Reklama

Reklama

Šílený Max: Bojovník silnic

  • Česko Šílený Max 2 (více)
Trailer

Jen málo snímků v historii akčních filmů se může rovnat Šílenému Maxovi 2. Nabitý dobrodružstvím, rychlostí i krveprolitím vás vystřelí do světa, kde se post-katastrofická budoucnost setkává s mytologií minulosti. Nebo jednodušeji, jeden z nejúžasnějších kaskadérských filmů vůbec. Před sérií Smrtonosných zbraní a Maverickem (1994) se Mel Gibson proslavil jako Max, osamělý hrdina brázdící australské silnice v nikdy nekončícím pátrání po palivu. Proti němu a hrstce obránců skladu s palivem stojí bizarní válečníci pod vedením Humunguse, který nebere žádné zajatce. Když začne bitva, není cesty zpět, „divoká zábava a fantastický zážitek z filmu." (Sheila Benson, Los Angeles Times). Se Šíleným Maxem na vaší straně nebude o akci nouze. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Spousta vraků aut, které zbyly po natáčení filmu, se dodnes povaluje na jednom australském pozemku v Broken Hill. (Stejšn)
  • Maxovo (Mel Gibson) auto - The Interceptor - je původem Ford Falcon XB. Vozidlo se objevilo už v prvním filmu, po jehož dotočení bylo na prodej, ale nikdo ho nechtěl. Nakonec ho tvůrci znovu použili pro toto pokračování. Bylo upraveno, aby vypadalo omšeleji než v prvním díle a dozadu přibyly známé velké nádrže. Ačkoliv je Interceptor ve filmu zničen, ve skutečnosti explodovalo jeho filmové dvojče a originální Interceptor se dochoval. Několik let stál na jednom vrakovišti, pak několikrát změnil majitele, prošel renovací, vlastnictvím několika muzeí a nyní se nachází ve sbírkách muzea na Floridě v USA, společně s řadou dalších filmových aut. (Stejšn)
  • Pes, který se objeví po boku Maxe (Mel Gibson), je australský honácký pes, v době natáčení filmu ne tolik známé plemeno vyšlechtěné z dinga, psovité šelmy obývající Austrálii a některé oblasti jihovýchodní Asie. Toto plemeno se dnes těší veliké oblibě i u některých filmových hvězd. Australského honáckého psa mají například herci Matthew McConaugheyOwen WilsonLuke Wilson. (Tony.cs)
  • Mel Gibson (Max) ve filmu nepromluví až do jedenácté minuty. V celém filmu má celkem 16 řádků dialogů. (_ksilt)
  • Ačkoliv to tak možná nevypadá, během natáčení bylo ve skutečnosti extrémně chladné počasí. Mel Gibson (Max) trávil čas mezi záběry zabalený v dekách, a to i přesto, že jeho postava měla poměrně masivní kožený kostým. Představitelé záporáků trpěli mnohem víc, protože mnoho z nich bylo díky kostýmům velmi odhalených, včetně zadnic a dalších citlivých míst. (Morien)
  • Jedním z faktorů při vybírání lokací pro natáčení byla mapa srážek, podle které na zvolených místech nemělo po dobu produkce filmu vůbec pršet. Naneštěstí pro filmaře během natáčení samozřejmě pršet začalo - na daném místě to bylo poprvé za čtyři roky. Natáčení kvůli tomu bylo zastaveno na víc než týden. (Morien)
  • Humungus (Kjell Nilsson) má ve filmu zbraň Smith & Wesson Model 29 ráže .44 Magnum. Max (Mel Gibson) používá upilovanou verzi brokovnice VG Bentley. (dc125)
  • George Miller kladl tvůrcům kostýmů i prapodivných automobilů na srdce, aby veškeré předměty, které se ve filmu objeví, byly vyrobeny ze zbytků a starých součástek. Nic nesmělo zářit novotou, protože ve světě filmu tovární výroba přestala existovat. (Hans.)
  • Při výrobě kostýmů tvůrci objížděli všemožná vetešnictví, second handy i prodejny se sado-masochistickými pomůckami. (-bad-mad-wolf-)
  • Když gyrokoptéra odlétá se dvěma lidmi, jeden z nich je figurína, protože dva lidé by byli pro stroj příliš těžcí. (-bad-mad-wolf-)
  • Pes, který se ve filmu vyskytuje, pocházel z útulku, a byl pro film vycvičen. Z řevu motorů byl však stále nervózní, proto se mu dostalo speciálních špuntů do uší. Po natáčení si ho ponechal jeden z členů štábu. (-bad-mad-wolf-)
  • Podle George Millera to byl nápad Mela Gibsona (Max), aby jeho postava vypadala otrhaně. Před začátkem natáčení si sám ostříhal vlasy, ustřihl rukáv kožené bundy a roztrhal rukavice. (-bad-mad-wolf-)
  • Film byl natáčen v chronologickém pořadí (to znamená, že scény byly natáčeny ve stejném pořadí, v jakém se objevují ve scénáři), což je u akčního filmu nezvyklé. (ČSFD)
  • Bylo použito přes 80 aut. (ČSFD)
  • Ve své době šlo o nejdražší film produkovaný v Austrálii. (ČSFD)
  • Po dokončení Šíleného Maxe (1979) měla být všechna použitá auta zničena. U všech, kromě hlavního Maxova (Mel Gibson) vozu, které bylo použito i v tomto dílu. (ČSFD)

Související novinky

Šílený Max počtvrté!

Šílený Max počtvrté!

20.03.2007

Vůně benzínu, písečné exteriéry a jeden vyšinutý ex-policista.Vzpomínáte? Už je tomu bezmála osmnáct let, co se na velká plátna dostal silniční policista v podání Mela Gibsona. Rodinu mu zabili, při… (více)

Reklama

Reklama