Reklama

Reklama

Louka: Ztracený ráj

  • Německo Die Wiese - Ein Paradies nebenan (více)
Trailer 2
Německo, 2019, 93 min (Televizní verze: 44 min)

Obsahy(1)

Luční společenství zvířat a rostlin, která vznikala v průběhu dějin, v současnosti čelí pozvolnému zániku. Jak zabránit úbytku luk a jejich změně na pouhý zdroj zelené píce? Připojte se k nám na velkolepé dobrodružné celovečerní výpravě, která vede jenom kousek od domu za roh. To, co na první pohled vypadá jako plevelem porostlá louka ponechaná svému osudu, se tváří v tvář objektivu zvídavé kamery stává pozoruhodným vesmírem plným života. Na louce žijí tvorové, kteří patří k nejkrásnějším a nejpodivuhodnějším, jaké si dokážete představit. Odehrává se tady nekonečný koloběh života a rozkladu. Probíhají zde pozoruhodné rituály páření a tajuplné společenské interakce. Připojíme se k mladým kolouchům a necháme se provést všemi čtyřmi ročními obdobími. Budeme sledovat, jak rostou a dospívají, a prozkoumáme jejich přirozené životní prostředí. Ale to není všechno. Díky zvídavé kameře se „snížíme“ na úroveň cvrčků, ptáků i včel. Vychutnáme si skrytý půvab a krásu bujarých květin, které čelí čím dál vážnější hrozbě. Stále více luk se totiž stává obětí rozvoje a intenzifikace zemědělské výroby. Tento přírodovědný film odhaluje, proč je důležité chránit přírodní ráj v našem sousedství. A také proč bychom měli věnovat více pozornosti trávě přímo pod našima nohama. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Farmář ekonomicky využije a přehnojí každou píď louky, nebo přemění na pole, "protože chce jet se svou rodinou a zaplatit dceři hodiny klavíru". Neviditelná pletiva hub, která žijí v symbióze s lučními květy pojdou. Z hnoje se odpařuje čpavek, sráží se mimo pole a otravuje vodu. Čejek bylo před deseti lety desetkrát víc. "V tuto dobu by měly být na obloze skřivaní a zpívat". Většina rostlin hnojení nesnáší. Pampeliška patří k vítězům. Hnojená louka je tak hustá, že zmizela hojnost hmyzu. Mláďata ptáků nemohou procházet. Taková louka je ekologicky bezcenná. Toto a další cenné informace dozvíte v tomto dokumentu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Krásný a současně trochu smutný dokument. Louky bývají ohraničeny lesem, což je na rozdíl od obdělávaná půdy ideální. Pokud je louka mezi poli a navíc odvodněná, je pro řadu rostlin a živočichů neobyvatelná. Jak je u Jana Hafta zvykem, kromě celkového pohledu na danou problematiku přináší množství mikro příběhů z daného biotopu. Z jara se vše probouzí. Hrachovec v lese vystřeluje hlučně své výtrusy až 5m vysoko, bledule a sasanky se derou ke světlu, které zakrátko nebude, a na louce rozkvétají řeřišnice. Domov zde mají ptáci, jímž hrozí vyhynutí - koliha, čejka, konipas luční, bramborníček či skřivan polní, lovištěm je také pro orli, luňáky či káňata. Srna se srnčaty, veverka a liška. Ta dokáže nalovit i více myší najednou. Mezi tisícem květin se nachází třeba orchideje tořič hmyzonosí a čmelákovitý, žlutá kozí brada luční, šalvěj luční nebo kokrhel. Všude se prohání a koncertuje mnoho druhů kobylek a sarančí, co vystřídali cvrčky. Pěnodějky jsou jako larvy obtížně napadnutelné, cikády sají šťávu ze stonků bylin. Kromě květin je na louce řada travin - třeslice, ovsík nebo lipnice. Senoseč je pro mnohé obyvatele louky smrtící, bez ní by ale louky zanikly. V dávných dobách se o jejich zachování starala velká stáda zubrů a jelenů, pak už to bylo na člověku. Příliš intenzivní obhospodařování s častým hnojením ale louku zabíjí. Kromě řady informací se nabízí i hodně otázek k přemýšlení. Louka je totiž krom jiného i kulturním bohatstvím země. ()

Reklama

Galerie (18)

Reklama

Reklama