Strom přání

Strom prianí

Wishing Tree, The

Gruzie / Sovětský svaz, 1976, 110 min

Tengiz Abuladze

Možná by to bylo výš nevidět gruzinskou verzi se sovětským voice-overem a slovenskými titulky, ale Strom přání je film, který na určitých postavách obviňuje neduhy celé společnosti, jenže ty postavy jsou spíše nositeli jednotlivých tezí. Samozřejmě potěší humorné epizodky, ale pokud jsou v celém utahaném filmu jenom dvě za 11O minut, je to problém. Okázalá práce s významotvorností barev je spíše iritující, konec nepřináší divákovi ten kýžený katarzní moment, protože je rozmělňován, ale pořád ještě snesitelné... na rozdíl třetí části volné trilogie Dobra a Zla, čítající filmy Prosba, Strom přání a Pokání.(21.7.2007)

Přes rušivý dabing se jedná o další velké dílo gruzínského umělce. Jestliže v POKÁNÍ se objevuje reflexe renesančního malířství např. Hieronyma Bosche, zde jako kdybychom měli co do činění s hravou impresionistickou tvorbou. Vniknout hlouběji do díla je krajně nesnadné; zřejmě by tu mnoho nepomohla ani zevrubná znalost literární předlohy. Že idylická vesnice umí být krutá, to není známo jen z gruzínského prostředí. V každém případě jde o nevšední pohled do hloubi zakavkazské společnosti, do duše starobylého národa, který si je vědom váhy a důležitosti svých dějin.(7.6.2010)

• gudaulin

Už Abuladzeho kultovní Pokání z poloviny 80. let si pamatuju úplně jinak než jak hodnotí většina filmových fanoušků, a ty zástupy filmových diváků, kteří uznale kývali hlavami, považuji za oběti davové hysterie, protože Abuladze se pohybuje v oblasti těžkotonážního artu, který je konzumovatelný jen nepočetnou elitou filmových fajnšmekrů, kteří dokáží vychutnat to, co je nám, obyčejným smrtelníkům, beznadějně skryto. Jeden známý mě příležitostně zve do divadla na operu a já s díky odmítám, protože se nechci teprve z tištěných informací dovědět, co jsem vlastně sledoval. U Stromu přání jsem osmkrát usnul a neustálé vracení dvd zpět mě unavovalo víc, než výkop příkopu. Za kameru a exotické obrázky 1*, jinak jde o festivalové dílko nepoužitelné pro běžného diváka. Celkový dojem: 25 %.(19.5.2011)

Vizuálně podmanivé mozaikovité zobrazení podkavkazské idylické vesnice. Jednotlivé postavy jsou více či méně felliniovsky karikovány, všechny ale mají své vroucné přání, které je avizováno v názvu filmu. Katalyzátorem děje je pak příchod nádherné Marity, která je později semleta zkostnatělými tradicemi a kolem níž se točí hlavní myšlenky filmu, explicitně vyjádřené v závěru: co je to krása? Kde se bere? A kde mizí?(4.1.2011)

Najprv som si myslela, ze film bude o takej tej typickej hluposti dedincanov, co zahrna povery, zavist, krutost, nechapavost ludi. Tento film to vsetko sice obsiahol, ale nebol hlupy ako ti ludia. Ma velmi mudru myslienku o krase, o jej hladani, o jej (ne)pominutelnosti a herecka zobrazujuca krasu je skutocne nadherna.(15.11.2010)

Chce to trochu trpělivosti a přijmout zpúsob vyprávění a hned to dává smysl. Zaniklý svět předválečné gruzínské vesnice s rázovitými postavičkami, které než dokumentárně zde vystupují zástupně za myšlenkové proudy a životní postoje své doby. Každý je směšný, ale konce jejich postojů směšné nejsou. Nechť si laskavý divák ráčí nevyřčené domyslet a uvědomit si následující hrůzy 20.století. Krásná filmová esej.(22.1.2011)

Narozdíl od zbylých dvou částí trilogie o boji Dobra a Zla, Prosby a Pokání, mě tenhle film příliš nezaujal. Dílem také proto, že Levné Knihy na DVD použily verzi s ruským dubingem (vše od jednoho herce).(1.2.2011)