněkud očekávaně, dvou songů od Fever Ray z The Knife) jsou přebity nelogickým chováním postav, do krajnosti dovedených kontextů a emocinální prázdnotou. Snaha udělat všechno co nejlepší byla do očí bijící, autorům k tom však nejspíše chybí dostatek zkušeností. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Kozy jsou břímě, pinďouři šik? Co dřímá ve mě? Toť otazník." Pár chladných postřehů ze žhavého dabltématu: Severské holky těžší to maj... Kouzelná blizna produkuje bílý, rosolovitý LGBT nektar, vonící po vanilce. Švédští holkokluci nepláčou. Vystřelovací nůž je argument, gender negender. Být hrdým majitelem pinďoura imho ještě nezaručuje všeobecný respekt a pubertu na pohodu, bez šikany. Boys lost too, bloody hell! Ve finále mi ještě spadly do klína tři oříšky pro sexuologa amatéra. Kim líbající kámošku Momo byla teplá. Ok. Kim se zipem na těle byla transexuální, čili kluk v holčičím těle? Ok. Ale teď pozor! Kvízová otázka za 10 gender bludišťáků: Po hormonální léčbě a lékařkém zákroku se z teplé transsexuálky stane jaký kluk? Teplý nebo normální? Že by Kim využila "princip transsexuální nekontinuity homosexuality" (© Omnibus) a i po zákroku mohla drandit s Momo? Ostatně ta o to předběžně zájem projevila :-). Odpovědi do pošty, využiju je pro svou disertačku: "Evoluce bez poluce je oxymóron", aneb Matka příroda tu není pro srandu teplým králíkům! ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé švédské drama. Propojení mezi přátelstvím, láskou, sexualitou a sebepoznáním na puberťáckém levelu doplněné skvělou hudbou, které má můj obdiv. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Divný film. Není špatné občas zapátrat, jak prožívají svůj sexuální vývoj současní dospívající, ale squatová komunita nesympatických puberťáků moc příležitostí k důkladnějšímu průzkumu moc příležitostí nedává. Zajímavý námět s kytkou, co ddokáže změnit holku v kluka, byl potlačen pomalým dějem a postavami, které se nemohou vyznat nejen v sobě. Postavy jsou veskrze nesympatické, ani k utlačovaným hrdinkám si nelze vybudovat nějaký bližší vztah, protože se prostě chovají špatně - a to v zásadě všechny, byť Momo a Bella pochopí, že přeměny v kluky nikam moc nevedou a raději si na to dávají pozor. Vlastně pro mě jediné zajímavé na Klucích je, že režisérka Alexandra-Therese Keinigová opět řeší svou klíčovou otázku ohledně sexuální identity jednotlivce, přičemž nejde jen o lesbickou tematiku. Homosexuální problematikou je prodchnut celý film, protože rozdíly mezi mužem a ženou se v podstatě stírají. Jenže... s tímto filmem jsem se prostě nějak nepotkal. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tyhle přeměny se většinou objevují v komediálním žánru, tak jsem byl docela zvědav, jak se s tím na Severu v rámci dramatu popasují. A žádná hitparáda. Nápad sice nebyl vůbec špatný a docela mě bavily i herečky, ale postupem času z toho byla čím dál tím víc cítit transgenderová agitka okořeněná pokusy o umělecké zpracování, což mi bylo obojí silně protivné. Svoje momenty to má a celkem se mi líbilo, jak hlavní hrdinky po noci strávené v chlapecké kůži začaly nabírat sebevědomí, ale podobných chvil bylo jako šafránu. Čekal jsem víc. 35% ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Mám radši filmy, které dávají návod, jak něco dělat, ne co nedělat. I tak jde ale o skvělý počin. Škoda, že tomu chybí konec. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci príbeh, ktorý možno pochopiť buď ako neskutočne citlivý pohľad na ľudskú sexualitu, alebo naopak ako genderovú propagandu. Až dodnes som otázky genderu považoval za podružné, resp. neveril som, že niekto môže mať kvôli svojmu pohlaviu naozaj neprekonateľné psychické problémy. Teraz už verím. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* sice filmu mými lepšími 3 hvězdičkami moc nepomůžu, ale navíc to tentokrát nevytáhne. Musím však napsat, že byl zajímavý a docela podnětný. Dospívání tří holek a nejlepších kamarádek, které začínají přemýšlet o své sexualitě je zabalen do fantaskního hávu, takže musí mít divák jemný nadhled a na to ho i na začátku filmu upozorňují. Rozporuplné pocity při sledování se nakonec slily do docela spokojeného zážitku, který navíc zvýraznil atraktivní vizuál a příjemná hudební kulisa. Nemá cenu doporučovat, protože film je natolik zvláštní, že záleží na divákovi a jeho náladě. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet a formát tohto filmu boli na vynikajúcej úrovni, no po dejovej stránke to až taká veľká sláva nebola. Téma rovnaká ako v kultovom Boys Don't Cry, avšak v takom pubertálnejšom podaní. To že je film zasadený do tohto teenage prostredia by mi vôbec nevadilo, skôr mi tie Kimine/Kimove psychologické zlomy prišli dosť za čiarou uveriteľnosti, aj keď cieľom bola určite tá vnútorná LGBT dilema - a tento osobnostný rozpor sexuality tu bol naozaj dominantný. Ale rozhodne veľmi originálne poňaté filmové predstavenie s esenciou fantasy. Mne osobne bola najsympatickejšia postava Momo v podaní Louise Nyvall, až mi bolo divné ako strašne jej záležalo na jej podivných kamoškách. Ale aspoň to bolo správne dievča! ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé drama o problémech spojených s dospíváním a o hledání vlastní identity. Sice mi ten nadpřirozený element v podobě omamného nektaru z divnokytky připadal zpočátku přinejmenším trapný, ale jako nástroj k uvědomění si sebe sama se to koneckonců dá akceptovat. Po vizuální stránce jde o dost vydařený film, ve kterém má výrazný podíl na dotváření atmosféry skvěle zvolená hudba. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Kromě ideálního hereckého obsazení, které pomohlo k bezproblémové fyzické transformaci z holek na kluky, vyzdvihnu také hypnotickou hudbu k zvýšení filmové nálady. Byla cítit i snaha o elegantní vizuální stránku. Celkově měli autoři zřejmě velké ambice, já bych charakterizoval pokorněji: film co stojí za pozornost. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak jedna magická rostlina dokáže rozvrátit i to nejsilnější přátelství. Pro opravu: V obsahu se píše o účinku jen v rámci jedné noci a ano, je to přímo text distributora. Jenže je to trochu jinak - kouzlo trvá po celou noc a po požití další dávky ho lze s přehledem zopakovat. Snímek mě zaujal převážně svou dramatickou stránkou, která prozkoumává krize jednotlivých hrdinek, z nichž jedna se jako kluk dokonce cítí a rostlina jí dá příležitost si tak nějak splnit sen. O zbytek se stará nešizeně filmové zpracování, skvělá hudba, ale i atmosféra, dodávající takový potemnělý podtón, jenž mi silně imponoval. Na to, že na kanál Film Europe jsem se v životě nedíval a na film narazil vyloženě náhodou při hledání nějakého filmu před uložením se ke spánku, jsem měl tu možnost zažít překvapivě hodnotný indie klenot se zajímavým závěrem navíc. P. S.: Ta Felcka potěšila! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Ten klasický undergroundový film. Takový zahozený a ztracený v dějinách, natočený hlavně lidmi, kteří netočí nic vysokorozpočtového a také, co mě na tom celém velice baví a zajímá, a to je lehká tématika pohrávající si homosexualitou a podobně. Hodně jiný film, ale o to pro mě i více cenný. Asi silně vybočuji z davu, ale tohle je podle mě film, jehož podobného typu by mělo být víc a nejde o nic špatného. Naopak! ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Jseš si jistej?" Mutující Čestmír - z holky kluk a zpět. Nám přízemním zbývá - jen mu závidět... Nějaké dětičky a kouzelné kytičky tu už sice jednou byly, ale tohle teda opravdu nedělaly. Krásná pohádka s ošklivým koncem, jejíž příběh je jen dalším případem sladkého opojení i hořkého vystřízlivění, v jehož závěru čeká na hlavní postavu jenom obrovská tíha pocitu nesnesitelné beznaděje. Film vznikl podle románu pro mládež, který napsala švédská autorka Jessica Schiefauer již během roku 2010. Knižní předlohu pak o tři roky později zdramatizovala Ninna Tersman za Městské divadlo Uppsala. Ačkoliv nikdy nikomu nevnucuji filmy, které jsem viděl, tento snímek bych si dovolil doporučit všem učitelkám tělocviku. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

holky zkoušené šikanou v období dospívání.Těžko uvěřitelná učitelka tělocviku.A věřím že takhle sprostě jako ti výrostci se chová mládež normálně ()

Související novinky

QFF Mezipatra: nejlepší filmy i skvělí hosté

QFF Mezipatra: nejlepší filmy i skvělí hosté

29.10.2016

To nejzajímavější ze současné queer kinematografie, ale i vynikající retro snímky a bohatý doprovodný program přináší už 17. ročník queer filmového festivalu Mezipatra. V Praze se bude konat od 3. do… (více)

Reklama

Reklama