Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Highlander / Horal

Highlander
Highlander

Akční / Fantasy / Sci-Fi
USA / Velká Británie, 1986, 111 min (Director's cut: 116 min)

Režie: Russell Mulcahy
Hrají: Christopher Lambert, Roxanne Hart, Clancy Brown, Sean Connery, Alan North, Jon Polito, Hugh Quarshie, James Cosmo, Celia Imrie

komentáře
 zajímavosti
galerie
diskuze
 ve filmotéce
v bazaru
Na DVD od:12/2005Bonton

Obsah:

Vynikající fantastický snímek o muži, jehož cesta vede přes staletí a souboji, který začal v roce 1536 na skotských pláních a skončil o čtyři sta padesát let později v New Yorku. Jeho hrdinou je Connor MacLeod, nyní obchodník se starožitnostmi, který se v prologu utká v podzemních garážích Madison Square Garden v souboji meči s neznámým mužem. Poté co muži usekne hlavu, přijme do sebe mocný proud energie, která unikla z mrtvého těla. I když se děj sám odehrává v současném New Yorku, osnovou příběhu jsou osudy skotského horala, narozeného počátkem šestnáctého století. Connor MacLeod totiž patří mezi nesmrtelné, mezi skupinu ... (zobrazit celý text)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele kleopatra ****

Spolu s Tarzanem můj nejmilejší "Lambert". Škoda, že se tenhle skvělý film rozplizl v následujích dílech a seriálu, které staví jen na akční složce příběhu a sekání hlav. Tady šlo o lásku všech možných forem, přátelství a otázku, jestli je život věčný takové terno. Prostě krásná pohádka pro velký.

profil / všechny komentáře uživatele POMO ***

Dve herecké hviezdy, hudba Queenov a pekná škótska príroda vydajú na dnes už zastaralé, ale stále sympatické dobrodružstvo. Onu zastaralosť filmu robí hlavne trashový scenár, ktorý sa vezie v podstate iba na náznakoch a symboloch, ale k potenciálnej hĺbke námetu sa ani nepriblíži. Pre tehdajšieho mainstreamového diváka veľmi chytľavo namiešaná bejkovina.

profil / všechny komentáře uživatele Gemini *****

Who wants to live forever? Po shlédnutí tohohle filmu už možná chtít nebudete. To je ta bomba - ne šermířské souboje na konci 20. století, ne skvělé efekty, ale ta mystika, ten kodex podle kterého se nesmrtelní řídí...."There can be only one!" a "It's a kind of magic." jsou naprosto kultovní hlášky, staré Skotsko je nádherné a Connery jako Ramirez nemá chybu. Hudba od Queenů a Michaela Kamena je jednoznačně na Oscara, na jedné straně je tak dojemná a monumentální a na druhé straně hravá a dravá...a z toho pramení atmosféra filmu. Nesmrtelnost neznamená neporazitelnost, ale samotu, celé to vypadá tak nějak ponuře, všude může číhat hrozba....geniální.

profil / všechny komentáře uživatele Radyo ****

Na rozdíl od svých následníků tvůrci tohoto filmu ještě dokáží s daným námětem pracovat originálně a vkusně. Ovšemže to není oscarová tvorba, ale když to bude divák brát jen jako hodně povedené béčko, bude jistě spokojen.

profil / všechny komentáře uživatele Matty ***

Hudba Queenů, šermířské souboje, Christopher Lambert – co víc je třeba k pořádnému filmovému hitu? Řekněme, že kvalitní režisér a scénář, jehož absencí tohle poloamatérské béčko trpí nejvíc. Po čtyřiceti minutách budete vědět, jak to celé dopadne a nekonečně natahovaný závěrečný duel je jenom nevyhnutelným vyvrcholením předcházejících diváckých muk. 60% Zajímavé komentáře: pshimi, kitano, Fr

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma ***

Nechápu 5ti hvězdičková hodnocenní, ale proti gustu žádný dišputál. Christopher Lambert předvádí bezpochyb nejlepší výkon v životě a divím se čemu se zaprodal Sean Connnery(ten to pochopí až v druhém díle :D). Skvělý nápad, který je postupně zabíjen v dalších dílech.

profil / všechny komentáře uživatele mandes *****

Rozpočet $16miliónov Tržby Celosvetovo $12,885,193

profil / všechny komentáře uživatele AngelAngie ***

Lambert mě nikdy jako herec neuspokojil a to ani v tomhle jeho nejznámějším filmu.

profil / všechny komentáře uživatele Superpero ***

Z toho námětu se dalo vyždímat víc. Bitky, kromě té poslední, jsou dost nudné. Navíc je to moc dlouhé. Nejzábavnější jsou takový ty komický vsuvky (Lambert s reklamním úsměvem řekne náckovi "ty jsi nadřazená rasa" a hrozně ho oddělá samopalem). Utkvěl mi přehrávající záporák. Hudba se mi nelíbila. Queeni se možná hoděj do Flashe Gordona, ale k Highlanderovi bych zvolil něco méně gay.

profil / všechny komentáře uživatele Enšpígl ****

Na celém filmu je zajímavá hlavně ta myšlenka nesmrtelnosti. Představa že odteď jsem nesmrtelnej by mě zase až tak nepotěšila. Co bych jako dělal ? Četl tři sta let Mladou frontu ?? Dožil se konce všech telenovel který se v současně době vysílají v TV ? Ono i ta láska, že jo, se zamiluji do holky a za pár let s ní bude babička, tak přejdu na mámu a pak na dceru a pak na vnučku a to jako mám celý staletí šukat s jednou rodinou ? Takže to snímaní hlav v tomhle filmu mělo svůj smysl. Možná v historii by byla větší prdel, třeba dát facku Hitlerovi a přežít to, to by byla sladká pracovní činnost a jdeme do roku 1620 na Bílou horu, tam bych jako nesmrtelnej zcela změnil běh dějin, setkal bych za svého života s Cimrmanem i z Billem Gatesem, to už by byly jiný lahůdky, ale ať je to s tou nesmrtelností jak chce, několik lahůdek mě čekalo i v tomhle filmu. Efektně natočený šermování, slušně začleněný romantický prvek, charismatický Lambert, okouzlující Connery a především hudební pusinka od skupiny Quenn - Who wants to live forever.

profil / všechny komentáře uživatele movie ****

Tohle není špatný, ale zároveň to pro mě není ani nějaký kult.Jenom dobře nastartovaný příběh, který následně zabili dost nezdařené pokračování a seriály.Nicméně Lambert asi ve své nejlepší roli!

profil / všechny komentáře uživatele tron ****

"Kto by chcel žiť večne?" Tohto škótskeho vyhnanca som nevidel celé roky. Keď som sa napokon dostal k DVD, obával som sa, aby nebol nesmrteľný „len“ Queen. Ale hneď na mňa dýchla mystická atmosféra príbehu, v ktorom môže zostať len jeden. Putuje stáročiami. Aj svetom. Miluje ženy... ale nezomrie s nimi... a nad podzemnými garážami sa nachádza krvavé sychravé bojisko roku 1536.

profil / všechny komentáře uživatele Lateef ***

Před dvaceti letech to muselo bejt mega, uznávám. Šermovačky, usekané hlavy, do toho hromy, blesky, třesky, plesky, odmentorovat přišel Connery s vytuněnou garderóbou, středem zájmu samozřejmě nízkočelař s uhrančivýma očima Christopher Lambert. Já to viděl poprvé až dnes a působilo to na mě spíše úsměvně. Choreografie soubojů a hlavní záporák otřesné, kamera dobrá, prolínání časem vcelku podařené, příběh slušný. Od Queenu mi sem pasovala pouze romantická Who wants to live forever (ta scéna byla vskutku povedená), jinak mi tu jejich hudba seděla asi jako kdybyste mi k Transformers pustili vánoční koledy. Nejlepší rolí Lamberta pro mě zůstává lord Rayden. p.s.: úvod obsahuje jeden dobrej fór ("Co myslíte, pane... jaká byla příčina smrti??" .. a vedle leží borec bez hlavy:))

profil / všechny komentáře uživatele T2 ****

Rozpočet $16miliónovTržby USA $5,900,000Tržby Celosvetovo $12,885,193/75%/

profil / všechny komentáře uživatele canakja *****

Ponurá současnost 80.let, scéna ze světový války, skotská vysočina šestnáctýho století, slabý ale poctivý triky, queen, zasmušilej mcleod, protřelej ramirez, drsnej padouch krugan... a film se začíná blížit dokonalosti. Jen ten mcleodův vztah k stárnoucí manželce mi nesedí, v reálu by babiznu odved někam za boudu, shodil ji ze skály nebo do křoví, a pak se nad paňákem piva opájel vlastní dokonalostí ;-) Nadčasovej a atmosférickej film

Hodnocení uživatelů:
golfista ****