Reklama

Reklama

Uzly a pomeranče

  • Německo Orangentage (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska k dívce vonící po pomerančích, zauzlovaný vztah k otci, síla a něha věnovaná malé sestře a stádo koní. To je Darkův svět, to je příběh o šťastném i bolestném dospívání v odloučenosti a kráse Lužických hor. Koně tu nejsou drahé exempláře dostihových stájí, ale bytosti, o které je třeba pečovat a mít je rád. Jenže ani to nestačí, jak Darek pozná na sklonku léta, které je tečkou za jeho dětstvím. Tak jako každá tečka i tahle znamená nejen konec, ale zároveň nový začátek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (69)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mechanický film, ve kterém sice jednotlivé scény fungují a (většinou) jsou i slušně natočené. Jenže pak je tu příběh, který se honí za tolika tématy, až nakonec selhává skoro ve všech. Je mi to celkem líto, protože filmů o mladých se tu točí minimum, a když už se do nich někdo pustí, skončí to podobným nepodarkem. ()

Ukrizku 

všechny recenze uživatele

Romanci pro teenagery do letního kina by se dalo vytknout mnoho chyb. Především je to nepřesvědčivá role chlapce, která neumožní vžít se do uzlů. Vlastně ani ty pomeranče nejsou z jeho dívky skrze plátno cítit. Naopak otec i jeho potenciální přítelkyně z pošty vyznívají přirozeně. Velmi efektní je volba pohraničního prostředí, stejně dobře by fungovala i nezaměstnanost a těžkost výchovy dítěte s Downovým syndromem v neúplné rodině... nebýt té všeobecné fádnosti, která vadí od začátku do konce. Něco tomu zkrátka chybí. Průměrnost také způsobila, že už teď, hodinu po opuštění kina není na co vzpomínat. Film jako by nebyl, přitom námět by výtěžný být mohl. ()

Reklama

mira.l 

všechny recenze uživatele

Nebylo by to zase tak špatné, kdyby to bylo dotažené do konce, tohle zůstalo v mnoha směrech tak nějak na půli cesty. Darek měl třetí nejlepší vysvědčení ve třídě a nedošlo mu, že vysloužilé povětšinou závodní koně někdo někde shromažďuje jen proto, aby je dal do buřtů? Co by s nima asi tak kdo dělal, kdo jiný by je koupil? To bylo zřejmé od samého začátku. Nejzajímavější je z toho nakonec asi prostředí, polorozpadlé baráky v krásné krajině česko-německého pomezí. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Není to zase taková hrůza, jak se podle zdejšího hodnocení může zdát. Kdybych byla ve věku mladého zamilovaného páru, tak by mě film při dobré konstelaci hvězd dokázal možná i nadchnout. Jelikož však mám ta léta už nějaký ten pátek za sebou, musím konstatovat, že především scénáristicky se úplně nezadařilo, ovšem pozitiva se i přesto dají najít. Líbila se mi zejména poetika, jaká se povedla do snímku dostat díky světelně působivým záběrům krásné příhraniční krajiny. Herecké výkony většiny aktérů také nebyly úplně marné. K nim počítám i debutující Ewu Farnou, která dala se ctí asi jedinou vtipnou repliku příběhu, když se znenadání rozhodla předčasně zavřít poštu... Myslím si, že jde v jádru o docela milou oddechovku, která sice v paměti dlouho nezůstane, ale na odreagování není vůbec špatná. (50%) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Malá letní lovestory dvou teenagerů ( ikdyž Emilie Neumeister už není teenka, asi proto aby mohla svlíknout podprsenku ) v česko-německém pohraničí propojená s tématy sociálních problémů ( otec Majer bez práce ), boj s úředníky o mentálně postiženou dceru ( která podává paradoxně jeden z nejlepších hereckých výkonů ) a šikany. Překvapivě vážnější film než jsem čekal, ale působící inteligentně příjemně, bohužel hrozně jednoduše až bezdějově, čemuž nepomáhá vyprávění ve stylu nezávislého filmu. Tři hvězdy za letní atmosféru, koně a první herecký výkon Ewy Farné ( dobrá práce ) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 2 miliony korun. (SONY_)
  • Ewa Farna dostala nabídku na roli ve filmu přímo od režiséra Ivana Pokorného. Jedná se o první opravdovou hereckou zkušenost zpěvačky. [Zdroj: magazín Právo] (Teringer)
  • Natáčení probíhalo v Mařeničkách, Horní Blatné, v Praze, Oldřichově a v Německu, přesně ve městech Johanngeorgenstadt, Žitavě a v Grossschönau v Sasku. Točilo se od srpna do listopadu 2018. (ČSFD)

Reklama

Reklama