Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá světová válka, 7. duben 1944. Pro tisíce vězňů z celé Evropy ve špinavých barácích a s jídlem na příděl den jako kterýkoliv jiný. Zatímco ostatní chtějí jen přežít, skupinka vězňů připravuje útěk. Když se spoluvězni shromažďují na večerní přepočítávaní, jsou už šestadvacetiletý Fredy a o šest let mladší Valér ukryti v jámě pod hromadou trámů. Nevyzrazení potřebují vydržet tři dny. Tak dlouho Němci hledají ty, kteří se pokusí o útěk z koncentračního tábora v Osvětimi. Když zvuk sirén ohlásí konec hledání, dva vyhladovělé a zmrzlé mladíky čeká sto kilometrů přes hory a nepřátelské hlídky na cestě do rodné země, na území Československa. Pokud to zvládnou, sepíšou zprávu o osvětimském pekle. Ten nejtěžší okamžik je však teprve čeká – přesvědčit svět, aby uvěřil. Film zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Iba 4 poznámky, k tomu, čo ma prekvapilo. 1 - že prvá, táborová polovica, je naozaj napínavá, dobre natočená a veľmi umne maskuje svoj rozpočet. 2 - že druhá polovica je absolútne nezvládnutá, scenáristicky aj režijne, a na svoju krátkosť aj neuveriteľne rozvláčna nuda, akoby sa po úteku z Osvienčimu všetkým odnechcelo sa s tým akokoľvek namáhať, ako keby sa všetky peniaze minuli na tábor a oni to už len chceli nejako čo najrýchlejšie dotiahnuť. 3 - majstrovský aktualizačný ťah so záverečnými titulkami. 4 - že režisér, čo obdivuje Ejzenštejna, Triera či Scorseseho a v súčasnosti má na Slovensku takmer monopol na réžiu, je tak podozrivo málo invenčný a výbojný, zvlášť pri takto (obete holokaustu odpusťte!) prevarenej téme. Môžu za to neprekonateľné mantinely slovenskej produkcie ? ()

erased 

všechny recenze uživatele

Překvapivě solidní holocaustový výlet, ač je trochu škoda, že Auschwitz vypadá trochu jako perfektně uklizený dětský tábor. Otazník zůstává stát hlavně nad roztěkanou kamerou, kdy se roztřesené handheld podivnosti jednu chvíli objevovaly úplně náhodně, a jindy naopak perfektně zachytávaly stav hrdiny. Single-shot závěr je ale naprostá lahůdka. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet EUR 3,2milióna║ Tržby USA ║ Tržby Celosvetovo $233,876▐ Studený psí čumák, veľmi chladné, o lepšiu emóciu nezakopneme, cit a prehĺbenie k posatvám ani z ďaleka, je to na oko artové ale bez väčšieho efektu. Ani sa nečudujem, že to malo len takú skromnejšiu minutáž. Veľmi málo výrečné a minimálne pútavé. Prvý krát som pri tom úplne zadriemal. Peter Bebjak sa na vyššiu ligu môže len hrať ale mať na ňu nikdy nebude. Nepomôžem si ale z jeho filmov aj keď niektoré nie sú úplne na zahodenie, je cítiť strašný copyright. Je to taký Slovenský Paul W.S.Anderson.  /45%/ ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Filmařsky se to těžce hodnotí. V rámci filmařiny to totiž taková podívaná není. Je to těžký, chaotický, ale asi  bych neřekl  nudný jako hodně lidi předhazují. Tady asi opět narážíme na to, že režisér, jak je jeho zvykem, chtěl zpropagovat nějaký historický a hlavně hrdinský příběh. Na řemeslo se asi tolik nehledělo. Což mi osobně ani tolik nevadí. Hlavně film dokáže i mě docela znechutit, což se často neděje, jen je škoda, že scéna je naprosto random a nezapadá vůbec do konceptu příběhu. Viz lidé v lese s koněm. Co říci? Hodnocení je škoda. Ale vlastně je v rámci filmařiny pochopitelné. Ale lidé budou kritizovat zrovna to, co z objektivity nedává smysl. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Film, který strašně moc chce být něčím víc, ať už co se týče atmosféry, kamery nebo příběhu, ale ve všech ohledech se mu to nedaří. Škoda, že se toho ujmul Peter Bebjak, který nemá kvalitu na to tenhle jednoznačně parádní námět posunout tam, kam by měl patřit. I přesto se na to ale díky krátké stopáži dá dobře koukat a nenudit se u toho, ale právě stopáž je tu zároveň i problémem, protože film nemá čas diváka upoutat ve scénách, ve kterých by měl být nejvíce na trní (což bylo nejvíce vidět především při útěku hlavních postav z tábora, kdy snad každý člověk musel očekávat daleko více). Celkově ale nemůžu říci, že jsem zklamaný. Čisté 3* ()

Galerie (32)

Zajímavosti (13)

  • Jan Nedbal pro roli Pavla drasticky zhubl. Po vzoru Christiana Balea přestal jíst a začal pít whisky. Měl nanejvýš polévku, pil kávu a kouřil. Tímto stylem zhubl za měsíc a půl 7kg – během natáčení vážil 55kg. (marokankaa)
  • Noel Czuczor v rámci prípravy na rolu Alfréda Wetzlera schudol 18 kilogramov. Docielil to prísnou diétou a cvičením. O samotnej príprave na film v rozhovore s The L.A. TIMES sa vyjadril takto: "Fyzická príprava nebola jednoduchá, ani príjemná, ale kombináciou disciplíny a odhodlanosti bola dosiahnuteľná. Omnoho ťažšie bolo nájsť pravdu v tom, čo som nikdy nezažil a uveriteľne stvárniť pohnútky človeka, ktorému, ako jednému z miliónov ďalších, vzali všetko čo mal a poznal, a ktorý sa napriek tomu rozhodol nevzdať a bojovať. To bola tá najväčšia výzva." (darkphoenix)
  • Budova, v ktorej podľa historických zápisov Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba pomohli spísať správu o činnosti koncentračného tábora v Osvienčime, sa nachádza stále na tom istom mieste ako v roku 1944, a to na Hollého ulici v meste Žilina, SR. Podľa aktuálnych údajov, tam sídli aj naďalej Židovská náboženská obec. (funesfilm)

Související novinky

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

Oscary a rekordní počet cizojazyčných kandidátů

09.01.2021

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) v pátek představila svým členům užší výběr 93 snímků, z nichž budou vybíráni finální kandidáti do kategorie nejlepšího cizojazyčného filmu pro… (více)

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

Režisér Čáry se vydal do Osvětimi

17.01.2019

Jeden z nejúspěšnějších slovenských režisérů Peter Bebjak (Čára, Spravedlnost) připravuje nové drama z koncentračního táboru Osvětim. Snímek Správa / The Report se pak navíc možná dočká i americké… (více)

Reklama

Reklama