Reklama

Reklama

VOD (1)

Když Scullyovou unesou neviditelné síly, Mulder se ji vydává hledat. (Disney+)

Recenze (12)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoiler. Sci-fi linky v Aktoch X ma nikdy nebavili tak, ako hororové, ale toto je zásadný diel. Resp. dvojdiel. Epizóda Výstup totiž tvorí jeden celistvý príbeh s predchádzajúcou časťou nazvanou Duane Barry. V nej sa predstavil chlap s týmto menom, ktorý verí, že sa v minulosti stal obeťou mimozemského únosu a na konci inkriminovanej časti uniesol Danu Scullyovú. V epizóde Výstup verný Fox Mulder vyráža po stopách únoscu až vysoko do hôr (pekná scéna s lanovkou). Parťákom je mu Alex Krycek (fakt som jediný, kto by si vedel na Nicholasa Houlta sa podobajúceho Nicholasa Leau predstaviť v úlohe Foxa?). My vieme to, čo Fox ešte ani len netuší: zákerný Krycek je v skutočnosti tajný informátor Muža s cigaretou a kým na Muldera sa kamarátsky usmieva, v skutočnosti je zjavné, že sa celkom trasie na okamih, kedy mu vpáli guľku do chrbta (doslova). Fox však už na konci tejto časti pochopí, pre koho Krycek pracuje. Akonáhle to Krycek zistí, nezostane po ňom ani závan zradcovského smradu, ale nebojte sa, postava ešte nepovedala svoje posledné slovo (dokonca sa prebojovala do miniatúrneho camea do celovečeráku z r. 1998). Koniec tejto epizódy je šokujúci: kým na konci minulej časti Danu uniesol Barry, vo Výstupe je Barry zákerne zavraždený Krycekom a Dana je... pre zmenu unesená mimozemšťanmi! Alebo je všetko úplne inak? Na samom konci zostáva nezvestnou, za čo môže v prvom rade herečkino tehotenstvo. Takže kým na začiatku druhej sezóny bol jej priestor kvôli tomu zmenšený a vysvetlilo sa to zrušením oddelenia Akty X a tým pádom vcelku logickým rozdelením oboch agentov, na konci Výstupu je oddelenie opäť obnovené (resp. bude obnovené v dohľadnej dobe). Nepostará sa o to nikto menší, než Mulderov sekčný šéf Skinner, z ktorého sa od tejto chvíle začína profilovať naozaj veľmi atraktívna postava, ktorá si zjavne svojráza Muldera istým spôsobom obľúbil a od tejto chvíle sa mu rozhodne čiastočne kryť chrbát, zároveň ale Skinner nechce hrať s otvorenými kartami, aby sa nestal terčom útoku zo strany Muža s cigaretou. Menší priestor v tejto časti dostali aj ďalšie obľúbené postavy: Danina mama a Pán X. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj pravděpodobně nejoblíbenější mytologický díl z prvních dvou řad seriálu. Zatímco "Duane Barry" byl pomalejší a upovídanější, tohle je jízda od začátku do konce, pořád se něco děje a divák nemá šanci vydechnout. Je to o napínavý závod s časem. Krycek a Muž s cigaretou konečně vystrkují růžky. Lanovková pasáž je skvělá. V mládí jsem si tento díl pouštěl pořád dokola - což bylo ale nejspíše dáno tím, že jsem ho měl jako jediný stáhnutý na disku počítače :-) ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizóda je už od začiatku iná, a to počiatočným postavením hlavnej dvojice detektívov. Jeden z nich sa totiž stal obeťou únosu a druhý musí svojho parťáka zachrániť. Rozostavenie je dobré, obeťou je totiž Scully a Mulder, ktorého sa dá ľahko zviesť z cesty, musí ísť naplno. Už od prvých minút sa buduje temná, emóciami nabitá atmosféra plná napätia s podfarbujúcou hudbou, dokonca s lepšou výpravou a kamerou, kde záleží viac, než len na vyriešení prípadu. Asi prvýkrát donútili tvorcovia postavu Muldera siahnuť si aspoň mimikou na pokraj profesionálneho vyhorenia zapríčineného neovládateľným zúfalstvom. Mulder predvádza kúsky hodné Jamesa Bonda, no nepýta sa správnych ľudí, ako k zločinu (únos Scully) došlo, čo považujem za logický lapsus. Svojím siahnutím na postavy sa epizóda pozerá veľmi dobre a navádza na ďalšie sledovanie. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračujeme tam, kde skončil předchozí díl, tzn. řeší se únos Dany. Mulder zjišťuje, že když jde do tuhého, tak mu nepomůže nikdo. Nikdo mu nevěří, stejně tak jako nikomu nevěří on. Bez Scullyové je sám. Přestože to zní dramaticky, je tento díl slabší, přestože jsou nanebevzetí a následné události klíčové pro vývoj celého seriálu. ()

Honza__St. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračování předchozího dílu. Ze začátku je to pouze FBI vs. psychopat Barry, ale postupně se přidává další strana, nový partner se ukazuje v pravém světle, děj graduje v/na lanovce, a vrcholí na kopci, kde Barryho poprvé unesli. Zbytek už je čistá mytologická mimozemsko-vládní konspirace. Velká škoda, že to Mulder nestihl včas, ale nešlo jinak, Gillian nemohla porodit během přestávky mezi natáčením dvou scén. A v neposlední řadě nejde nezmínit scénu vlastního "experimentování", z té mě mrazí v zádech dodnes. P.S: Jedna nelogičnost: vraždícímu mutantovi Toomsovi se Scullyová ubránila docela dobře (byť by to bez Muldera asi nezvládla), a se zraněným Barrym si neporadí?! ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Peter Lapres, který v této epizodě hrál video technika, si dříve zahrál postavu Harryho Linharta v epizodě Znovuzrozený (1994). (Kubaaa97)
  • Peter LaCroix, který v této epizodě hrál Dwighta, si dříve zahrál postavu Franta Druce v epizodě MBE (1994). (Kubaaa97)

Reklama

Reklama