Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Autentický příběh manželů Odoneových. Všichni lékaři označí hrozivou chorobu malého Lorenze za nevyléčitelnou a jeho léčbě nedávají naději. Lorenzova rodina se však s tímto krutým rozsudkem nemíní smířit a rodiče i když nemají žádné lékařské vzdělání, začínají studovat všechny komplikované medicínské spisy. Výsledkem jejich úsilí je, že upozorní lékaře na aktuální odborné poznatky a sbírají peníze na vývoj nového léku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film je napriek rýchlemu úvodu (doslova facka do tváre) možno dlhší než bolo nutné. Na druhú stranu treba pochváliť, že sa sústredí nielen na malého pacienta, ale aj psychickú a osobnostnú premenu jeho rodičov. To, že na nás George Miller nejde s lacným sentimentom, snáď vyzdvihovať netreba. Vždy to bol dôstojný režisér. Všimnite si hudby. To, čo sa zvykne používať iba v traileroch, je v Lieku pre Lorenza hlavným motívom, prelínajúcim sa celým filmom. Niektoré scény s trpiacim chlapčekom ma budú ešte hodnú chvíľu prenásledovať. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi krutý filmík o bezmocnosti rodičov a lekárov, keď nevedia pomôcť svojmu pacientovi. Nejde tu však o nejakú nehodu, kde je potrebná rýchla operácia, ale o chorobu, ktorej spracovanie vo filme je navyše pravdivé a vyvíja sa u pacienta roky. Veľmi presvedčivé výkony po psychologickej stránke podali obaja rodičia (Sarandon, Nolte). Po krutom osude Lorenza (hlavne nepríjemné sú zábery z jeho chorobných kŕčov) a iných detí, prichádza aspoň trošku uspokojivý záver filmu. 80%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim si, ze by som sa uz opakoval, takze mohol by som jedine kopirovat nazory väcsiny, ze je to naozaj dojemna drama. Herecke vykony boli vynikajuce. Len jedno nechapem, preco reziser George Miller nenatocil viacej dram vo svojej filmografii. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Obrazně řečeno jde o silně emotivní příběh, a i když předvídatelný, tak výborně ilustruje skutečnou událost. Herečka Susan Sarandon v postavě matky Lorenza je neuvěřitelně přesvědčivá, její bolestná gesta ve scénách filmu působí věrohodně. Film se především zabývá smyslem amatérského léčebného úsilí za pomoci přírodovědných i medicínských pohledů a pochopit mnohdy zčásti nevysvětlitelné. A zde je dobře vidět, jak je důležitý kladný vztah nejbližšího okolí k nevyléčitelně nemocnému Lorenzovi, který má na nemocného velký vliv. Zcela jednoduše, vždycky by se mělo najít nějaké slunce, jež by prohřálo mrazivost beznaděje. Ačkoliv je film téměř přes dvacet let stár a má bezútěšnou atmosféru tak po zhlédnutí ještě dlouho ve mně dozníval. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Film, který zaráží ukázkou toho, co všechno jsou schopni udělat rodiče pro své dítě. Zároveň mě však dovedl k zamyšlení nad tím, co vše lidé dokáží, když se opravdu hodně snaží. Ukazuje nám v novém světle všechna ta slova, jak něco nelze dokázat, neboť nám k tomu chybí dostatek moci, peněz nebo schopností. Jsou to jen výmluvy kryjící nedostatek zájmu a úsilí. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Lék pro Lorenza" jsem viděla v době, kdy pro mě jména jako Nick Nolte či Susan Sarandon neměla skoro žádný význam, jejich ksichty byly jen lehce povědomé a celou moji pozornost sežralo trpící dítě. A byl to právě tenhle film, u kterého jsem si uvědomila, v jak šťastné rodině žiju, když se nám tragédie vyhýbají (protože už tehdy ve mně bylo cynické já, co odmítalo úmrtí dědečků a babičků brát jako neštěstí, však si své užili). Také mi s naprostou jistotou docvaklo, že nám ta klidná rodinná spokojenost nevydrží navždy. Od toho večera jsem s obavami vyhlížela den, kdy se k nám štěstí otočí prdelí... a nemusela jsem čekat dlouho. Proto nemám ráda "Lék pro Lorenza": byl předzvěstí nejhorších okamžiků mého dosavadního života. Podruhé jsem se na hnusnou nemocí týraného kloučka odmítla dívat, přesto filmu naperu čtyři usmrkané hvězdičky za tu sugestivnost a krutě drtivý dopad, co na mě zanechal. 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to možná až podpásový útok na emoce. Přesto, jak jsem si to po celou dobu uvědomoval, jsem mu podlehl. Možná je tím, že je to opravdová kvalita. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se bála, že to bude primitivní doják, ale jsem příjemně překvapena. Miller netlačil na pilu a snažil se v mezích možností na dané téma natočit co nejcivilnější snímek. Jen škoda, že v hlavní mužské roli nedostala bezchybná Suzan Sarandon někoho, kdo by alespoň částečně byl na její úrovni. Nolte je o několik tříd horší, než Sarandon, a když předstíral citové rozpoložení, nevěřila jsem mu ani ň. Kdyby Lorenzova taťku hrál někdo lepší, mohl být film perfektní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Typický film z kategórie skutočný príbeh pre celú rodinu. Niečo medzi televíziou a kinom, ale účasť Sarandon a Nolteho z neho robia čisté áčko. Videl som ho dávnejšie, ale mal som pocit, že tvorcovia mohli ísť trochu viac do psychologickej hĺbky postáv. V našich kinách to nešlo, čo je vzhľadom na oscarové nominácie trochu prekvapením. A málokto tento film pozná aj z televízie. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nedokázal som film sústredene sledovať celú dobu. Chápem tragédiu rodičov i bezmocnosť lekárov. Zatiaľ je možné tieto zdanlivo neriešiteľné situácie zmierniť a predĺžiť tak prežívanie pacientov využitím solidarity a aktivizáciou darcov i riešiteľov. Zvyšovanie počtu pacientov vyžadujúcich extrémne finančne náročnú liečbu však postupne zlikviduje zdroje a lekári budú postavení pred sofiinu voľbu. Lebo pôvodne medicínsky a etický problém narazí na ekonomické mantinely. Je dobre, že bol nakrútený tento film, pretože mu predchádzal skutočný príbeh a diváci sa mohli vcítiť do situácie, akú by sami neradi zažili. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh boje o život svého dítěte a upřímně nevím, a nechci vědět, jak moc bych dokázal bojovat já sám tváří tvář tomuhle. To si tady nebudu lhát do kapsy. A tím nemyslím to studium podkladů a hledání cesty a terapie. "Krásný" tu byl ale střet "charity rezignovaných" a  skutečně bojujících rodičů. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pomalé ale poutavé drama o rodičích, kteří se na vlastní pěst rozhodnou vyléčit své dítě z neznámé, nevyléčitelné choroby. Film stojí hlavně na hlavní herecké dvojici, která je fantastická. Jako celek mi film přišel bohužel dost utahaný a zdlouhavý. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Je to velmi dlouho, co jsem tento nezapomenutelný snímek v TV viděl. Detaily děje se mi už z hlavy vytratily, ale pocit, že jsem tenkrát viděl velmi citlivý a krásný film se nevytratil. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Těžko se mi hledají slova, když onemocní malé dítě a diagnózou je nevyléčitelná nemoc, podlomí se mi kolena, útroby se obrátí, dech se úží.. Velice si cením toho, jak George Miller daný námět uchopil a zpracoval, zaslouží obrovskou poklonu.. Susan Sarandonová tu září jako opravdová hvězda, v roli matky Lorenza je úchvatná, odzbrojující, pochopitelná i uvěřitelná, prostě nádherná.. Za mě plná palba, silný příběh, nadčasové sdělení, no a samozřejmě přiznávám slzy jako hrachy.. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Zcela neobvykle místo komentáře k tomuto po všech stránkách vynikajícímu filmu přináším kopii článku z Lidových novin z 30. 09. 2002: NEW YORK - V roce 1992 se díky filmu Lorenzův olej (Lék pro Lorenza) obrátila pozornost veřejnosti k onemocnění nazývanému adrenoleukodystrofie (ALD). Jedná se o genetickou poruchu, která postihuje zejména chlapce. Nemocný postupně ztrácí schopnost pohybu, projevují se u něj poruchy paměti, apatie a dochází také k ohluchnutí a oslepnutí. Snímek režiséra George Millera natočený na základě skutečné události pojednával o snaze rodičů zachránit svého pětiletého syna Lorenza Odona, u něhož se symptomy ALD začaly projevovat. Lékaři byli bezradní a chlapci dali dva roky života. Zoufalí rodiče však prognózu odmítli přijmout a rozhodli se Lorenzovi pomoci sami. Studovali knihy o neurologii a biochemii a přišli s vlastním lékem směsí olivového a řepkového oleje. Vědci však tvrdili, že tato podomácku vyrobená medicína je zcela bez účinku. Přesto v roce 1989 odstartoval program, v jehož rámci odborníci z baltimorského institutu Kennedyho Kriegera zkoumali účinky přípravku. V sobotu uveřejnil vedoucí projektu Hugo Moser závěry dlouholetého bádání: Lorenzův olej má léčivé účinky. Odborníci začali svůj výzkum se 104 méně než šestiletými chlapci. U všech byla diagnostikována ALD, ale nebyly u nich ještě zjištěny žádné symptomy jejich motorika, sluch i snímky mozku byly normální. Osmašedesáti chlapcům vědci pravidelně podávali Lorenzův olej, 36 chlapců olej dostávalo nepravidelně. Po deseti letech zůstalo zdravých 76 procent dětí z první skupiny, zatímco ve druhé to byl jen každý třetí. Lidé postižení ALD mají porušenou oxidaci mastných kyselin s dlouhými řetězci. Kyseliny se hromadí v nervové tkáni, a dochází tak k poruchám. Lorenzův olej navrací hladinu mastných kyselin do normálu. "Začněte dítěti podávat olej co nejdříve. Nečekejte, až se projeví symptomy. Nejsme si jistí, zda olej pomáhá i dětem, u nichž se již příznaky nemoci projevily," citoval New Scientist vzkaz Lorenzova otce Augusta Odonea rodičům postižených dětí. Moser, který byl dříve vůči Lorenzovu oleji skeptický, nyní doporučuje, aby byl běžně předepisován pro léčbu ALD. Lorenzovi však olej již nepomohl. Začal ho pravidelně užívat až potom, co se u něj projevily příznaky nemoci. Lorenzo stále žije, ale dnes již 24letý muž nemůže chodit ani příliš komunikovat. (Klára Tylová) ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Dva zasloužené Oscary pro Susan Sarandon a scénář. Film, který jsem kdysi viděla před pár lety ve mě zanechal pořád vzpomínky na silný příběh ze života a krásnou solidárnost některých lidí která se v dnešní době jen tak nevidí. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Je tak snadné zapomenout na to, jaké štěstí zdraví lidé mají. Tenhle film Vám i když třeba jen na chvilku pomůže si na to štěstí vzpomenout. 95% ()

Reklama

Reklama