Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder má tip na zlomový případ, kde se prý klonují mimozemské viry. (Disney+)

Recenze (12)

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pečeť úžasu - 90 - 95%_ Epický a úžasný závěr, se scénami neuvěřitelně povedenými, napínavými, nebo nečekanými. Není to tak silné jako finále druhé řady, přesto se to úspěšně drží v pomyslném žebříčku nejlepších X-files konců (posledních dílů). Na to jak se ještě v první sérii mytologie teprve rozjíždí, je tato vážně nakopnutá povedenou akcí. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediný díl 1. řady, který můžeme označit za opravdovou mytologii. Je to obsahově hutné a náročnější na pochopení. Za těch 46 minut se tu toho stane tolik, že by to vydalo na dvojdíl. I stylově to dost připomíná mytologické epizody z následujících sérií. Velký podíl na tom jistě má režisér R.W. Goodwin, jeden z expertů na mytologické pecky z řad 2-5. Tohle už není nenáročná mytologie jako předcházející díly. Ty sice nastínily některá obecná témata, která budou pro seriál později důležitá ("Pilot" - mimozemské únosy, experimenty, implantáty; "E.B.E." - vládní konspirace, zakrývací manévry a podrazy na Muldera a Scullyovou), ale v konečném součtu šlo o samostatné epizody o mimozemšťanech bez nějakého hlubšího přesahu. Možná je nejsprávnější označení pro tyto díly "mytologické jednohubky". Po těchto předkrmech se konečně dostáváme k hlavnímu chodu. "The Erlenmeyer Flask" je z hlediska mytologie přelomový díl, poprvé se zde setkáváme s několika jejími hlavními pilíři, které se budou v seriálu dlouhá léta objevovat (mimozemská DNA, hybridi se zelenou krví, mimozemský virus, "Purity Control"). Už nejde jen o obecnosti, už se dostáváme ke konkrétním součástem seriálové mytologie. Dokonce i drobná zmínka o očkování, která by mohla snadno zapadnout, se s přibývajícími díly ukáže jako extrémně důležitá! Význam této epizody je tedy nepopiratelný, další části na ni budou přímo navazovat. Ale nejde jen o tu mytologickou stránku, on je to sám o sobě výborný díl. Goodwinova režie je skvělá. Vždycky jsem měl rád úvodní teaser s honičkou a skákajícími auty. Ta scéna má vynikající hudbu Marka Snowa, ale tu ostatně najdeme v celém dílu (v rámci 1. série jde o jednu z jeho nejlepších prací). Epizoda má tu správnou mytologickou atmosféru a je hodně napínavá. A také je plná ikonických momentů (Mulder mezi nádržemi, Scullyová a zmrazený...no nemůžu to vyspoilerovat :-), pasáž na mostě, závěrečný telefonát hlavních hrdinů, konec s Mužem s cigaretou ve stylu poslední scény pilotního dílu). "Erlenmeyer" je bezpochyby nejlepším mytologickým dílem 1. řady. Ale mým nejoblíbenějším dílem v rámci úvodní série není, v této fázi seriálu mám přeci jen raději ty jednodušší díly jako "Deep Throat" a "E.B.E.". Ty si i častěji pouštím. S pořádnou mytologickou náloží u 1. řady moc nepočítám, tento díl tak trochu vybočuje (charakterem má prostě blíže k budoucím řadám než k vlastní sérii, kterou zakončuje). Je to skoro až samostatná entita. To ale nic nemění na tom, že je to jasných 5 hvězdiček. Parádní finále, které předznamenává, jak bude hlavní dějová linie seriálu vypadat dál. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoilery. Istým spôsobom zlomový diel: Akty X ako oddelenie sú zrušené, Muž z Pentagonu je drasticky zavraždený a naši obľúbení agenti FBI zisťujú, že sú v tom sami. Prakticky je to samozrejme trochu inak: keďže seriál po prvej sérii dosiahol závratnej sledovanosti, pokračovalo sa druhou (a treťou a štvrtou... a tak ďalej), takže oddelenie bolo obnovené, potom zas zrušené, následne opäť obnovené atď., čím kvalita seriálu postupne predsa len mierne upadala. Takisto na scénu prichádzali noví Mulderovi tajuplní informátori, takže ani v tomto smere to nebolo až také horúce, ako sa mohlo zdať na samom konci prvej sezóny. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"V případě, že je to jenom opičí moč, jdu od toho." Pochybující agentka Scullyová při setkání s pátým a šestým nukleotidem DNA, radioaktivní zelenou krví a nějakou tou důležitou mrtvolou už snad konečně začala trošku věřit. A já si to užil, přestože zrušení projektu Akt X a osud Muže z Pentagonu mě kdysi dávno docela překvapilo. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyvrcholení první řady je tu a povedlo se na jedničku. Vládní konspirace, pokusy na lidech s nizozemskou DNA a hybridi člověka a mimozemšťana jsou mezi námi. Rozlučkoví díl s Mužem z Pentagonu, který Mulderovi naposledy pomůže a bohužel pro něho to bude pomoc poslední. Nezapomenutelná hláška Nikomu nevěřte. Závěr první řady prostě nemohl dopadnout lépe. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Herci, kteří byli nazí v nádobách naplněných vodou jako lidsko-mimozemské hybridy, byli ve skutečnosti trénovaní potápěči. (Kubaaa97)
  • Jedná se o první epizodu Akt X, ve kterých není na konci napsáno „THE TRUTH IS OUT THERE“, ale „TRUST NO ONE“ jako odkaz na poslední slova Muže z Pentagonu (Jerry Hardin). (Kubaaa97)

Reklama

Reklama