Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Činorodý šéf údržbářů zemědělských strojů Vavřinec má neustále vše pod kontrolou. Umí zaměstnat všechny kolem sebe, velmi rád se plete i do záležitostí ostatních členů svojí početné rodiny. A především vkládá velké naděje do perspektivní dcery Štěpánky. Touží z ní mít vysokoškolačku. Jenže všechno se zkomplikuje, když se dívka zamiluje do Tomáše ze sousední vesnice. K posledním Vavřincovým výstřelkům patří i příprava svatby, o které netuší, že už není potřeba. (TV Nova)

(více)

Recenze (73)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přitáhněte si chipsy nebo jiné biopapú, pivo, hoďte nohy na stůl, napište na dveře pokoje "světe polib mě na chvíli prdel" a 66minut nechte tchána, ať vás příjemně baví. Ne vždy mají tcháni tuhle vlastnost . ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Průměrná lidová normalizační komedie, chvíli zábava, chvíli moralitka o tom, že Naši furianti na vesnici ještě tak úplně nevymřeli a že život si stejně najde své cestičky navzdory předpřipravenému betonovému korytu absolutistické rodičovské výchovy... Potěší vydařený casting a plejáda známých českých herců (zvláště prostořeký děda Vlastimila Brodského), celkem vtipné a trefné dialogy, méně už propagandisticky idealizovaná dokonalost kolektivizované vesnice a okresní přebory v orbě... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Průměrná česká komedie s řadou hlášek (např. "Ty když si sem přišel tak si měl jenom řadu zkušeností a holou prdel."). Josef Bláha se na takovéhle role vyloženě hodil. Vlastimil Brodský mu zdárně nahrává. Prostě klasická oddychová komedie na nedělní odpoledne..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já byl nadanej. Já byl pilnej. Ale já musel všeho nechat, abych se staral o rodinu." Já jsem nebyl nadaný, už vůbec jsem nebyl pilný a o rodinu jsem se jako mladík taky moc nestaral, takže tchánovi Vavřincovi nesahám ani po radlici kombajnu. Ale na druhou stranu nechávám lidi žít svůj život a v tom se od zemědělského intrikána taky dost liším. Jen jsem si přál, aby to jeho intrikování bylo zábavné, ale toho jsem se taky nedočkal. Občasný pokus o vtípek totiž komedii neudělá. Za mě to prostě bylo spíše smutné než humorné a to komediím nedokážu odpustit. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nijak výjimečnou taškařici posouvají někam dál herecké výkony většiny představitelů. Zvláště Josef Bláha v titulní roli, Vlastimil Brodský si úlohu dědečka také poměrně užil a Dagmar Veškrnová jako Štěpánka je také dobrá. Pokud si chcete odpočinout, tak právě tuto vyloženě odpočinkovou záležitost vám doporučuji. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Takovej normální ničím zajímavej film, příběh ani ne moc rozvinutej, klasickej film na nedělní odpoledne, kdy si chceme zdřímnout (( :: ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tchán rozhodně nijak nevybočuje z řady tuctových filmů s televizními parametry. To, co ho spolehlivě spasí, je jeho vynikající herecké obsazení v čele s Josefem Bláhem v roli agilní hlavy rodiny, který se rád plete do záležitostí ostatních členů rodinného klanu. Role mu padne jako ulitá a byl takovou přijatelnou alternativou za Menšíka, který podobné typy také s přehledem zvládal, ale zde se pro něj překvapivě žádná role nenašla. Zdeněk Míka je režisérem jako dělaným pro filmy o socialistických rodinách, které v časech normalizace žily kupodivu normálně a dokázaly brát život s humorem a i s jistým nadhledem. Tahle komedie sice nemá šanci být takovým tím televizním evergreenem, ale právě paradoxně čím méně je reprízovaná, o to je to její větší výhoda. Přijatelný film. 60% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Taková jednoduchá česká komedie o rodinných vztazích na vesnici a JZD. Je z toho malinko cítit politická agitka tehdejší doby, ale to je u takových filmů téměř běžné, a když to člověk přehlédne, nejednou se dosti zasměje. Zvláště rozmluvy Josefa Bláhy a Vlastimila Brodského jsou dokonalé. Oddychovka. 60% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dialogy pánů Bláhy a Brodského, jakžto jejich herecké mistrovství, právem patří do zlatého fondu české komedie. Kromě mladého Sváti asi moc víc nezaujme, přesto se jedná o milou neškodnou, vesnickou, normalizační letní komedii, které vždy dokážou vyloudit na lících vyloudit úsměv. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh, který by i přes tu krátkou stopáž vystačil jen na bakalářskou povídku (ostatně Dietl v té době psal podobné bakalářské scénáře na dvacet minut, takže někdo asi potřeboval splnit plán filmů do kin a scénář uměle natáhl), o tvrdohlavém otci, který poruší jistou dohodu, a pak se nemůže divit následkům, včetně utajené svatby své dcery. Aby si zachoval tvář, tak nakonec nechá pořádat stříbrnou svatbu dědečka. Dnes je film zajímavý jen uměním samotných herců, kteří se s rolemi popasovali se ctí, a reáliemi konce 70. let. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Taky bych to neviděl tak černě. Komedie z vesnického prostředí, která neublíží, ale ani zrovna dvakrát nenadchne. Dneska to běželo v TV, tak jsem tomu dal šanci. Brodského jsem měl rád, Bláha mi taky nikdy nějak nevadil, mladá Veškrnová tady taky nebyla k zahození, no asi nejvíc bych si užil tu chlastačku na svatbě. Jsem ale rád, že nemám ani tchýni ani tchána. I když tady ten byl místy ještě v pohodě (no občas i na zabití…). ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Velmi dlouho tomu jest, co mé oči spatřily tento poněkud už zapomenutý film. Některé scény se mi vybavují. Linka příběhu byla celkem i promyšlená. Herecké výkony kvalitní. Hlavně samozřejmě musím vyzdvihnout pana Bláhu. Hodnocení nemůže být jiné než třihvězdičkové. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Kam čert nemůže, tam nastrčí esenbáka.." To byla ale hlína, co ?? Celej Dietl !! Ačkoli většinou Tchán bejvá lepší než tchýně, tentokrát skutečně není vůbec o co stát, když s tím nablblým Dietlovým skriptem, který nejspíš čerpal inspiraci z některé své bakalářky, by asi lépe nenaložil ani větší machr než mistr Míka.. Upocený, zřejmě lidový, humor se potkává s normalizační moralitou, a tak se jeden ani nediví, že si otravná Dášenka Veškrnová krákoře o docentu Chocholouškovi.. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Dost průměrná záležitost. Nemůžu si pomoct, ale pro mě Josef Bláha není hercem hlavních rolí a tahle uječená normalizační komedie, kde se mísí socialistické soutěžení s generačními problémy, se příliš nepovedla. Přesto mě ale bavil svérázný děda Vlastimila Brodského, v jehož podání i laciné repliky mají neopakovatelné kouzlo ("Co tady máváš těma ploutvema? Sis něčeho cvaknul nebo co?"). Škoda je scény s ženichem schovaným pod gaučem, tam byl krásný náběh na nadprůměrně vtipnou zápletku, záměrem scénáře ale zjevně nebylo moc bavit, jako spíše moralizovat. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Pepa Bláha je ve vedlejších rolích excelentní, v hlavní roli už pouze velmi dobrý. Svokor jako průměr té doby, byl už v propadlišti dějin, odkud se začal poslední dobou stále častěji vynořovat. A vlastně proč ne. Scénář by si sice vystačil s formátem televizní inscenace, která ostatně Dietlovi seděla nejlépe, ale je to profesionálně zmáknuté a hereckou kvalitou to hravě překová všechny tuzemské současné výplody umění. Někdy nezáleží na tom co kdo řekne, ale kdo to řekne. A nezapomeňme ani na tradičně výbornou Štaidlovu hudbu. Produkce: FSB ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Při obědě přirovnal Vlastimil Brodský svého zeťáka Josefa Bláhu ke kardinálovi Richelieu a měl téměř pravdu. Tomu jsem se upřímně zasmála, protože jsem si představila pana Bláhu v červené sutaně obklopeného svou osobní gardou, která by ho chránila před mušketýry. ()

Reklama

Reklama