Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 239)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, který má však poněkud sestupnou tendenci. Od počáteční dokonalé a opravdu trochu ulítlé zábavy se seriál postupně dostává do většího a většího humanistického moralizování. Částečně to souvisí i s postupným odchodem klíčových postav. Ty nové je nedokázaly nahradit ani charizmatem, ani poskytnout podklad pro podobně humorné situace. Ale zábava to je až do konce. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je legenda. Tenhle seriál je humor. Tenhle seriál je všechno, co vyjadřuje pozitiva. Tenhle seriál miluji a vychutnávám každý díl. A proto uděluji pět hvězdiček. A zároveň si ho začínám pořizovat na originálních DVD nosičích. Prostě proto, že u tohohle seriálu se vždy odreaguji, velmi nasměji, a to je to, co na něm mám rád. Jeden z nejlepších seriálů televizní historie. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

55% - U M*A*S*He jsem se nikdy pořádně nezasmál. Nebýt Alana Aldy, jehož Hawkey mi vždy imponoval svou bezprostředností a pozitivním, někdy švejkovským přístupem ke všemu špatnému... Nevim nevim. Mé tři hvězdičky se tu netýkají humoru, ale spíše hereckých výkonů, a pár těch moralit, které nebyly vždy úplně od věci. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Z paty tahané, pocukrované, v paralelním kosmu existující. Pamatuji si, jakým šokem pro mne byl, po zhlédnutí filmu, první díl tohoto seriálu. Navíc s příšerným dabingem, jaký se v těch dobách stával standardem. Z původního filmu vybrané motivy a postavy jsou použity k vytvoření nekonečné přehlídky stále téže trapnosti. Přesto jsem během svého marného života zhlédl vícero dílů a dokonce jsem se někdy i bavil (za ty roky jsem si zvykl na sitcomový standard, který na mě napoprvé působil jako něco nestravitelného). Za všechno, co by se dalo říci dobrého, jedna hvězdička. Druhá je pro Radara, který nikdy nezklamal. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Americký propagandistický seriál oslavující válku v Koreji. M*A*S*H je sice koncipován tak, aby svůj ideologický záměr ukryl pod nánosem humoru, avšak naprosto bezúspěšně. Během tří epizod, které jsem zhlédnul, se na mé tváři neobjevil byť jen jediný náznak úsměvu, což je pro údajně komediální seriál opravdu katastrofální vizitka. M*A*S*H lze označit za navýsost otravný počin plný sterilního tlachání, jehož oblíbenost leccos vypovídá o vkusu nenáročného diváka. ()

Galerie (676)

Zajímavosti (970)

  • Koktejl Shirley Temple, který čas od času v důstojnickém baru někdo objedná, je nealkoholický nápoj. Je tradičně vyráběný ze zázvorového piva, citronové nebo limetkové šťávy s troškou grenadiny a ozdobený Maraschino třešní. Tyto koktejly jsou často podávány dětem, které stolují s dospělými místo alkoholových koktejlů. Koktejl byl vynalezen barmanem v Chasen's, restauraci v západním Hollywoodu v Kalifornii, pro tehdy dětskou herečku Shirley Temple. Sama Temple ale nebyla fanouškem tohoto nápoje. (sator)
  • Dabing úplně neřeší skutečné hodnosti. Např. „Hawkeye“ Pierce (Alan Alda) je několikrát nazván poručíkem, ač je kapitán, z vedlejších postav se stávají seržanti a hned poté zase poručíci během dvou scén, a tak dále. (Maulincio)
  • Pět jednotek MASH bylo vytvořeno de iure mezi rokem 1948 a začátkem roku 1950, ale nebyly vybaveny personálem ani připraveny k boji, když Severní Korea napadla 25. června 1950 Jižní Koreu. V Koreji poté působilo celkem sedm jednotek MASH. Ne všechny byly aktivní po celé období. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama