Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Rian_witcher 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po první sérii: Určitě zajímavá variace na Akta X. Moc se mi líbilo zasazení do 50-60 let 20. století a s tím související atmosféru panující v USA. Nádherně působí i kostýmy a rekvizity. Nejvíce mi vadí trochu rušivé skloubení se špionáží. I když postavy a příběh špionů je zajímavý, nechytlo mě právě spojení s tématem UFO. Pochvalu naopak zaslouží výběr jednotlivých případů, z nichž jsem už o většině slyšel a zajímal se o ně. Nerad bych chválil jednotlivé herce, protože casting se dle mého vyloženě povedl a "Malíček" jednoznačně dokázal, že se zaškatulkování do rolí syčáka z Game of Thrones určitě nemusí bát. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Na začátek je nutné zdůraznit, že seriál je inspirovaný skutečnými událostmi asi stejně volně jak volná jsou varlata starce o letních pařácích. Project Blue Book je nejsilnější v pasážích, ve kterých Hynek vědecky vysvětluje možné racionální alternativy v pozorování UFO a pokud by se v tomto duchu odehrával celý seriál s lehkým nádechem tajemna, které by to kořenilo, byl bych blahem bez sebe. Racionalita a fakta ale dnes nikoho nezajímají, zvláště ne konzumní diváky televize, takže místo budování skeptické stránky (o které Modrá kniha vždy byla) nastává octově-alobalový Disneyland a prim hraje výhradně konspiračně-špionážní drama, fyzičtí mimozemšťané naložení v nádržích na amerických leteckých základnách nebo muži v černém pronásledující hlavního hrdinu. Tvůrci dávají okázale najevo, že seriál se zakládá na skutečných událostech, ale skutečný je na něm jen fakt, že Hynek byl v minulém století poradcem v několika po sobě jdoucích projektech zkoumajících fenomén UFO, jinak je vše kompletní fikce a mix dnešních všudypřítomných konspiračních teorií o mimozemšťanech a jejich pozadí. Přesto je Gillen v roli Hyneka natolik zábavný a Malarkey v roli smyšleného kapitána Quinna tak debilně správně americký, že to funguje. Funguje to ovšem výhradně díky nim a zhruba patnácti minutám v každém díle, ve kterých přichází ke slovu skepticismus. Potenciál námětu ležel úplně jinde než v konečném výsledku, ale co čekat od (pseudo)History produkující vedle tohoto seriálu třeba Vetřelce dávnověku. Historii? 70 % ()

Reklama

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Seriál má 2 řady, ale vlastně je to řada jen jedna. Obsahem jsou taková retro Akta X, ale v nicotném rozsahu a laciném céčkovém kabátku. Příběhy furt dokola to samé a stěží zaujmou, atmosféra nulová, a i ti ufóni jsou zde pořád jen nějaké barevné a rozmazané svítící fleky. No, mizerie. Převaluje se to všechno mezi odpadem a jednou hvězdou za snahu. A ta otravná a zbytečná linka o jeho znuděné manželce tomu taky nepomáhá. (11%) ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Po dvou zhlédnutých sériích musím konstatovat, že jsem byl vcelku mile překvapen o tom, co jsem ještě nevěděl z předchozích seriálových počinů a la Akta X, ve kterých se nás tvůrci snažili seznámit o různých aspektech nadpřirozených jevů a to nejen z oblasti UFO a USO. V této sérii se seznámíme se sympatickým brýlatým pánem Josefem Allenem Hynekem, který se narodil českým rodičům v americkém Chicagu již v roce 1910 léta páně. Svůj život zasvětil zkoumáním a bádáním zejména po takzvaných neidentifikovatelných létajících objektech, které všichni známe pod zkratkou UFO. Společně se svým kolegou z letectva Michaelem Quinnem byl pozván jako vědecký poradce k tomuto projektu nazvaném Modrá Kniha o kterém zajisté slyšeli všichni skalní příznivci kultovního seriálu Městečko Twin Peaks a to díky majoru Briggsovi, který tento název nesčetněkrát jmenoval v druhé sérii. Po trošku seznamovacích úvodních dílech, kdy se hlavní protagonisté asi teprve rozkoukávali a kde jsme se stali svědky mnoha nevysvětlitelných záhad, které nám byli trapně vysvětleny, že by tomu nevěřil snad ani Neználek ve Slunečním městě se tento seriál rozjede na plný pecky a my se postupně stáváme svědky všelijakých konspirací, které jsou všeobecně známy a mnohokrát zfilmovány. Namátkou připomenu Roswellský incident, Muži v černém, Pitva mimozemštana, různé záhady kolem oblasti 51 a konečně taktéž incident, díky kterému se natočil sci-fi trhák Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu na kterém sám pán Hynek spolupracoval jako poradce, protože i díky němu známe pojem Blízká setkání a to jako klasifikační systém těchto nevšedních setkání. Samozřejmě zde tvůrci zamotali strach ze Sovětského svazu a to hlavně v té podobě, že za všechno nevysvětlitelné můžou soudruzi ze SSSR, ale díky vědeckým machrům, kteří je dokázali takzvaně opíjet rohlíkem se svými fascinujícími vysvětleními nevysvětlitelných jevů můžeme být dodneška rádi, že spoušť, která na nás mířila bezmála čtyřicet let nebyla spuštěna. Taktéž mě pobavili díly, kde vláda USA strašila lidi až do té míry, že vykupovali obchody a stavěli si protiatomové kryty, které by jim asi moc nepomohli, protože mi připadali jako z papíru. Od konce první série a hlavně v akčně nabité druhé sérii jsem doslova nespustil oči z obrazovky a jen doufám, že tyto příběhy, které jsou prý inspirovány skutečnými událostmi budou pokračovat v minimálně tak kvalitním vyobrazení. Prozatím po druhé sérii dávám zasloužených 90%. ()

Dm1tr1j 

všechny recenze uživatele

Nalákalo ma herecké obsadenie, české meno hlavnej postavy a predovšetkým prehlásenie, že dielo bolo vytvorené na základe skutočných prípadov, ktoré projekt Modrá kniha riešil. Po obidvoch sériách som však práve z tohoto najväčšieho ťaháku zostal najviac sklamaný. Okolo reality ten seriál skutočne veľmi nešiel. To by mi ani ale až tak nevadilo keby bolo vedeckému prístupu umožnené prejaviť sa na plno. Narážam na veľké množstvo záberov, ktoré neboli ďalej vysvetlené. Vo väčšine častí sa objavilo niečo extrémne čo Ďalej nebolo vôbec objasnené. To však môžeme pričítať aj tomu, že seriál bol zrušený a k týmto veciam sa nedostali. Môžeme však polemizovať aj o opačnej situácii, že práve toto množstvo nevysvetlených scén mohlo za zničenie diváckej túžby, sledovať seriál. Seriál sa snažil vyšponovať napätie do neskutočných hodnôt. Avšak to malo za následok jav, ktorý poznáme z počítačových hier. Na konci cutscény vždy postava povie niečo extrémne prehnané aby hráč vo svojej nekonečnej zvedavosti rýchlo dohral ďalší úsek hry a dozvedel sa vysvetlenie. To by v seriáloch existovať nemalo. Tento prístup vytvára nudné časti kedy divák rovnako dostane prehnanú hlášku ale pritom vie, že buď sa odpoveď dozvie až o dve časti neskôr alebo vôbec. Teda po hláške čaká bombu ktorá ale nepríde. Keď nepríde každých 15 minút, je niečo zle. Seriál sa často dostal do zóny čisteho sci-fi kedy nedával zmysel, pretože podporoval fantazmagóriu a nie skepticizmus a vedecký prístup. Aj napriek prehnanej snahe o budovanie napätia a občasným šialenostiam z hláv tvorcov som si ale seriál obľúbil po prvej sérii. V polovici druhej série som už ale začal pretáčať dopredu časti, ktoré som vedel, že budú znovu spomenuté alebo nevýznamné. To by som si pri naozaj dopre rozprávanom príbehu nemal môcť dovoliť. A tak na konci druhej série som už len chcel vedieť posledné info o mužoch v čiernom a misii na antarktíde ale ani toho sa mi nedostalo....a tak aj napriek dobrým hereckým výkonom, vernému zobrazeniu vojenskej (de)mentality a ignorancie som nakonci bol sklamaný. Celkovo 3 hviezdy. Pôvodne boli štyri ale po dopísaní tejto recenzie som si už nie takí istí týmto hodnotením. ()

Galerie (312)

Zajímavosti (20)

  • Dům na začátku epizody, kde žije matka s dětmi, kteří se stanou svědky havárie UFO, je stejný dům, který byl použit pro filmování seriálu Akta X (od r. 19893) jako Mulderův dům. (PATRICK96)
  • Generáli vo vypočúvacej miestnosti stoja na mieste bez pohnutia. Ich poloha v miestnosti sa však v jednotlivých záberoch mení. (koba)

Reklama

Reklama