Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou úsměvného příběhu je osmnáctiletý zednický učeň a dobrovolný hasič Matěj Hůrka, který žije u babičky na malebné vesnici, ze všeho nejvíce miluje přírodu a chtěl by být lesníkem. Kromě toho ovšem prožívá první lásku k hezké Barče Cupalové, která se vrátila k rodičům po delším pobytu ve vzdáleném okresním městě. Matěj je však příliš nesmělý, a tak než se večer na tancovačce rozkouká, přebere mu Barču suverénní frajírek Evžen. A zatímco jeho babička přemýšlí, jak vnukovi, kterého po smrti jeho matky vychovává sama, oznámit, že se bude vdávat za energického důchodce Vokurku, Matěj se potýká se svými vlastními milostnými problémy a dalšími poněkud choulostivými potížemi. Schůze představenstva družstva řeší jeho přestupek proti mravnosti, když se večer koupal v lesním rybníku a "střetl" se tam s děvčaty, která se také koupala, samozřejmě nahá. A zatímco Matěj prochází dalšími mírně lechtivými peripetiemi, začíná si Barča uvědomovat, že skutečný charakter není samolibý frajírek Evžen, ale právě Matěj. Než však budou moci strávit noc v objetí, musí se ještě mnohé stát. Například se objeví zkušená, atraktivní Tereza, která se na krátký čas o Matěje zajímá, uchazeč o funkci předsedy Cupal přijde o naději, když je přistižen ve stohu s půvabnou sekretářkou Zdeničkou, shoří jedna stodola a Matěj se stane hrdinou. (TV Nova)

(více)

Recenze (92)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Socialista (a sociál) Matěj se v úvodu filmu stane svědkem toho, jak Jessica Fletcher a šerif Amos Tupper chtějí mít sex (2x) v poli, což přeruší práškovací letadlo. Mno a celý film je pak o tom, jak Matěj pronáší jedno moudro za druhým (dobově stylizované) a balí holky. Taky tam jsou předsedové, veselky (uslyšíme šlágry z TV Šlágr "Vyhrávala Kapela", "Nemelem Nemelem" nebo "Hošíčku, přijď za svítání"), pimp Podhůrský a Milada Ježková (která se nikoho na sklep neptá!!). Jinak Matěj nepije, uráží ho sexistický poznámky jeho kamarádů - paniců a je environmentalista. Má to ale i několik humorných momentů; 1) Nahý holky se svlíknou z šatů (můžeme si prohlídnout všechny bobříky) a jdou se koupat do rybníku, na čež se jedna zeptá "jsou tu žaby?" 2) Ježková se provdá, ale o svatební noci spí s ženichem Matěj a důchodce se ho zeptá "Umyl sis nohy?". Bohužel to je tak vše, navíc autentičnost uvedených humorných scén nelze textem popsat... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo teda dost hrozny. Jeste, ze film neni moc dlouhej a nestihne vas unudit k smrti. Pribeh by sice nebyl uplne nejhorsi, ale vetsina situaci je strasne krecovita a vtipnejch scen tu je fakt minimum. Reziser to proste nezvlada a pribeh se mu tak rozbiji na jednotlive (misty skoro ani nenavazujici) scenky. A do toho Matej, kterej se misty chova jak Napoleon Dynamite. 2* davam za docela slusnou kameru a za Zdenka Podhurskeho, kterej sice nic extra taky nehraje, ale jeho postava je proste cool. ()

Reklama

xenopus 

všechny recenze uživatele

Matěji, proč tě holky nechtějí? je taková letní člověčinka, nijak dlouhá, s jasnou zápletkou, s ne nijak složitými postavami a s od začátku zřejmým koncem. Někdy značně impotentní dialogy (i když zcela v duchu doby vzniku) film kazí ještě víc, samozřejmě kromě podivné hudby a podivného hlavního „hrdiny“. Režisér si s dějovou návazností jednotlivých scén příliš hlavu nelámal, a tak ačkoliv sledujete bez problému dějovou linku, hodně obrazů na sebe příliš nenavazuje. Dita Kaplanová byla kost. Role Terezy Vokurkové jen ukázala to, co se dělo už tehdy a co není žádná novinka, jen pořád se to moc nebere v potaz – že dáma, ačkoliv je iniciátorem sexu a je-li chlapcem odmítnuta, stejně v očích ostatních zůstává tou slušnou a dobře vychovanou slečnou, zatímco chlapec je ten nechutný dobytek dychtící jen po sexu. Jinak tu také máme českou vesnici v předtroškovském podání: kradení koláčů na svatbě, vysedávání po hospodách už od odpoledne, praní se na vesnických zábavách, kde hraje dechovka, předhánění rodičů při řečech o věnu a majetku, vesnického prvního samce Evžena, který si o sobě myslí kdovíco, přitom… a tak… Celkově poněkud slabší snímek, ani nevím, co vlastně bylo pointou – a tu vyžaduju bez výjimky, zvlášť když zpracování samotné mě ani zdaleka neuchvátilo… Slabé 2*. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Ale prečo nie... Za dve a pol zaokrúhlené dolu. Snaha využiť spomienky a motívy z Hoří, má panenko - preto tie uvoľnené dialógy, hasičské kulisy a dokonca i niektorí herci. Chýbala tomu vážnejšia zápletka, čo je však možno tiež úmysel á la Forman. Ktohovie? V každom prípade to nie je komédia, skôr taký odraz doby... ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"To by se hodilo i dneska, to není špatnej nápad." Nechápu, proč je pod tímto titulem, slovo komedie.Tento film, který je doprovázen nádhernou muzikou skladatele Jana Klusáka a která obsahuje i některé motivy z hudby k seriálu Nemocnice na kraji města, mně spíš připadá, jako lyrický a místy dojemný příběh dospívajícího chlapce, který má své vlastní názory a morální hodnoty a proto ho jeho okolí bere jako podivína a blázna, ale který si i přes tato různá příkoří, dokáže získat lásku dívky Barči, do které se zamiloval a stává se i místním hrdinou. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel např. v Týně nad Vltavou. (rakovnik)
  • Bronislav Poloczek vzpomíná, že ho při natáčení šoupli do traktoru a dali mi šesti radliční pluh a měl půl hodiny na to, aby se naučil s tím zacházet. Povedlo se mu skončit i v příkopě. (cariada)
  • Kulturní dům, kde se konal vesnický bál, se nachází v obci Bzová čp. 166. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama