Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 1
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 1

Recenze (767)

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Tam kde končí běžné chápání, tam začíná cesta akt X. Od dávnověku se dějí věci na které nejde najít rozumné vysvětlení, jediný argument jež by nám nějak pochopitelně pospal neznámé. A právě na tomhle postavili scénáristé vznik dnes již legendární série o dvou agentech F.B.I., charismatickém Foxu Mulderovy a vědecky chladné Daně Scullyové.První řady ve mě vyvolávali podivně znepokojivý pocit, takové zvláštní mrazení v zádech, které mám u takových projektů rád. Duchovny je naprosto přesvědčivý, jeho zápal pro věc, tedy i když mu na dvorku seknou Ufíci ségru, je někdy udivující. A Andersonová ač nemá žádné rodiné vztaky s Andersonem čili Neem z Matrixu zas ukazuje protipól záhadnu, tudíž čirá fakta. Poslední řady už ovšem byly nošením dříví do lesa, kdy se do nekonečna řešila spiknutí, hledali unesení jedinci a vše se točilo jako autíčko na autodráze furt dokola. Ale za původní nápad, slušné vizuální spracování a velmi kvalitní scénář dávám plný počet. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Rozpačitě si škrábu skalp, protože nevím, jak seriál ohodnotit. První dvě - tři série si jednotlivé epizody držely solidní až vysoký nadprůměr a pak se všechno začalo obracet vagínou ke zdi. Dokud se díly soustředily na vyšetřování nevysvětlitelných jevů, měly atmosféru, napětí i vtip, Mulder a Scully se skvěle doplňovali, prostě to mělo švih a já jsem "X-Files" milovala. V době premiéry bych dala 95%. Postupně však více a více prostoru dostávaly konspirační teorie, vládní spiknutí s UFO, pitvaly se vztahy, sarkastické hlášky nahradila deprese a ufňukanost. Zkrátka seriál zesračkovatěl pod únosnou mez, 25% by bylo odpovídající ohodnocení - jen velmi zřídka vystrčila růžky původní svěžest. Neměla jsem potřebu nechat se takto znásilňovat, netuším tedy, s jakým mimozemšťanem měla Scully dítě (vyskotačil jí z bříška alien?), nebo kam se poděl Mulder (holt ani Duchovny neměl náladu na nekonečnou anální sondáž). Zastávám názor, že v okamžiku, kdy mají tvůrci potřebu točit "vzpomínkové" díly, je na čase to odpískat a najít si jiný objekt k rýžování, než původní kult úplně, s prominutím, dojebat. Po zprůměrování povedených epizod v poměru k exkrementům se nerada musím přiklonit k nižšímu hodnocení. 66,6% ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocené je jen za první sérii, ostatní jsem zatím neviděl. Z pohledu toho, co seriál ukazuje, je na čtyři hvězdičky, ale jeho "společenský význam" je mnohem větší, z hlediska originality v době, kdy se objevil, naprosto unikátní a nezaměnistelný počin. Když se řekne Mulder nebo Akta X, tak o co se jedná ví úplně každej, i když třeba neviděl jedinej díl, to je prostě pojem, naprostej fenomén. Něco nevysvětlitelnýho? To je jako z Akt X. Mám rád především teorie o vládní konspiraci, která ví o přítomnosti mimozemšťanů, dokonce snad používá jejich technologie pro stavbu stíhaček, stejně tak jako příběhy o zrůdách jako byl Tooms nebo Jerseyský čert. Někomu by mohlo vadit, že díly končej otevřeně, nic se obvykle nevyřeší a záhady přetrvávaj, ale mě naštěstí ne:D ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho saýců, ufounova smrt. Během dvou set dílů asi nelze udržet laťku v nějaké přijatelné výši, nehledě na konspirační šílení v pozdějších sériích, které mne bavilo podstatně méně nežli horrorové začátky. Konstantním positivem je naštěstí agentka Scully, která i v úděsných pytloidních office hadrech projasňuje každou episodu jako takové malé rusovlasé sluníčko. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností přišel tenhle seriál s konspirační a mimozemskou tematikou přesně ve chvíli, kdy jsem o konspirační a mimozemské tematice četl knížky. Takže jisté kouzlo seriál u mě ztratil, ale nic to nemění na tom, že určitá známka kvality to rozhodně je. Z diváka navíc nedělá úplného tupce, skvěle zaměstnává jeho fantazii a představivost a ...... a vůbec, pro tuhle tematiku budu mít vždycky trochu slabost. ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • V epizodě má agent Doggett (Robert Patrick) před sebou seznam kamarádů z války a telefonuje jim. Jedním ze jmen na seznamu je spisovatel Steven Maeda. (Terva)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama