Reklama

Reklama

Vlaky: Dvě století inovací

(TV film)
  • Francie Trains : 2 siècles d'innovation techno (více)

Obsahy(1)

Výprava do historie železnice prostřednictvím technologických milníků, které změnily dopravu... Ve Francii přepraví denně 15 000 vlaků 4 miliony lidí. Třemi tisícovkami stanic projdou každý rok 2 miliardy cestujících. Trvale rostoucí počty zákazníků dopravních společností vyžadují neustálé inovace: vyvíjet výkonnější vlaky, budovat přívětivější nádraží a rozšiřovat stávajících 30 000 kilometrů kolejí o nové, modernější tratě. Změny se projevují v mnoha oblastech: odhlučnění, pohodlí i rychlosti. Vlaky už téměř dvě stě let ovlivňují náš život. Vymezily nové hranice, změnily naše vnímání času a v době tenčících se zásob fosilních paliv jsou klíčem k budoucnosti rychlé a výkonné ekologické soupravy. Kdo byli vizionáři stojící za vývojem vlaků? Jak tyto velké stroje nasazované v nepřetržitém provozu fungují? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele

Oslavný dokument drah a průmyslové revoluce, dík ne... Zvlášť si cením na takových dokumentech vyvážení témat přínosů a ztrát...samozřejmě jsou jen plusy...dialog a pochybnosti jsou pro zpátečníky... ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Dokument nejen pro fandy železnice, i když jsou zde vlaky spíše glorifikovány a negace je na minimum (pár zmínek o vlakových neštěstí). Pro mě, který o vlacích mnoho neví, přínosný dokument až na to, že ČD je s vlaky trošku pozadu co se týče rychlostí dopravy. ()

Reklama

korok 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, pracovně spojený s železniční dopravou, nemohu jinak. Krásný dokument o historii železnice od samotných počátků po dnešní moderní dobu. Zaměřen samozřejmě zejména na francouzské železnice, vzhledem k zemi původu dokumentu. Laici se, kromě představení historie vlaků jako strojů, dozví i jak funguje železniční doprava a jak fungovala v dávných dobách, co se zabezpečovacích systémů a práce výpravčích či dispečerů týče. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama