Reklama

Reklama

Americká fabrika

  • USA American Factory
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument popisuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

campix 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument, který staví na naprostém nepochopení kultur mezi dvěma ekonomickými velmocemi. Naprostá rozdílnost hodnoty lidského života, sociálního cítění, firemní kultury a kulturních rozdílů vlastně obecně. Čínská firma zachrání skomírající fabriku na americkém zapadákově. Vrátí práci mnoha lidem a všechno se zdá býti zalité sluncem. Rozčarování přichází po čase na obou stranách. Američtí pracovníci se diví, že jejich platy jsou velmi nízké, benefity minimální a pracovní podmínky neodpovídající standardům západní společnosti. Čínští majitelé zase nechápou, že lidé chtějí nějaké sociální benefity a vůbec nedokážou pochopit, proč nedokáží pracovat se stejnou efektivitou jako Číňané v Čínské pobočce, kteří pracují dvanáct hodin denně a šest dní v týdnu. Krásná alegorie na rozdílnou úroveň a hodnoty různých částí naší zeměkoule. Mohlo to být ovšem daleko více kontroverzní, ale to by asi nedostali autoři tolik materiálu od čínské strany. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Jednou na ČSFD, jsem se konečně dostala k prvnímu bodu. Moje radost byla velká. Potom jsem měla rázem 2 - 3 body a servru CSFD jsem obětovala hodně času.. Potom jsem ho jeden den zapla a měla jsem opět 1bod. Po té velké snaze a času, který jsem tomu věnovala, mi to bylo líto. Přestala jsem sem na čas chodit. A napsala jsem sem myšlenku, že je to zde velmi demotivující se o něco snažit. Někdo si toho všiml a už to nebylo jen moje trápení.... "Život" tady není o bodech.. ale pokud se systém nezmění, tak bez bodů Vaše komentáře uvidí málo kdo.. ZKUSTE SE I VY OZVAT :-) Občas mi někdo napíše, že co si myslím k čemu mi body budou. Jo pravda, je to jen číslo, ale zvláštní je, že tuto zprávu mi píší lidé, kteří už jich na kontě mají aspoň 100. To je zvláštní, že? Body se mají získat tím, že si Vás dá někdo do přátel, ale uvědomujete si ten začarovaný kruh? Když jsem sestavovala svoji top 20, tak jsem tu znala tak 2 lidi a koho si myslíte, že jsem do své 20 dala? No jistě, lidi, kteří se zobrazují na prvních místech a to je ten začarovaný kruh. Není možné, abych se někdy dostala s body třeba jen k 50 bodům. Takže rezignuji. Smiřuji se s tím, že moje komentáře zůstanou utajeny. No a jak je to nyní? Trochu jsem zestárla a snad i zmoudřela a o body mi nejde :) No možná nevěříte, já jsem tomu taky zpočátku nemohla uvěřit, ale je to tak :) I když mám stále zájem poznávat nové lidi, kteří mě o filmu ještě mohou hodně naučit.. takže dveře jsou otevřené. ©SexyAjinka ()

Reklama

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Fascinujici dokument o stretu kultur, ktere snad ani nemuzou byt rozdilnejsi. Stridaji se tu hodne silne momenty (jako navsteva amiku v cine) s brutalne vtipnymi (cinani se divi, ze v usa muzou kritizovat prezidenta, nebo kdyz cinani resi, ze amici jsou pomali, protoze maji tluste prsty). Je to silny film a byl to zajimavy zazitek pustit si to v letadle na ceste na sluzebku. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu je tenhle dokument přínosný protože si drží poměrně nezaujatý postoj. Žádné ideologicky návodné komentáře (absence voiceoveru) čí do očí bijící agitka.. Více než problém střetu kultur a postojů k práci jako náplni života se zde z pod povrchu klube otázka mechanismů kapitalismu jako takového.. Staré (dobré, sentimentem zatížené) firmy zanikají protože s odbory v zádech nejsou schopné ukojit trh a naproti tomu, nastupující asijský model uspokojovat trh může, ale musí brát dělníka jen jako nahraditelnou jednotku.. Pocitově se zdá být odpověď jasná: Sereme na asiaty. Vyrobíme méně, ale v důstojných podmínkách.... Jasně, ale v reálu to takhle prostě nefunguje, protože zákazník jedovatě brblá cosi o neschopnosti prodejců už v okamžiku když v regálu supermarketu náhodou půl dne chybí kobliha s jahodovou marmeládou uvnitř. Co teprve, když by si nemohl koupit auto v požadované barvě, protože továrna nedodala dost skel, kol, nárazníků, atd? ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

American Factory je dokument o zkrachovalé továrně automobilky GM, jejíž majetek odkoupila po letech čínská společnost Fuyao s plánem vyrábět sklo pro auta. Problém je ale v tom, že Číňané jsou naučení makat od nevidím do nevidím za malé peníze a naproti tomu Američané nechtějí být otroky své práce, kterou dělají jen pro peníze. Tomu nasvědčuje například snaha potlačit vytvoření unie z čínské strany, aby se dali lépe ovládat zaměstnanci a nátlak Američanů na opačné pro zavedení unie. Co se zpočátku zdálo jako skvělá investice a příležitost k práci, začíná zavánět terorem. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama