Undercurrent

Film-Noir / Thriller

USA, 1946, 116 min

Příběh o ženě, která se provdá za bohatého podnikatele. Zezačátku to vypadá, že jejich štěstí nebrání nic kromě obav o to, aby mu byla reprezentativní manželkou ve společnosti a podobně. Postupem času se, ale do jejich vztahu vkrade někdo třetí - Allanův bratr Michael. Allan ani nikdo ze služebníků o něm nechtějí mluvit, a tak se Ann rozhodne zjistit pravdu o záhadném Michaelovi sama. Jediným problémem tohoto dramatu je to, že se strašně dlouho rozbíhá a má zbytečné dvě hodiny. Atmosféra ve druhé půlce byla úžasná a napínavá. Bohužel ta první půlka působí trochu jako nudné vyprávění o téměř idylickém manželství, které je narušeno záhadou. Určitě tam ta idylka a určitá bezstarostnost patřila, aby mohl patřičně vyniknout závěr, ale jenom si myslím, že to bylo zbytečně natahované a zdlouhavé. Herci samozřejmě výborní. Škoda, že Mitchum neměl moc prostoru.(18.8.2011)

Mysteriózní, napínavý od začátku do konce a s výborným castem. Hlavní postavou příběhu je Ann, hraná standardně dobrou Hepburn, která působí z počátku naivně a chvílema afektovaně, nicméně poté co se krátce po svatbě začnou vynořovat manželova podivná tajemství a on začíná dost nepřiměřeně reagovat, mění se v posedlého slídila a podezírá manžela z toho, že má něco společného se zmizením bratra - všechno je ale kapánek jinak a zapletenější. Mitchum tu bohužel příliš prostoru nemá, nicméně tu září Taylor jako manžel Ann, který se postupně mění v pěkného psychopata a vypadá opravdu ďábelsky. Pro Taylora je to první film po jeho návratu z vojenské služby ve 2sv.v. a jeden z mála filmů kde si zahrál vysloveně bad guye (podle mě jsou takové už jenom předválečný noir Johnny Eager, o něco pozdější protikomunistcký Conspirator a western The Last Hunt). Je to každopádně škoda že nedostal víc takových příležitostí, protože jako zločinec nebo psychopat byl podle mě naprosto dokonalý a perfektně se do takových rolí hodil. 4,5* A ještě si neodpustím poznámku - zajímalo by mě, jestli ta osoba co tu rozhazuje svůj "odpad" u všech těch noirů, některý z nich opravdu viděla..... Tímto tě zdravím R00kieee(26.6.2011)