Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1943 má kdesi na území okupovaného Polska základnu oddíl německého říšského četnictva. Za dobu, která uplynula od začátku války, posádka splynula s okolím. Místní lidé musí vést svůj každodenní život ve stínu nepřítele. Jedním z nacistických „bojovníků" je mladý Guido, který se do armády dostal za trest, protože tajně poslouchal jazz. Jeho polský vrstevník Romek vyrůstá jen s matkou a pracuje na železnici. Každý den sleduje transporty Židů směřující do vyhlazovacích táborů. Neví přesně, co se s těmi lidmi ve skutečnosti děje. V životě obou hrdinů se objeví krásná Franka, která je dcerou polského zemědělce, a Bunia – Židovka, která uprchla z jednoho z transportů. Letní slunovrat režiséra Michała Rogalského je portrétem lokální společnosti v době dlouho trvající okupace. Není zde místo na velkou politiku nebo ozbrojené aktivity. Každodenní realitou je monotónní boj o přežití na vlastní půdě, což je nejčastěji spojeno s pokořováním a tichým přihlížením neustávajícímu teroru. (Kino na hranici)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

desade 

všechny recenze uživatele

Jeden miliónov z príbehov, ktoré sa odohrali počas 2. sv. vojny na území Poľska. Veľmi oceňujem, že charaktery a postavy tu nie sú vykreslené čiernobielo, tak, ako to zväčša býva pri filmoch s vojnovou tematikou. Slušné herecké výkony, hlavne Herr Oberleutnant nemal chybu. Pre fandov okrídleného kolesa: "Para" v hlavnej úlohe je typu PKt3 (nemecké označenie BR86), ktoré sa vyrábali v r. 1927 až 1943. Bol to univerzálny rušeň s nízkymi nápravovými tlakmi, ktorý sa používal v nákladnej aj osobnej preprave, ale aj na horských tratiach. Bolo ich vyrobených 775. Po napadnutí Sov. zväzu sa skonštruoval nový univerzálnejší typ radu BR52 (jednoduchšia konštrukcia, úsporné materiály, nenáročný na údržbu), schopný prevádzky v ruských zimách. Vďaka kondenzačným tendrom mohli tieto stroje prejsť 1000 km bez doplnenia vody a taktiež ich bolo ťažšie lokalizovať zo vzduchu, pretože sa za nimi netiahol typický oblak pary. Lokomotív tohto typu bolo vyrobených 6700 kusov a aj keď boli pôvodne navrhované na životnosť 5 rokov, bežne slúžili aj 50. Preložené (ako aktívnemu rušňovodičovi a fanúšikovi filmov s touto tematikou som mal z prekladu pasiu). ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Excelentné priblíženie atmosféry v nacistami okupovanom Poľsku. Už len kvôli tomu stojí za to film vidieť. Poliaci sú skutočne veľmi zruční filmári. Ich filmy majú neskutočnú atmosféru, ktorou sa nemôže pochváliť žiadna iná európska kinematografia. A ak je to naviac ešte film z obdobia WW2, má to ešte emočnejšie vyznenie. Ja som s filmom spokojný. K úplnemu ideálu chýbal jeden plne naložený transport valiaci sa cez krajinu. Ale o tom tento snímok nebol... 75 %!! ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poláci prostě nemají dost. Jiní píchnou do vosího hnízda a po několika štípancích uznaj, že Němci už dostali dost za uši. Ale Poláci nééé. Ti přidávají pod kotel, drtěj Němce za druhou světovou válku hlava nehlava a sem tam si utřou nos i nad svým národem. To jsou panečku kousci. Letní slunovrat je v podstatě v duchu toho, že žádný národ není dobrý ani zlý. Jsou jen dobří a zlí lidé. Tohle se prostě Polákům opět povedlo a kdyby zde byl nějakej vysloveně moment, který by mě sejmul, nezdráhal bych se dát ani pěti hvězdu. ()

Daddko 

všechny recenze uživatele

Silný filmový zážitok, skvelý dej, do konca som netušil ako to dopadne. Scenár nenechal nikoho suchým. Poliaci (tí dostali najmenej) ako anti-semiti a šmelinári, Romek kladná postava, nevyrovnané účty s Červenou armádou a Rusmi prenesené na ruskú bandu ktorá znásilňuje a strieľa nevinných kade chodí a samozrejme nemeckú Gendarmarie. A to ma dostalo do purpurova. Režisér a zároveň scenárista je Poliak a zjavne mu asi chýba nemecký zmysel pre detail. Pokiaľ malo ísť o paródiu je to v poriadku, ale film mal byť vojnovou drámou. Tak nemecký vojak nevie či letia nad hlavami nemecké alebo americké lietadlá, pri nástupe je zoradený ako noty na bubon a vystrojený ako PTP –ák, pušku mu vytrhne z ruky 45 kg babské tintítko, jej záchranca Romek ju zahodí do potoka kde je voda vyše členkov, keď ju nenájde sám zavolá si na pomoc ďalšieho trotla...ale ani potom ju nenájdu. Oberleutnanta so železným krížom a 3 vyznameniami hrá kópia Hansa Ruhmanna a správcu sanitárnej koľaje 130 kg vážiaci magor. Gendarmarie nie je správny názov pre tieto jednotky, správny názov je Feldgendarmarie a čo to boli za vojská si treba pozrieť. Ďalej som neprišiel nato ako v obsahu k filmu zistili že dievča sa volá Bunia (ani Google také krstné meno nenašiel) a je to Židovka (hraje ju Maria Semotiuk). Jediná informácia vo filme je len tá, že sa tam dostala z Varšavy. Možno som pozeral inú verziu alebo si ju ktosi pomýlil s postavou, ktorú hrala vo filme V tme (Varšavské ghetto). Filmu dávam 5* za dej a myšlienku, že na vojnu doplácajú najviac bezbranní a nevinní. Tie cipoviny som si pri hodnotení zmazal. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavě vykreslený pohled na německé okupanty v Polsku. V podstatě se už na některých místech zabydleli a skoro splývají s místním obyvatelstvem. Dokud ovšem, dokud ovšem nepřijde nový velitel. Obdivuji Poláky, jak se dokázali dívat na jednotlivé Němce, viděli v nich hlavně lidi, s chybami i klady. Zato na Rusy ani krapet soucitu neukápl. Zobrazeni vždy jako hovada. Poláci zkrátka neodpouštějí. Tento příběh je celkem prostý a sám o sobě by příliš nezaujal. Co zaujme, je pohled Poláků na Němce. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama