Reklama

Reklama

Šílený Max: Dóm hromů

  • Česko Šílený Max a Dóm hromu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Zbytky zničené civilizace již téměř zmizely a poslední přežívající lidé se snaží najít nový model fungující společnosti. Stárnoucí Max se vydává do města Bartertownu, aby získal zpět svůj majetek. Město sice řídí despotická černoška, která si nechá říkat Teta Entita, je však značně závislá na dodavateli elektřiny, který si říká MasterBlaster. Ve skutečnosti jde o nerozlučnou dvojici inteligentního trpaslíka Mastera, který jediný ovládá výrobu elektřiny, a slaboduchého obra Blastera, který svého druha nejen chrání proti všem nebezpečím, ale je také jeho nosičem. Entita po Maxovi chce, aby zabil Blastera v souboji, který občas pořádá v zamřížované aréně, tzv. Kopuli hromu. Maxovi se podaří hloupého obra porazit, odmítne jej však zabít, čímž poruší pravidla hry "dva dovnitř, jeden ven". Za trest je vypovězen z města a spoutaný ponechán v poušti. Zachrání jej dívka Savannah z pouštního kmene dětí, které žijí v malé uzavřené komunitě u pramene vody. Max společně s několika staršími dětmi pronikne do města, osvobodí uvězněného Mastera a pomůže jim uskutečnit jejich sen. (TV Nova)

(více)

Recenze (356)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s předchozími částmi velký posun k mainstreamu, i díky účasti Tiny Turner. Přesto správně ujetá záležitost, při které jsem se celkem slušně bavil. Některé scény, jako je souboj v aréně s motorovými pilami, se povedly. Jiné méně (těch hoven tam na můj vkus bylo příliš) a celkově velmi slušná trojka. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Wow, během té jaderné války (která možná byla před prvním, možná před druhým dílem) musela Austrálie schytat opravdu pořádnou šupu, protože se na jejím území protrhlo předivo reality a otevřel se tam portál do Země Nezemě - až na to, že si tu děti tentokrát spletou Petra Pana s Panem Rockatanskym, a po hodině skutečně pohledného a evidentně drahého postapo festivalu začnou pohádku o tom, jak Týna bez Bořka, ale zato s hromadou prasečích sr.... exkrementů začala po svém přebudovávat civilizaci, a ta překvapivě funguje stejně dobře jako její herectví:) George Miller se musel někde mezi roky 1981 a 1985 definitivně zbláznit, protože třetí Mad Max je totálně WTF pohádka, která mi pořád svým způsobem práce s žánrem připomínala Evil Dead 3 (to bude možná těmi motorovkami;)). Ne že by to nebyla legrace, ale je to úlet naprosto mimo všechny očekávatelné koleje - a že koleje tady hrají sakra důležitou roli, protože se pan Miller odhodlal osedlat kromě methanových tryskoaut potažených kravskou kůží i železného oře:) Nevěřícné vrtění hlavou doprovázené setrvalým úsměvem a občasným uznalým zamručením při hodnocení snímání těch několika akčních scén, které tu jsou k vidění, mi brání třetího Maxe strhat, ale mám opravdu VELKÉ obavy o to, co vyleze z Fury Road... Jestli totiž tohleto Miller napsal a pak zrežíroval, je to neklamná známka toho, že absolutně neví, co činí. WTFózních 60%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Velký rozpočet tentokráte udělal velký film. Postapokalyptický svět je úžasný. Nejenom skvostná výprava, ale celkový felling snímku je na té nejlepší možné úrovni a přestože je Tina Turner stejně dobrá herečka jako zpěvačka (přeberte si to jak chcete) a příšerně politicky korektní téma jako je záchrana malých dětí notně zacloumá benevolencí diváků milujících předchozí dva díly, nedá se dělat nic jiného než si do posledního zrnka písku z Velké Nicoty užívat strhující podívanou, která protentokrát nevsadila na auta (aby vám pak v úchvatné naháněčce na konci vytřela zrak) a zároveň se i trochu zaobírá světem okolo. Mel Gibson úspěšně soupeří s diamantem co se celkové tvrdosti týče, já mu to žeru i s navijákem a můžu s klidem konstatovat, že pod Kopulí hromu se skrývá jednoznačně nejlepší film série! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12,305,523Tržby USA $36,230,219Tržby Celosvetovo $52,800,000║ úvod dobrý ale potom sa to v druhej polovici v púšti plnej detí mierne zbrzdí ale aj tak celkom slušný priemer /videl v kine: 70%/(filmový festival Cinematik 2014) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ještě více se všechno zvedlo .... ale ve výlsedku to spíše kleslo a ani náhodou tento filmeček nemá na první natož druhý díl. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bohužel třetí díl již nedokázal navázat na zdařilý první a druhý díl a kultovní akční film se tak přeměnil v podprůměrnou slátaninu o ničem. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Určitě nejhorší Max, ale před vysokorozpočtovou výpravou musí člověk stejnak smeknout. Bartertown se hemží propracovanými postapo kreaturami ve vynalézavým kostýmech a má to šťávu. Souboj s Blasterem je skvělý a je škoda, že přišel tak brzo. Hodně se mi líbilo, jak Maxe vyhnali do pouště a dali mu na hlavu tu znepokojivou masku. Pak ho bohužel najde banda retardovaných dětí a začne to být dost nuda. Najednou se tam moc nemluví a je to celé tak divně urychleně sestříhané. Optimistickej hudební doprovod tomu taky nepomáhá. Finální honička není špatná, ale kam se hrabe na intenzivní náser s tahačem z dvojky. Je to prostě nevyvážený film se skvělým začátkem a podprůměrným koncem. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poslední Max předvádí variaci na již dříve řečené. Návrat organizace lidí ke kmeni, tlupě a vznik mytologie s náboženstvím se tu akcentuje více než v předchozím díle. Necítím se dvakrát povolaným k hodnocení, jak věrně - cargo kulty v našem skutečném světě však vykazují určité podobnosti s uctíváním Walkera bandou od ostatních odtržených dětí. Ovšem degresu civilizace do podoby Bartertownu přesvědčivost chybí. Logika jednání lidí však nikdy nebyla silnou stránkou Millerových výtvorů. Proč kupříkladu dávají Maxovi při vyhnání do pouště pravděpodobně nesmírně cenného koně? Proč se Bartertown nachází v poušti uprostřed ničeho, když lidé v okolí musí vědět, že děti o relativně pár kilometrů dál žijí v oáze plné vody (co ta prasata a lidi pijí?). Já vím, je to hloupé se takto ptát. S uvážením žánru, s uvážením, že vyprávění se na konci ukáže býti legendou o svatém Maxžíšovi, který vyvedl lid z pouště a teoreticky je vše povoleno. Ale zase na druhou stranu... všechno si povolit, to není moc odvážné... Takže... chvílemi to hezky vypadá dík bizarním kostýmům a rekvizitám, jinými chvílemi to nechtěně rozesmívá (střídání dravé a tesklivé hudby při smrti Mlátičky) a po většinu času dokazuje obnošenost předchozího dílu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Mne je jedno, čo to je. Ale smrdí to ako hovná.“ Melovi Gibsonovi sa už veľmi nechcelo tretí raz sa vrátiť do úlohy "šialeného" Maxa a z výsledku je to bohužiaľ dosť poznať. Do trojky sa evidentne veľmi nechcelo ani kvalitnému scenáru, ktorý je slabý a väčšinou umiestnený do pekne (ale nenápadito) stvárneného „post-apokalyptického meste budúcnosti“. Tomu tvrdou rukou vládne speváčka Tina Turnerová, ktorá je, bohužiaľ, nakoniec ešte tým zaujímavejším, čo štandardne nakrútený film ponúka. Nevraviac o nie príliš funkčnej "detskej rovine", ktorá z drsnej série robí rozprávku o nádeji a mýte. Škoda, ale napriek prítomným mínusom je to solídne, zvučne a zručne urobené remeslo, ktoré sa minimálne vyrovná podľa mňa preceňovanému originálu, ale na výbornú dvojku nemá ani omylom. Viac na mojom ex-blogu: http://ivokucera.blog.sme.sk/c/156786/Sialeny-Max-3-60.html ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Ohromný celosvětový úspěch druhého Šíleného Maxe vyvolal záplavu povětšinou druhořadých kopírek, které v 80. letech vládly videopůjčovnám. Režisér a scenárista George Miller na to zareagoval nečekaným tahem. Namísto toho, aby šel přímočaře vstříc divákům, kteří bažili po opakování předchozího snímku, vytvořil třetí díl série jako naprosto odlišnou variaci postapokalyptického mýtu. Dodnes povětšinou nedoceněný, ale o to více fascinující Dóm hromů, přitom právě v rámci celé ságy vyniká svou osobitostí a inspirativní výstředností, která spojuje prostředí postapokalypsy se zaniklými (western, noir) i populárními žánry své doby (dětské dobrodružky ve stylu Amblinu). Stejně jako v druhém filmu i tentokrát Max představuje legendami opředenou postavu v mýtech jedné postapokalyptické společnosti. Při tom se stává spíše průvodcem tímto bizarním novým světem, kde proti sobě stojí dvě ženy, které na svých bedrech nesou zárodky dvou nových, ale zásadně odlišných civilizací. (anotace pro maraton série v kině Aero, 2019) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pribehove je tenhle dil nejzajimavejsi, i kdyz misty uz to je zbytecne prekombinovany a uchylny, taky je tu asi nejlepsi hudba ze vsech dilu a nejzajimavejsi kulisy. Problem je, ze tu neni skoro zadna honicka a Max ani nejezdi ve svym autaku. Co se tyce Tiny, ta mi nijak zvlast nevadila. Porad docela slusna zabava, ale slabsi nez druhej dil. ()

movie 

všechny recenze uživatele

No-tohle už je hodně špatný!Snaží se to být tak trochu úchylný, ale víc než byla jednička a dvojka dohromady a díky šílenému výstupu Tiny Turner se na to ani nedá koukat... ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Viděno po letech s ucházejícím dabingem na mne měl film naprosto jiný účinek. Do půli docela pěkná akčňárna, od půlky spíše filosofické postapokalyptické drama. Až nyní jsem ve třetím díle Maxe viděl ten onen odkaz na "předurčenost hrdiny", nemožnost se vymanit ze zajetých kolejí vlastní a obecné existence atd. Třetí díl opravdu není tak špatný, jak jsem si původně myslel a jak ho vnímá řada lidí. Je to úplně jiný film, než byl třeba díl první, což byl technicky dokonalý nízkorozpočtový, chladný akční grindhouse. Zatímco třetí díl je v podstatě vskutku filosofií o lidstvu a jeho osudu jako takovém a o archetypu hrdiny, jímž Max chtě nechtě prostě je ... A pokud bych měl hodnotit v rámci subžánru, tedy "postapokalyptické drama", je to ten nejlepší kousek, jaký jsem kdy viděl ... ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Třetí díl ŠÍLENÉHO MAXE nenabízí Millerovu atmosféru (čistá apokalypsa), děj je prázdnější, napětí není tak silné a Mela Gibsona už to tak moc nebaví. Tak trochu zbytečný film, těším se na pokračování ŠÍLENÉHO MAXE opět v rukách pana Millera Mad Max: Fury Road. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První 2 díly super a třetí díl taková blbost... Čekal jsem zase nějakou akční záležitost, ale tohle byla taková podivná pohádka, která vypadá asi jako mix Vodního světa a Stroje času. Chybí tady totiž to nejdůležitější z prvních 2 dílů - akce a honičky. Místo aut totiž ve filmu můžete vidět akorát tak stádo harantů, stádo prasat a hromady hoven. Závěr filmu sice jednu honičku nabídne, ale ta je úplně o ničem, protože se odehrává převážně na kolejích. Mimochodem je zajímavý, že všechno ve filmu vypadalo, že se to každou chvíli rozpadne, ale celá trať byla v naprosto perfektním stavu. Všude pečlivě nasypanej a upravenej štěrk podél celý tratě, pražce vypadaly jako nový a koleje nebyly ani trochu rezavý. Jsem docela zvědavej na 4. díl, protože věřim, že větší blbost, než tohle to snad nebude. Jediný pozitivum na tomhle filmu vidim asi v tom, že jsou podle něj pojmenovaný moje oblíbený hudební výběry Thunderdome. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Filmařsky suverénně nejlepší, o tom se snad ani nebudeme bavit. Třetí Max už není béčkové carsploitation, ale áčkové mainstreamové postapo (výrazně lepší, než třeba Vodní svět a technicky v podstatě nadčasové), které jen v poslední třetině posílá do horoucích pekel scénář (baví ovšem humor). Gibson je skvělý, Tina Turner jakbysmet... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Trošku horší než druhý díl, hlavně kvůli tomu, že už to neni tolik akční a Mel Gibson už tady neni ten správnej bojovník silnic, ale jinak to je skvělej film a Master a Blaster jsou prostě boží. ()

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Reklama

Reklama