Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 7
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Videa (39)

Trailer 7

Recenze (767)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nedokážu najít vhodná slova pro to, co tenhle seriál znamenal pro mé dětství. V pozdějších sériích začaly všechny ty tajnosti s mimozemšťany a spiknutí uvnitř jiných spiknutí působit poněkud z prstu vycucaným a nechtěně úsměvným dojmem, každopádně za epizody typu Darkness Falls, Ice, Dod Kalm, Humbug, Spueeze, Blood, Soft Light, Anasazi, Quagmire, Apocrypha, Detour, Leonard Betts, The Calushari... a za spoustu dalších... za ty patří Akta X do mého seriálového zlatého fondu. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Jeden z dnes již kultovních a mysteriózních seriálů, v němž podivín a lehký naivka Mulder společně se skeptickou Scullyovou řešili odložené případy ze složky Akt-X šmrncnutý dávkou paranormálních jevů, konspiračních spiknutích a Mulderova ironického humoru. Tento seriál jsem poprvé viděl v naší televizi a nezapomenu na tajemný nádech, který se při sledování vyšetřování hlavních hrdinů valil z každého temného zákoutí. Kvalita dílů kolísala, což je ostatně u seriálů na několik sérií vcelku častý jev, ale celkově se jedná o nadprůměrnou záležitost. Při honu za tajemnými bytostmi jsem pořád čekal, že se mezi Mulderem a Scullyovou uskuteční nějaké intimní sblížení, přeci jen určité jiskření tam bylo, ale Chris Carter byl jiného názoru. Nezapomenutelný je pak pan Cancerman, hláška "The truth is out there" a samotná Gillian Anderson, která se mi líbila už jen kvůli svým vnadům, jež však v seriálu neuvidíte. Hudební doprovod složil Mark Snow, znám je především úvodní motiv Materia Primoris: The X-Files Theme. (8/10) ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jak můžu vyvrátit lži opatřený úředním razítkem?" Normálně i paranormálně jsem na straně konspiračního Muldera a neochvějně věřím tomu, že pravda je někde venku. Takže kdykoli v mém okolí zaslechnu znělku Akt X, tak fascinovaně usednu k obrazovce, nechám se unést mimozemšťany, nechám je dělat na sobě pokusy a pak nadávám na mocné tohoto světa, že brání Mulderovi se Scullyovou, aby to vyšetřili. Já jim totiž fandím, protože ONI tady prostě jsou a někdo by jim měl už konečně zatrhnout tu intergalaktickou pařbu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, ktorý som mal naozaj veľmi rád. Nebolo dielu, aby som sa aspoň trocha nebál. Akty X boli výborné, avšak s ďalšou a ďalšou sériou ide úroveň dole. Ale ako obvykle, nápad sa rýchlo opozeral a už nudí. V dobe svojho uvedenia nemal tento seriál konkurenciu a ja som sa tešil na ďalšie diely. Ale bohužiaľ sa tento seriál začal prepadávať stále nižšie do šedého priemeru odkiaľ sa už nikdy nedostal. Zo skutočne pekných dielov sa pomaly stávali fantasmagórie. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Stará láska nerezaví. Z dětství mi zůstalo jen pár vzpomínek, ale i tak jsem si Akta X dovolil hodnotit už dávno. Na poli mezilidských vztahů, kriminality i nemocí se toho za těch pár let událo opravdu mnoho a ten vývoj je na seriálech dost znát. A právě v tom jsou Akta X unikátní. Konspirační teorie se sice stále kupí, ale odpovědi nepřichází. Pokud vám někdo bude tvrdit, že první série je nejlepší, a pak už to jde jen z kopce, nevěřte mu. Buď nic dalšího neviděl, nebo neví, která bije. Již od samého začátku sice funguje chemie mezi ústřední dvojicí, ale kvůli špatné technické stránce je zde více směšných než dechberoucích momentů. Především první série na to trpí hodně a až závěr odpálí velkolepou mytologickou linku, která každou další sérií graduje. Jestli někde pozbývá smyslu hodnocení seriálu jako celku, tak je to tady. Kvalita jednotlivých dílů je dosti divoká a je jedno, v jaké v fázi se právě nacházíte. Nejvíce mě baví mytologické díly, ty se záhadami občas překvapí, ale hlavně u nich se někdy zabředne do průměru, zábavné epizody nejsou mým šálkem kávy, jako zpřestření mi však nevadí. 1. série: 75%, 2. série: 80%, 3. série: 85%, 4. série: 85%, 5. série: 90%, 6. série: 90%, 7. série: 75%, 8. série: 80%, 9. série: 70%, 10. - 11. série: 80%. ()

Galerie (2 724)

Zajímavosti (345)

  • Mitch Pileggi (Skinner) potkal při natáčení seriálu svou budoucí manželku Arlene Warren, která původně působila jako dublérka Gillian Anderson (Dana Scully) a v pozdějších sériích se objevila jako Skinnerova sekretářka. (novoten)
  • Scéna ze sídla FBI byla později znovu použita v epizodě Lazar (1994). (Kubaaa97)

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama