Reklama

Reklama

Concorde: Nadzvukový závod

(TV film)
  • Česko Concorde, závod o rychlost zvuku (více)
Francie, 2018, 2x50 min (Alternativní 54 min)

Obsahy(1)

Seznamte se s úžasnou, i když částečně tragickou historií letadla Concorde, která v sobě zahrnuje mezinárodní úsilí o prvenství v dosažení rychlosti zvuku a která je zde mapována od prvního do posledního letu tohoto neobyčejného stroje. Vydáme se po stopách tohoto zajímavého jevu v dějinách letectví, od chvíle, kdy Concorde poprvé vzlétl, až do jeho poslední vzdušné pouti v roce 2003. O tomto technologickém divu diskutují letečtí odborníci z různých zemí, piloti a inženýři. Vzpomínají přitom, jak urputný boj mezi sebou sváděli výrobci letadel v USA, v Sovětském svazu, jakož i angličtí a francouzští konstruktéři, protože všichni chtěli jako první na světě vytvořit nadzvukové dopravní letadlo. Jaký to byl pocit letět dvakrát rychleji než zvuk? Co vedlo k neúspěchu Concordu? A v jakém stavu jsou plány NASA, která se chystá vyvinout nadzvukové letadlo budoucnosti? (TV Spektrum)

(více)

Recenze (6)

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Dokument nemá chybu. Spousta zajímavých informací, včetně špionáže a srovnání se sovětským pokusem o civilní nadzvukové letadlo. Concorde se vyvíjel dlouho, ale výsledek byl jednoduše sexy. ()

Reklama

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Dokument, kterému nemám co vytknout. Díky dvěma dílům více informací a řekl bych kvalitních informací. Zajímavosti, které jsem ocenil již zmínili kolegové v komentech přede mnou. Fanouškovi českých filmů by neměla uniknout nadčasovost názvu našeho vědeckofantastického (a také dle mého fantastického) filmu Ikarie XB 1. Nástupce Concordu by podle dokumentu měl či mohl, pokud se nezmění, nést název XB1.... Ještě musím říci, že tak před 20 lety, kdy Concord ještě létal, se mi příliš nelíbil. Jeho vzhled mi připadal takový děsivý. Jako nadšený technik a milovník designu jsem během let i díky několika dokumentům, tento názor změnil. Nyní mne fascinuje nejen technika, ale i design, který už nevnímám tak "pekelně", ale spíše mi připadá elegantní. Chtěl bych ho ještě vídat na obloze. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který se nevěnuje jen technickým parametrům letadla. Zaujala mě sociální deviace britského obchodníka a světoběžníka, pro nějž byl čas peníze a jenž se stal na Concordu závislým a letěl 718 krát. Přitom jeden let stál přes osm tisíc tehdejších dolarů. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Všechno o Concordu žeru. Po několika dokumentech o nehodě v roce 2000 udělali Frantíci dokument Concorde (2016), podívali se na věc víc emočně zejména očima těch, kteří to letadlo vyvíjeli, testovali a létali s ním. Potom Britové se na to podívali mnohem víc technicky 2dílným dokumentem Vzestup a pád Concordu (2017). A teď znovu Frantíci zase svým emočním pohledem. Je tu zmínka o americké konkurenci, která stále svůj letoun vyvíjí a taky o sovětském Tu-144. A pak tu máme jednoho obchodníka rekondmana, který se stal na Concordu závislým a letěl dokonce 718 krát mimo posledního letu. Concorde byl vlastně v roce 2000 už zastaralý, příliš hlučný, měl 3x větší spotřebu v přepočtu na cestujícího a do toho krize v osobní letecké přepravě po 11. září 2001. To všechno vedlo k ukončení provozu v roce 2003 a je velká škoda, že Concorde nemá následovníka, svou 2. generaci. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama