Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postavou úsměvného příběhu je osmnáctiletý zednický učeň a dobrovolný hasič Matěj Hůrka, který žije u babičky na malebné vesnici, ze všeho nejvíce miluje přírodu a chtěl by být lesníkem. Kromě toho ovšem prožívá první lásku k hezké Barče Cupalové, která se vrátila k rodičům po delším pobytu ve vzdáleném okresním městě. Matěj je však příliš nesmělý, a tak než se večer na tancovačce rozkouká, přebere mu Barču suverénní frajírek Evžen. A zatímco jeho babička přemýšlí, jak vnukovi, kterého po smrti jeho matky vychovává sama, oznámit, že se bude vdávat za energického důchodce Vokurku, Matěj se potýká se svými vlastními milostnými problémy a dalšími poněkud choulostivými potížemi. Schůze představenstva družstva řeší jeho přestupek proti mravnosti, když se večer koupal v lesním rybníku a "střetl" se tam s děvčaty, která se také koupala, samozřejmě nahá. A zatímco Matěj prochází dalšími mírně lechtivými peripetiemi, začíná si Barča uvědomovat, že skutečný charakter není samolibý frajírek Evžen, ale právě Matěj. Než však budou moci strávit noc v objetí, musí se ještě mnohé stát. Například se objeví zkušená, atraktivní Tereza, která se na krátký čas o Matěje zajímá, uchazeč o funkci předsedy Cupal přijde o naději, když je přistižen ve stohu s půvabnou sekretářkou Zdeničkou, shoří jedna stodola a Matěj se stane hrdinou. (TV Nova)

(více)

Recenze (92)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Tento film je docela tvrdý oříšek. Je to vlastně hrozná blbost, ovšem má svůj půvab. Nevýraznost hlavního hrdiny je zjevně režisérův záměr. Když točíte film o venkovském balíkovi, tak tu roli asi nesvěříte nejlepšímu herci Národního divadla. Právě určitá stydlivost Matěje dodává snímku uvěřitelnost a věřím, že v osmdesátkách se s ním mohlo ztotožnit plno chlapců, kteří u dívek neměli mnoho úspěchů. Podhůrský je dobrý magor, Kornová a Kaplanová hezké dívenky a hlavně scéna svlékání šesti dívek, když se jdou vykoupat, je nezapomenutelná. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Matěj měl teda docela úspěch u žen na to, jak je vystavěný název filmu. A když si vzpomenu na sebe. Mě nechtějí dodnes. Každopádně tohle je opravdu příšerný film. Hlavnímu hrdinovi je jen málokdy rozumět a při vší úctě k němu příliš hereckého talentu nepobral. Vše jen mechanicky odříkává. Jsou zde sice i kvalitnější herci, ale když máte k dispozici příšerný scénář a ještě příšernější dialogy, pak těžko můžete točit kvalitní film. Tím spíš, když není ani dobrý příběh. Je to vlastně drobná epizodka. Jemu se líbí holka a ta chodí s někým jiným. Nakonec sice zjistí, kdo je pro ni lepší partie, ale mezitím uvidíme celou řadu odhalených prsou a naprosto nesmyslné obvinění ze šmírování v duchu doby. Samotný "proces" s obviněným probíhá podle totálně stupidních pravidel. Bez kvalitní hudby navíc. A tak má film jen jednu zajímavou věc. Byl to nejspíš jeden z otvíracích filmů, ve kterém bylo vidět úplně vše. V osmdestých letech se totiž dost popustili stavidla toho, co ve filmu je možné vidět. A tak nejhorší je, že tvůrci s filmem neměli ale absoltuně žádné ambice a je to vidět. ()

Reklama

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Socialista (a sociál) Matěj se v úvodu filmu stane svědkem toho, jak Jessica Fletcher a šerif Amos Tupper chtějí mít sex (2x) v poli, což přeruší práškovací letadlo. Mno a celý film je pak o tom, jak Matěj pronáší jedno moudro za druhým (dobově stylizované) a balí holky. Taky tam jsou předsedové, veselky (uslyšíme šlágry z TV Šlágr "Vyhrávala Kapela", "Nemelem Nemelem" nebo "Hošíčku, přijď za svítání"), pimp Podhůrský a Milada Ježková (která se nikoho na sklep neptá!!). Jinak Matěj nepije, uráží ho sexistický poznámky jeho kamarádů - paniců a je environmentalista. Má to ale i několik humorných momentů; 1) Nahý holky se svlíknou z šatů (můžeme si prohlídnout všechny bobříky) a jdou se koupat do rybníku, na čež se jedna zeptá "jsou tu žaby?" 2) Ježková se provdá, ale o svatební noci spí s ženichem Matěj a důchodce se ho zeptá "Umyl sis nohy?". Bohužel to je tak vše, navíc autentičnost uvedených humorných scén nelze textem popsat... ()

joywork 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem si po dlouhé době připoměl schlédnutím v březnu 2016 mě pobavil. Odhlédneme li od nepříliš zajímavé hlavní dějové linky, tak nám snímek nabízí několik vedlejších příběhů, který plně a celkem přesně líčí onu dobu. Je tu i zahrnuta opatrná kritika ekologického i politického charakteru. Takže při soustředěnejším sledování film úplně rozkvete. Z dnešního pohledu je to solidní památka na 80 - átá léta zahnívajícího socialismu. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

OMG. To snad nemyslejí vážně? Hlavní hnusák v podání jakéhosi Wiesnera se snaží ztratit věneček, ale ty odporný, zlý a kozatý čuby mu dát nechtěji. Nebo jo? Že mu všechny tak hrozně nadbíhaly. Na téhle hlavní dějové lince se pak odvíjí další linky v podání debilní Ježkový a jejího Vokurky, podvádějící se dva manželské páry a něco jako agitka o dojivosti krav (Šimon Plánička ruléz). Do toho proběhne pár kozatých, koupajících se holek s fakt velkým "roštím" a jedna stodola plná slámy, která pak skončí v plamenech. Všichni tam neustále tancujou, zpívaj tam kapely, které ani neumí zpívat, jak je to falešný a prezentuje se hypermoderní kulturák. Never more... Toporný normalizační agitační film, který chce být děsně vtipný, místo toho je ale děsně trapný. 20% za pekelně ujetou postavu Zdenka Podhůrskýho :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Film se natáčel např. v Týně nad Vltavou. (rakovnik)
  • Yvetta Kornová když si přečetla scénář a zjistila, že se tam má svlíknout došla za režisérem a řekla, že to neudělá. On jí mezi čtyřma očima řekl, že to po ní chtít nebude. Pak přišel onen den a co se nestalo chtěl, aby se svlékla, což odmítla a musel se stopnout celý natáčecí den, což byl veliký malér. Naštěstí se producent a pak i celý štáb za Yvettu postavil. (cariada)
  • Zdeněk Podhůrský když byl na vojně, tak na ten film museli jít. Vojáci volali, že by mu dali nakládačku, protože tam hrál zápornou roli a ve filmu se špatně choval k dívce. On měl štěstí v tom, že byl ostříhaný a nikdo ho nepoznal. (cariada)

Reklama

Reklama